Mielőtt IGEN-t mondanál…

2017.06.03

A házasság felelősségteljes döntés. Mielőtt mellette döntesz, fontos, hogy tudd, kivel kötöd össze az életedet, hogy néhány év múlva ne válással érjen véget a kapcsolatotok.

A megismerkedés után jó ideig mindent elborít a rózsaszín köd, párod a legszebb, legokosabb, legtürelmesebb, legjobb.... az IGAZI. Aztán egy idő után megdöbbenve állapítod meg, hogy: "Te jó ég, kivel élek? Rád sem ismerek!" Pedig ugyanaz a férfi/nő van melletted, csak már azokat a tulajdonságait is észreveszed, amiket a szerelem ködében elbagatellizáltál.

A legtöbben szeretnének férjhez menni / megnősülni. Életre szóló házasságot terveznek, mégis a kapcsolatok fele válással végződik. Ugyanis általában egyáltalán nem készülünk fel a házasságra. Sőt! Miután felhúzzuk a gyűrűt, elcsattan a hitvesi csók, azt hisszük, most már révbe értünk, innentől minden megy a maga útján. Aztán jön az elhidegülés és a válás...

Lássuk, mire érdemes odafigyelni, mielőtt kimondod az igent! A jó házasság ugyanis felkészülést és tanulást igényel!

Ne csak az esküvőre, a házasságra is készülj
Ne csak az esküvőre, a házasságra is készülj
  • Sokat vitatkozunk azon, hogy kell-e szerelem a jó házassághoz? 

A válaszom: jó, ha van, de nem garancia a sikerre. A szerelem ugyanis nagyjából két év alatt elmúlik. Ha igazán törődtök egymással, akkor átalakul mély szeretetté, összetartozássá. Pál Feri mondását idézném: "nem azért vagyok vele, mert nem tudok nélküle élni, hanem, mert vele akarok élni!" A szeretet tehát döntés kérdése! Amikor elmúlik a szerelmi lángolás, akkor igenis tudatosan kell törekedni a szeretet fenntartására. Ennek jó módja a másik szeretetnyelvén való érzelemkifejezés.  (A szeretetnyelvekről itt olvashatsz: Gary Chapman az öt szeretetnyelvről Debrecenben) Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem kell a házassághoz szerelem, hanem azt, hogy önmagában a szerelem kevés a boldogsághoz!

  • Sokan azt hiszik, hogy majd ők a házasságban megváltoztatják a párjukat. 

Alapvető hiba. Felnőttként az alaptulajdonságaink már nem változnak. Abból kell főznöd, amit kaptál! Tehát ha korán kelő a párod, ne várd, hogy a kedvedért délig az ágyban lesz! Vagy ne akarj olyannal éjféli mozizást szervezni, aki már tízkor elalszik.

Nem hagyhatod ki a másik személyiségét a számításból, ez igenis befolyásolni fogja a házasságotokat. Melyek azok a vonások, amelyek ellentétessége gondot jelenthet? A leggyakoribb ellentétes típusok: pacsirta - bagoly, optimista - pesszimista, rendszerető - rendetlen, beszédes - hallgatag, kezdeményező - kiváró, tudós - művész, tervező - spontán.

Természetesen ellentétes típusok házassága is lehet sikeres, de óriási toleranciát és együttműködést igényel.

Bagoly vagy pacsirta?
Bagoly vagy pacsirta?
  • Te és a párod más-más közegben nőttetek fel. 

Ez lehet hasonló, de lehet nagyon különböző is. Más szokásaitok, értékeitek lehetnek. Természetesen egy bizonyos fokig össze lehet ezeket csiszolni, de ha túl nagyok az ellentétek, a kapcsolat nem fog működni. Sajnos nem igaz a mondás, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Ha azt látod, hogy kedvesed szüleinek viselkedése számodra nagyon nem szimpatikus, sőt elfogadhatatlan, az legyen intő jel. Párod ebben a közegben nőtt fel, jó eséllyel ő is egyre jobban fog hasonlítani szüleire. Hiszen viselkedésünk jó részét a családon belül, modellkövetéssel alakítjuk ki.

  • A veszekedés minden kapcsolatban normális, nem annak a jele, hogy rosszul választottál párt. 

Nem az a baj, ha veszekedtek, hanem az, ha nem tudjátok nézeteltéréseiteket megoldani, megbeszélni. Ne feledjétek az amerikai pszichológus, párterapeuta Gottman véleményét: a párkapcsolati vitákban senkinek sincs igaza! Így hát neked sincs! Hallgasd meg társadat és tartsd tiszteletben a véleményét, majd keressétek a mindkettőtök számára elfogadható megoldást!

