Megbocsátani a megbocsáthatatlant

2018.01.06

Indítottad már úgy az évet, hogy megfogadtad, új életet kezdesz? Eldöntötted, hogy megszabadulsz a visszahúzó erőktől, megbocsátod a sérelmeidet? Talán éppen a házasságoddal kapcsolatosan hoztad meg ezt a döntést? Aztán kezdted azt érezni, hogy ez neked mégsem megy? Nem tudsz megbocsátani?

Megbocsátható a hűtlenség?
Megbocsátható a hűtlenség?

Margó és Laci több mint 30 éve élnek házasságban. Gyerekeik már felnőttek, kirepültek. Azzal a panasszal érkeztek hozzám, hogy Margó szerint túl sokan vannak a házasságukban. Mint kiderült, Laci az évek során többször is megcsalta feleségét. Azonban a legutóbbi kapcsolata is lezárult már 5 éve. Miért most kértek akkor segítséget? Egyrészt, mert a feleség szerint nem történt meg a külső kapcsolatok valódi lezárása, másrészt mert nem tudja megbocsátani férje félrelépését. Laci szerint felesége azóta is minden alkalmat megragad, hogy felemlegesse a "kurváit".

Mi segíthet Margónak és Lacinak? 

Hogyan lehet megbocsátani, amikor a hozzád legközelebb álló ember okozott sérelmet, árult el?

Hűtlenség esetén óriási érzelmi vihar dúl abban, akit megcsaltak. Az első gondolat a bosszú: "Szenvedjen ő is úgy, ahogyan én!" és viszonzásul te is megcsalod a párodat... Azt gondolod, így helyreállíthatod a kettőtök közötti egyenlőséget, a megtépázott önértékelésedet és figyelmeztetheted a másikat, hogy ezt veled nem lehet következmények nélkül megtenni. Ez persze nem megoldás. A bosszú újabb bosszút szül, mivel a visszavágás súlyosságát párod nagyobbnak fogja érezni, mint a saját bűnét és egyenlíteni akar.

Várakozásoddal ellentétben nem megkönnyebbülést fogsz érezni, hanem még inkább rágódni fogsz a problémán, megnehezíted a továbblépésedet. A bosszúd után semmit sincs jogod számonkérni társadon. Ha a hűtlenség ellentétes az elveiddel, ennek ellenére mégis belemész a helyzetbe, az lelkileg is könnyen tönkretehet. 

A bosszú nem megoldás
A bosszú nem megoldás

Mindezek ellenére a bosszúvágy megjelenése teljesen természetes, el kell fogadnod! De ne akard kiélni, bosszúállássá változtatni!

Később az is eszedbe juthat, hogy olyan nagymértékű sérelmet szenvedtél el, hogy jogod van a kárpótláshoz: társad hozza rendbe valahogy a neked okozott kárt! Igazad van, a kárpótlás sokat segíthet a lelkiállapotodon. De vigyázz! Anyagiakkal nem lehet érzelmeket kompenzálni!

Egy idő múltán elkezdhetnek benned dolgozni az elvárások is: "A problémákat meg kell oldani, a mi családunkban nem szokás elválni. Meg kell bocsátanom neki!" Ez az a helyzet, amikor a legtöbb megcsalt fél segítséget kér, ugyanis nem érzi magát képesnek a megbocsátásra.

A megbocsátás egy érzelem, az érzelmeinket pedig alig-alig tudjuk befolyásolni. Ezért azt szoktam mondani, hogy nem arra kell várni, hogy mikor jelenik meg benned a megbocsátás érzése, hanem tudatosan kell eldöntened, hogy megbocsátasz. Ha döntesz és elkezdesz ennek megfelelően viselkedni, egy idő után az érzéseid is alkalmazkodni fognak a viselkedésedhez. Csillapodik a dühöd, csökken a feszültséged, már nem lihegsz bosszúért. Ez azzal a pszichológiai jelenséggel magyarázható, amit kognitív disszonanciának nevezünk. Ilyenkor a gondolataid és a viselkedésed ellentétbe kerülnek egymással (megcsaltak, ez megbocsáthatatlan, ennek ellenére megbocsátasz). Ez kellemetlen feszültséget okoz, amit csökkenteni szeretnél. Ilyenkor vagy a gondolkodásodat változtatod meg vagy a viselkedésedet. Mivel a viselkedésedet már megváltoztattad: úgy csinálsz, mint aki megbocsátott, csak a belső, gondolati tartalmaid változhatnak a feszültség csökkentésének érdekében: kezded úgy érezni, hogy talán már nem is haragszol annyira, talán tényleg, az érzelmek szintjén is meg tudsz bocsátani társadnak.

