Megbocsátani a megbocsáthatatlant

2018.01.06

Indítottad már úgy az évet, hogy megfogadtad, új életet kezdesz? Eldöntötted, hogy megszabadulsz a visszahúzó erőktől, megbocsátod a sérelmeidet? Talán éppen a házasságoddal kapcsolatosan hoztad meg ezt a döntést? Aztán kezdted azt érezni, hogy ez neked mégsem megy? Nem tudsz megbocsátani?

Megbocsátható a hűtlenség?
Megbocsátható a hűtlenség?

Margó és Laci több mint 30 éve élnek házasságban. Gyerekeik már felnőttek, kirepültek. Azzal a panasszal érkeztek hozzám, hogy Margó szerint túl sokan vannak a házasságukban. Mint kiderült, Laci az évek során többször is megcsalta feleségét. Azonban a legutóbbi kapcsolata is lezárult már 5 éve. Miért most kértek akkor segítséget? Egyrészt, mert a feleség szerint nem történt meg a külső kapcsolatok valódi lezárása, másrészt mert nem tudja megbocsátani férje félrelépését. Laci szerint felesége azóta is minden alkalmat megragad, hogy felemlegesse a "kurváit".

Mi segíthet Margónak és Lacinak? 

Hogyan lehet megbocsátani, amikor a hozzád legközelebb álló ember okozott sérelmet, árult el?

Hűtlenség esetén óriási érzelmi vihar dúl abban, akit megcsaltak. Az első gondolat a bosszú: "Szenvedjen ő is úgy, ahogyan én!" és viszonzásul te is megcsalod a párodat... Azt gondolod, így helyreállíthatod a kettőtök közötti egyenlőséget, a megtépázott önértékelésedet és figyelmeztetheted a másikat, hogy ezt veled nem lehet következmények nélkül megtenni. Ez persze nem megoldás. A bosszú újabb bosszút szül, mivel a visszavágás súlyosságát párod nagyobbnak fogja érezni, mint a saját bűnét és egyenlíteni akar.

Várakozásoddal ellentétben nem megkönnyebbülést fogsz érezni, hanem még inkább rágódni fogsz a problémán, megnehezíted a továbblépésedet. A bosszúd után semmit sincs jogod számonkérni társadon. Ha a hűtlenség ellentétes az elveiddel, ennek ellenére mégis belemész a helyzetbe, az lelkileg is könnyen tönkretehet. 

A bosszú nem megoldás
A bosszú nem megoldás

Mindezek ellenére a bosszúvágy megjelenése teljesen természetes, el kell fogadnod! De ne akard kiélni, bosszúállássá változtatni!

Később az is eszedbe juthat, hogy olyan nagymértékű sérelmet szenvedtél el, hogy jogod van a kárpótláshoz: társad hozza rendbe valahogy a neked okozott kárt! Igazad van, a kárpótlás sokat segíthet a lelkiállapotodon. De vigyázz! Anyagiakkal nem lehet érzelmeket kompenzálni!

Egy idő múltán elkezdhetnek benned dolgozni az elvárások is: "A problémákat meg kell oldani, a mi családunkban nem szokás elválni. Meg kell bocsátanom neki!" Ez az a helyzet, amikor a legtöbb megcsalt fél segítséget kér, ugyanis nem érzi magát képesnek a megbocsátásra.

A megbocsátás egy érzelem, az érzelmeinket pedig alig-alig tudjuk befolyásolni. Ezért azt szoktam mondani, hogy nem arra kell várni, hogy mikor jelenik meg benned a megbocsátás érzése, hanem tudatosan kell eldöntened, hogy megbocsátasz. Ha döntesz és elkezdesz ennek megfelelően viselkedni, egy idő után az érzéseid is alkalmazkodni fognak a viselkedésedhez. Csillapodik a dühöd, csökken a feszültséged, már nem lihegsz bosszúért. Ez azzal a pszichológiai jelenséggel magyarázható, amit kognitív disszonanciának nevezünk. Ilyenkor a gondolataid és a viselkedésed ellentétbe kerülnek egymással (megcsaltak, ez megbocsáthatatlan, ennek ellenére megbocsátasz). Ez kellemetlen feszültséget okoz, amit csökkenteni szeretnél. Ilyenkor vagy a gondolkodásodat változtatod meg vagy a viselkedésedet. Mivel a viselkedésedet már megváltoztattad: úgy csinálsz, mint aki megbocsátott, csak a belső, gondolati tartalmaid változhatnak a feszültség csökkentésének érdekében: kezded úgy érezni, hogy talán már nem is haragszol annyira, talán tényleg, az érzelmek szintjén is meg tudsz bocsátani társadnak.

