Időperspektíva-módszer a szexben

2020.05.16

A szex életünk nagyon fontos része, ezért a szexuális problémák különösen rosszul érintik a párokat. A szex nemcsak a szaporodásról szól, hanem az egyik legfontosabb összetartó ereje a párkapcsolatnak. Ezen keresztül élheted át az izgalmat, az elfogadást, az örömet, szeretetet, a legmélyebb intimitást.
Egész világunk átszexualizált, mindenhonnan ömlenek ránk a szexuális tartalmak, elvárások. Éppen ezért, ha gond van a szexuális életeddel, az nemcsak a kapcsolatodra, a közérzetedre és az elégedettségedre hat negatívan, hanem az önértékelésedre, férfiasságodra/nőiességedre, és még sorolhatnám.

A szex nagyon fontos összetartó erő a párkapcsolatban - Fotó: canva.com
A szex nagyon fontos összetartó erő a párkapcsolatban - Fotó: canva.com

A szexuális probléma gyakran másodlagos, valamilyen párkapcsolati bajt jelez. Ahány elmélet, annyiféle magyarázat létezik a gondok eredetére. Philip Zimbardo, az időperspektíva-módszer kidolgozója is foglalkozott elméletében a szexuális problémák magyarázatával.

Mi is az az időperspektíva-módszer?

Zimbardo azt mondja, hogy múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való hozzáállásunk alapvetően befolyásolja életünket, elégedettségünket, boldogságunkat. Mindhárom idősíkhoz kétféleképpen viszonyulhatunk.

Lehetünk múltnegatívak vagy múltpozitívak. Azaz, összpontosíthatunk a múltban történt rossz vagy jó eseményekre.

A jelennel kapcsolatosan lehetünk jelenhedonisták vagy jelenfatalisták. A hedonista élvezi az életet, szereti a kockázatot, a spontaneitást, míg a fatalista a szerencse vagy a sors játékszerének érzi magát.

Végül lehetünk jövőorientáltak vagy transzcendentális jövő beállítottságúak. A jövőorientált tervez, előre gondolkodik, míg a transzcendentális beállítottságúnak a földi életnél fontosabb a túlvilági boldogság.

Ritkán találunk azonban tiszta típusokat, legtöbbünkben keverednek a különféle időperspektívák.

Időperspektíva a szexben

Az, hogy milyen az időperspektívád, meghatározza a szexuális életedet is. Nézzük meg, mi jellemzi az egyes típusok szexuális életét és mi állhat a problémák kialakulásának hátterében.

Múltnegatív szexualitás

Kialakulásának hátterében gyakran áll valamilyen rossz szexuális élmény (korai magömlés, merevedési zavar), esetleg erőszak, zaklatás. De az is lehet, hogy nagyon szigorúan, vallásosan neveltek a szüleid és azt tanultad meg, hogy a házasság előtti szex bűn. (Dolgoztam már például olyan párral, ahol a vallás miatti tiltás olyan erősen megmaradt bennük, hogy amikor már házasok voltak sem tudtak szexuális életet élni, 30 körül is szüzek voltak mindketten.) Ha megcsaltak vagy elváltál, az is kialakíthatja benned a múltnegativitást.

Ha múltnegatív vagy, akkor szorongsz az intimitástól, úgy gondolod, hogy nem vagy jó az ágyban és nem is leszel az soha. Nem élvezed a szexet, nem éled át az örömöt. Nem bízol abban, hogy részed lehet valaha is olyan igazi, eget rengető, mindkettőtöket kielégítő szexben. Gyakran csak kiszolgálod a partnered igényeit, a magadét pedig háttérbe szorítod. Akár kerülheted is a szexuális érintkezést, vagy tarthatod azt valami mocskos, visszataszító dolognak.

Előfordulhat, hogy túl magas elvárásokat támasztasz, amelyeknek senki sem tud megfelelni, vagy épp ellenkezőleg, párként érzelmileg sérült személyt választasz, mert félsz az egészséges kapcsolattól. Nem hiszel az érzelmek őszinteségében, attól félsz, hogy manipulálni akar a másik. Nem engedsz igazán közel magadhoz senkit, nem beszélsz az érzéseidről.

A szexhez szükséged lehet alkoholra vagy drogra.

Fontos, hogy tudatosítsd, hogy a rossz élmények a múlthoz tartoznak (feldolgozásukhoz kérheted pszichológus segítségét is), és próbálj új, pozitív tapasztalatokra szert tenni!