A megbocsátás döntés
A megbocsátás döntés

A döntésed viszont azt is jelenti, hogy nem emlegetheted fel folyton, még akár évek múltán is, a történteket a párodnak. Nem kell, hogy elfelejtsd azt, ami történt (nem is tudnád), de nem szabad állandóan napirenden tartani, a másik fejéhez vágni.

Miért bocsáss meg?

A megbocsátás a megcsalt félnek és a hűtlenkedőnek is jót tesz, mind testi, mind lelki szinten. Csökken a vérnyomás, a szívritmus. Szondy Máté szerint a megbocsátás egyfajta természetes fájdalomcsillapító. Ezen kívül csökken a szorongás, a düh, a depresszió is.

Nem mindenkinek megy azonban egyformán a megbocsátás. Kik bocsátanak meg nehezebben?

Az Anyád tehet róla! című cikkemben már írtam arról, hogy gyermekkori kötődési típusunknak milyen hatása van felnőtt életünkre, párkapcsolatunkra. Kötődési stílusunknak a megbocsátásban is szerepe van, ugyanis amikor sérelem ér bennünket (megcsalnak) ezek a gyerekkori minták aktiválódnak és befolyásolják viselkedésünket. A bizonytalan és elkerülő kötődésű személyek nehezebben bocsátanak meg.

Akinek alacsony az önértékelése, nagyobb valószínűséggel fog bosszút állni hűtlenség esetén és nehezebben is bocsát meg. A rágódó, szorongó hajlamú emberek is a negatív érzelmeikkel vannak elfoglalva, ami szintén nehezíti a megbocsátást.

Hogyan tudsz továbblépni?


  • Ne menekülj az érzéseid és a gondolataid elől! Vedd tudomásul és fogadd el a hűtlenség miatt érzett fájdalmadat! Éld át, nevezd meg belső történéseidet - ne félj tőlük, azok nem árthatnak neked!
  • Nézz szembe a dühöddel, a szégyennel és a bűntudattal!
  • A jelenre figyelj!
  • Tartsd szem előtt céljaid és értékeid!
  • Tágítsd a perspektívádat! Igyekezz reálisan, teljesebben látni társadat, ne csak a rossz dolgokra fókuszálj!
  • Próbáld megérteni párod viselkedését! Mi vezetett a hűtlenséghez?
  • Hatástalanítsd negatív gondolataidat, mert azok ellehetetlenítik az életedet! A gondolataid belső élmények és nem a valóság!
  • Döntsd el, hogy akarod-e folytatni a kapcsolatot? A megbocsátás ugyanis nem feltétlenül jelenti a kapcsolat folytatását. Ha a válaszod igen, akkor meg kell kezdeni a párkapcsolatod újjáépítését! Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a hűtlen fél lezárta a külső kapcsolatát.
  • Ha egyedül nem megy a történtek feldolgozása, a megbocsátás és újrakezdés, akkor kérd szakember segítségét!

Forrás:

Szondy Máté: Hogyan tudnék továbblépni? A bosszú és a megbocsátás pszichológiája. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2014.

A blog legfrissebb bejegyzései

Olvasd el az újdonságokat!

Biztos, hogy mindent jól tudsz a szexről? Bár felnőttekkel dolgozom, koruk, tapasztalataik és az elérhető információk mennyisége ellenére azt tapasztalom, hogy sokan ellentmondásos, negatív információkkal, tévhitekkel rendelkeznek a szexualitással kapcsolatban. Ezeknek a téves gondolatoknak a fő forrása a média. Hajlamos lehetsz azt gondolni, hogy...

Tehát nagyon fontos, hogy elkülönítsük azokat az eseteket, amikor mindketten egyformán ritkán (vagy egyáltalán nem) igénylitek a szeretkezést, de ez mindkettőtöknek elfogadott, kielégítő és nem okoz frusztrációt.

Elhidegültetek egymástól vagy éppen állandóan durván veszekedtek? Esetleg azt érzed, hogy a társad mindig csak kritizál, támad, semmi nem jó neki, amit csinálsz?
Mindhárom helyzetben segíthet az Érzelmekre Fókuszáló Terápia. A módszert Sue Johnson és munkatársai dolgozták ki. Az EFT-n alapuló Ölelj át! - program 7 lépésből áll, és a legrosszabb...