A megbocsátás döntés
A megbocsátás döntés

A döntésed viszont azt is jelenti, hogy nem emlegetheted fel folyton, még akár évek múltán is, a történteket a párodnak. Nem kell, hogy elfelejtsd azt, ami történt (nem is tudnád), de nem szabad állandóan napirenden tartani, a másik fejéhez vágni.

Miért bocsáss meg?

A megbocsátás a megcsalt félnek és a hűtlenkedőnek is jót tesz, mind testi, mind lelki szinten. Csökken a vérnyomás, a szívritmus. Szondy Máté szerint a megbocsátás egyfajta természetes fájdalomcsillapító. Ezen kívül csökken a szorongás, a düh, a depresszió is.

Nem mindenkinek megy azonban egyformán a megbocsátás. Kik bocsátanak meg nehezebben?

Az Anyád tehet róla! című cikkemben már írtam arról, hogy gyermekkori kötődési típusunknak milyen hatása van felnőtt életünkre, párkapcsolatunkra. Kötődési stílusunknak a megbocsátásban is szerepe van, ugyanis amikor sérelem ér bennünket (megcsalnak) ezek a gyerekkori minták aktiválódnak és befolyásolják viselkedésünket. A bizonytalan és elkerülő kötődésű személyek nehezebben bocsátanak meg.

Akinek alacsony az önértékelése, nagyobb valószínűséggel fog bosszút állni hűtlenség esetén és nehezebben is bocsát meg. A rágódó, szorongó hajlamú emberek is a negatív érzelmeikkel vannak elfoglalva, ami szintén nehezíti a megbocsátást.

Hogyan tudsz továbblépni?


  • Ne menekülj az érzéseid és a gondolataid elől! Vedd tudomásul és fogadd el a hűtlenség miatt érzett fájdalmadat! Éld át, nevezd meg belső történéseidet - ne félj tőlük, azok nem árthatnak neked!
  • Nézz szembe a dühöddel, a szégyennel és a bűntudattal!
  • A jelenre figyelj!
  • Tartsd szem előtt céljaid és értékeid!
  • Tágítsd a perspektívádat! Igyekezz reálisan, teljesebben látni társadat, ne csak a rossz dolgokra fókuszálj!
  • Próbáld megérteni párod viselkedését! Mi vezetett a hűtlenséghez?
  • Hatástalanítsd negatív gondolataidat, mert azok ellehetetlenítik az életedet! A gondolataid belső élmények és nem a valóság!
  • Döntsd el, hogy akarod-e folytatni a kapcsolatot? A megbocsátás ugyanis nem feltétlenül jelenti a kapcsolat folytatását. Ha a válaszod igen, akkor meg kell kezdeni a párkapcsolatod újjáépítését! Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a hűtlen fél lezárta a külső kapcsolatát.
  • Ha egyedül nem megy a történtek feldolgozása, a megbocsátás és újrakezdés, akkor kérd szakember segítségét!

Forrás:

Szondy Máté: Hogyan tudnék továbblépni? A bosszú és a megbocsátás pszichológiája. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2014.

A blog legfrissebb bejegyzései

Olvasd el az újdonságokat!

Azt hiszed, hogy az a normális, hogy megházasodsz és attól kezdve boldogan éltek, míg meg nem haltok? Vagy, hogy ha nem érzed magad boldognak, akkor biztosan rosszul választottál párt, nem a megfelelő ember mellett vagy? Mindkét elképzelés óriási tévedés. Egyetlen kapcsolat sem happy minden pillanatában, de attól még lehet a társad az "igazi"....

Ha nem egyenesen, nyíltan, őszintén kommunikálsz partnereddel, könnyen keveredhettek játszmákba. Különösen jellemző ez a társfüggő kapcsolatokra. Vedd észre, ha nem egyenrangú helyzetből viszonyultok egymáshoz! Se az nem jó, ha alárendelt pozícióba kerülsz, se az, ha te vagy, aki felülről próbál irányítani. Az alábbi cikkből kiderül, hogy melyek...

Azt gondolnád, hogy a legnagyobb nyomás azokon van, akik épp elkezdik a karrierépítést, a családalapítást? Pedig a mindennapok leggyakrabban azokat állítják mindennél nagyobb kihívások elé, akik már elérték a vágyott dolgokat. Ők a negyvenes nők, akik néha saját magukat sem kímélik. Magadra ismersz?