Múltpozitív szexualitás

A múltadban sok kellemes élményt éltél át. Részese voltál nagy szerelmeknek, akár boldog házasságnak is. Alapvetően boldog, sikeres az életed. Ezért a legjobb aktusokra emlékszel vissza, azokra fókuszálsz. Bízol abban, hogy mással is megtalálod ezeket a kielégítő érzéseket, élményeket. Rendben vagy önmagaddal, a szexualitáshoz fűződő viszonyod jó.

Múltpozitivitás esetén azonban az is előfordulhat, hogy elzárkózol az új kapcsolatoktól, mert azt a korábbi partnereddel szembeni árulásnak tekinted, vagy attól félsz, hogy az új kapcsolat nyomába se érhet a réginek.

A pozitív szexuális élmények is visszatarthatnak új párkapcsolat létesítésétől - Fotó: canva.com
A pozitív szexuális élmények is visszatarthatnak új párkapcsolat létesítésétől - Fotó: canva.com

Jelenhedonizmus

Ha ebbe a csoportba tartozol, gyerekkorodban valószínűleg elkényeztettek, nem állítottak eléd korlátokat, nem húzták meg szigorúan a határokat. Számodra a szükségleteid kielégítése az elsődleges. A jelenben élsz, nem törődsz a jövővel.

Élvezed az életet, a szexet, keresed az izgalmat, az újdonságot. Ez azonban veszélyes is lehet: például felelőtlenül, védekezés nélkül szexelhetsz, aminek nem kívánt terhesség vagy nemi betegség lehet a következménye. (Egyik jelenhedonista kliensem félrelépésének HIV-fertőzés lett a vége.) A jelenhedonisták közül kerülnek ki azok is, akik sportot űznek párjuk megcsalásából.

Ha jelenhedonista vagy, nem akarsz felelősséget vállalni, ezért elkötelezni sem akarod magad. Gyakran választasz olyan partnert, aki nem illik hozzád, mert így könnyebb kilépni a kapcsolatból.

Próbálj kicsit felelősségteljesebben viselkedni, légy megfontoltabb, válogatósabb!

Jelenfatalizmus

Szerinted mindegy, hogy mit csinálsz, úgyis az fog történni, ami meg van írva a sorsodban. Passzív vagy, várod, hogy rád találjon a nagy szerelem, a jó szex. Nem kezdeményezel, inkább téged hódítsanak meg. Te is félsz az elköteleződéstől.

Beletörődő vagy és nem igazán foglalkoztat a jövő. Jelenfatalistaként könnyen magányos maradhatsz, mert nem teszel energiát a párkeresésbe, se a partnered megtartásába.

Jövőorientált szex

Valószínűleg később vesztetted el a szüzességedet, mint akik a többi kategóriába tartoznak. Kellemes családi légkörben nőhettél fel, de szüleid nem voltak túl érzelmesek. Nehezebben lazulsz el, nálad a szex könnyen háttérbe szorulhat a munkamániád miatt.

Számodra fontos a védekezés, nem mész bele felelőtlen aktusokba.

Lehet izgató is a jövőorientáltság, de általában inkább szorongás kapcsolódik hozzá. Elég jó leszel-e? Elég vonzó vagy-e?

Javaslom, lazíts egy kicsit, és éld meg a szexuális élet nyújtotta örömöket!

Transzcendentális jövő

Lemondasz a szexről, az élvezetekről a túlvilági örömökért cserébe. Ez az orientáció leginkább az apácákra, szerzetesekre jellemző.

Melyik a megfelelő szexuális időperspektíva?

A felsorolt hat típus meglehetősen szélsőséges. Így, tisztán szinte sosem találkozunk velük, mivel a típusok egy személyen belül keverednek.

Az ideális a múltpozitív, jelenhedonista és jövőorientált időperspektíva keveréke lehet. Praktikus olyan társat választanod, aki hasonló kombinációval rendelkezik, mint te.

Időperspektíváidat szakember segítségével módosíthatod - Fotó: canva.com
Időperspektíváidat szakember segítségével módosíthatod - Fotó: canva.com

Ha a múltnegatív vagy a jelenfatalista jellemzőket fedezted fel magadon, érdemes átgondolnod, hogy honnan, milyen korábbi tapasztalatokból eredhet ez a hozzáállásod. Érdemes összehasonlítani a korábbi negatív tapasztalataidat, sikertelen párkapcsolataidat, hogy tanulhass belőlük!

Ha nem úgy alakul a szexuális életed, ahogy szeretnéd, lehet, hogy az időperspektívád tart vissza. Perspektíváidat azonban át lehet formálni, kérd hozzá szakember segítségét!


Forrás:

Philip Zimbardo - Rosemary Sword: Időperspektíva-módszer a gyakorlatban. Engedjük el a múltat, éljük meg a jelent, és teremtsünk boldog jövőt! HVG Könyvek, Budapest, 2019.