Ti hogy veszekedtek? Ha valamelyikőtök vagy mindkettőtök részéről sértődés, visszahúzódás a vége, nem tudtok közös nevezőre jutni, akkor mielőtt összeházasodtok, érdemes megtanulni a konfliktuskezelést. A vitatkozás helyes módja tanulható!

  • Mindenkinek joga van hibázni. De ha észreveszed, hogy megbántottad a másikat, tudj bocsánatot kérni! 

A bocsánatkérés nem a gyengeség jele!

Ha téged bántott meg a társad, te is jelezd felé sérelmedet! A szőnyeg alá söpört bántások, sérelmek előbb-utóbb robbanáshoz vezetnek! Soha ne feküdjetek le haraggal!

Ahhoz, hogy helyreálljon kettőtök között a szeretetteljes kapcsolat, megbocsátani is tudni kell. A megbocsátás is döntés kérdése. Nem azt jelenti, hogy elfelejted, ami történt, vagy nem fog fájni többé, eltörlődnek a következmények, hanem azt, hogy többé nem fogod felhánytorgatni az esetet, amivel megbántott a társad.

Aki nem tud bocsánatot kérni, annak nem fontos a kapcsolat. Ilyen emberrel ne kösd össze az életed!

  • A házasságkötés előtt célszerű megbeszélni, hogy kinek milyen elképzelései vannak a családon belüli szerepekről, feladatokról. 

Kinek mi lesz a dolga? Ki fog főzni, takarítani, ki viszi le a szemetet? Ki fizeti be a csekkeket? Ki hív szerelőt? stb. Itt is nagy szerepe van annak, hogy ki milyen családból jött. A fiúknak otthon gyakran nem kell kivenni részüket a házimunkából, anya mindent megcsinál körülöttük, azonban az esküvő után a feleség elvárja, hogy munka mellett ne minden az ő nyakába szakadjon.

Ha ezeket nem beszélitek meg előre, sok-sok konfliktusra számíthattok!

A családon belüli feladatokat meg kell beszélni
A családon belüli feladatokat meg kell beszélni
  • Hasonlóképp meg kell beszélni azt is, hogy hogyan fogjátok kezelni a pénzügyeket. 

Közös kasszán lesztek vagy sem? Fogtok valamire félretenni pénzt vagy nem?

A fiatal házasoknál egyre ritkább, hogy közös kasszán lennének, pedig ez is fontos része a "mi" tudatnak. Érdemes elgondolkodni ennek bevezetésén! Chapman szerint, aki nem áll készen a közös kassza bevezetésére, az nem áll készen a házasságra!

Készítsetek költségvetést: milyen bevételeitek és kiadásaitok vannak, mire szeretnétek félretenni, stb.

A pénzügyi alapelveket már a házasságkötés előtt tisztázni kell, mert nagyon sok házasság megy tönkre a pénzen való állandó veszekedés miatt!

  • Ma már ritkán házasodnak úgy a fiatalok, hogy ne lennének korábbi szexuális tapasztalataik. 

Így sok olyan tudás birtokában vagy párodról, ami régen csak az esküvő után derülhetett ki. Ne kösd össze az életed olyan emberrel, akivel szexuális téren nem passzoltok! Persze sokat lehet csiszolódni, az igényeket egymáshoz lehet igazítani, de ha alapvető problémáitok vannak szexuális téren, azok később sem fognak megoldódni. A szex olyan szintű intimitást visz a kapcsolatba, amit más módon pótolni nagyon nehéz!

Fontos, hogy a szex nemcsak az orgazmusról szól és nemcsak magát az aktust jelenti!

Sok minden itt is tanulható és ebben a témában is nagyon fontos a sok-sok beszélgetés!

  • A párodhoz család is jár. 

Őket sem hagyhatod figyelmen kívül a jövőtök tervezésekor. Ezért fontos, hogy alaposan megismerd kedvesed szüleit és a veled kapcsolatos elvárásaikat! Érdemes előre beszélni arról, hogyan (kinél) fognak telni az ünnepek, milyen hagyományokhoz kell alkalmazkodni vagy milyen új szokásokat szeretnétek kialakítani.

Bánj kedvesed szüleivel tisztelettel, ismerd meg az ő szeretetnyelvüket is. Ha túlzottan bele akarnak szólni az életetekbe, tisztelettudóan figyelmeztessétek őket saját igényeitekre!

A társadhoz család is jár
A társadhoz család is jár


Tehát, ha ezekre a szempontokra odafigyelsz, akkor nagyobb az esélye annak, hogy sikeresen választasz párt és boldog lesz a házasságod.


Ha többet szeretnél tudni a témáról, olvasd el Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt (Harmat Kiadó, Budapest, 2017.) című könyvét!