Már nem a középkorban élünk! – ismét a nemi szerepekről

2017.04.08

Néhány hete érdekes előadáscímre figyeltem fel a neten: A férfinak nem szex kell. Azonnal felkaptam a fejem. Természetesen nem gondolom, hogy a legtöbb férfinak CSAK a szex kellene, pláne, ha némi érzelmi intelligencia is szorult belé, de kíváncsi voltam, hogy mit gondol a témáról egy férfi, ráadásul igencsak jóképű, hogy mi is kell neki, ha nem a szex.

Nőként ugyanis sokszor fogalmunk sincs, hogy mi jár a férfiak fejében. Nagyon másként gondolkodik a két nem, ezért mindig érdekes, amikor valaki engedi, hogy belelássunk a gondolataiba.

A teremben természetesen szinte csak nők voltak. Persze, az igazi férfi tudja, hogy mire gondol, mit akar, miért is hallgatna meg erről egy másik pasit?

Joós István előadása jól felépített, látványos volt, marketingből is ötöst érdemel, de a tartalommal, mondanivalóval nagyon nem tudok egyetérteni. Nem vagyok feminista, de felháborított a hímsoviniszta hozzáállás.

A házasság olyan, mint a bicikli?
A házasság olyan, mint a bicikli?

Egy szemléletes példával kezdte az előadó: egyedülállóként a saját biciklidet hajtod, a saját sikeredért pedálozol. Amikor házasságot kötsz, két lehetőséged van. Mindketten foghatjátok a kormányt, de ez Joós szerint a bicikli felborulásához vezet. A másik lehetőség, hogy a férfi kezében van a kormány, a nő meg csak pedálozik. Persze, a nő is vezethet Joós István szerint, de akkor ne csodálkozzon, ha nem lesz boldog a házasság.

Elmélete szerint ugyanis minden férfinak kell, hogy legyen egy életcélja, álma, amiért küzd. A nő feladata pedig semmi más, mint az, hogy támogassa a férfit célja elérésében. Ne adjon tanácsot, ne akarja megmondani a tutit, a férfinak erre nincs szüksége.

Hogy is van ez? Csak a férfinak lehet célja? A nőnek nem? A nőnek csak akkor lehet karrierje, ha nincs családja? Hol élünk? A sötét középkorban? Számtalan sikeres nő háborodhat fel ezen, joggal! Igaz, nem egyszerű a magánéletet és a karriert összeegyeztetni, sok tervezést, nagy rugalmasságot, együttműködést igényel, de megoldható.

Amit az életben betöltött szerepek változásáról Joós István összerakott, részben a jungi modellt követi, mely szerint a férfi személyiségének alkotórészei, szerepei a király, a katona, a lovag, a pap, a Casanova és az apa, a nő szerepei pedig: az amazon, az anya, a kurtizán és a madonna.

De míg előadónk ezeket a szerepeket egymás utáni életszakaszokként fogja fel (a férfinél a fiú, királyfi, vándor, lovag, harcos, király, a nőnél pedig a lány, királylány, amazon, hölgy, világszép, királyné szakaszok követik egymást), addig Jung szerint az egészséges személyiségben mind a hat szerep megtalálható. Életkorodtól, élethelyzetedtől függ, hogy éppen melyik dominál, de ha egészséges férfi/nő vagy, mind ott van benned, mindre szükséged van.

Férfiként a király szerepet édesanyádtól kapod. Ennek lényege a feltétel nélküli csodálat. Minden férfi vágyik erre, hogy a nő felnézzen rá, csodálja. Joós szerint is ez a legfontosabb, amit egy nő megadhat a párjának.

A férfi a király szerepet édesanyjától kapja
A férfi a király szerepet édesanyjától kapja

A katona szerep óvodáskorodban alakult ki. Ennek a szakasznak fontos jellemzője az agresszió. Nagyon sok szülő úgy gondolja, hogy azzal, ha nem vesz kardot, puskát a kisfiának, megakadályozhatja, hogy gyermeke agresszívvé váljon. De az agresszió mindenkiben benne van, evolúciós szereppel bír. Nem elnyomni kell, hanem megfelelő mederbe terelni, az erőszakot megakadályozni. Az a kisfiú is fog lövöldözni, akinek sosem volt puskája, csak éppen bottal vagy Legóval teszi azt.

A katona szerep óvodáskorban alakul ki
A katona szerep óvodáskorban alakul ki

A lovag szerep iskoláskorban jelenik meg. Ebben az életszakaszban azt kellett megtanulnod, hogyan védd meg a gyengébbeket és saját érdekeidet.

A kamaszkor szerepe a pap. A lelki, szellemi vonatkozások kapnak ekkor nagy jelentőséget. Ugyanekkor jelenik meg a Casanova-szerep is. Ekkor tanulsz meg udvarolni, hódítani.

Gyermeked megszületésével kialakul az utolsó, az apa szerep is. Míg a nő azonnal anyává válik a szülés után, az apa szerep lassabban alakul ki. Sokan csak akkor válnak igazán apává, amikor már "tudnak mit kezdeni" gyermekükkel, amikor már lehet vele játszani, beszélgetni.

(A férfi szerep változásairól itt olvashatsz még: És boldogan éltek...)

Gyermeked megszületésével alakul ki az apa szerep
Gyermeked megszületésével alakul ki az apa szerep

Nőként négy szerep jelenik meg életed során. Az amazon az erős nő. Sokszor túl férfiasnak is találnak, amikor ezt az oldaladat mutatod. Magabiztos, önálló, céltudatos vagy. Ez a típus Joós szerint alkalmatlan a boldog házasságra. Pedig az igazság az, hogy a férfi számára is fontos az amazon ereje, gyakorlatiassága, támogatása. Az amazon oldalad az, aki helytáll a munkahelyén, de az otthoni feladatait sem hanyagolja el. Dolgozol (akár vezető pozícióban is), vacsorát főzöl, kikérdezed a gyerek leckéjét, éjszaka prezentációt készítesz, és közben kivasalod másnapra a férjed ingét. Persze az ilyen nő csak az erős, magas önbecsüléssel és önértékeléssel bíró férfinak való.

Az amazon az erős nő
Az amazon az erős nő

A kurtizán szerep az érzelmi, érzéki és szexuális oldaladat emeli ki. Ez igenis fontos. Szerintem Joós István sem él aszkéta életet. A boldog párkapcsolat EGYIK FELTÉTELE a kiegyensúlyozott szexuális élet. Természetesen nemcsak erre van szükség, de számtalan olyan párral beszélgettem már, akiknek kapcsolata éppen a szexualitás hiánya miatt ment tönkre. Sok férfit megkérdeztem az előadás után, akik kivétel nélkül, mind rémülten bizonygatták, hogy igenis kell nekik a szex.

A madonna szerep az értékek és normák közvetítéséről szól. Ebben a szerepedben gyakorlod nőként a hűséget, a türelmet, a meghallgatást. A madonna az igazán nőiesnek tartott nő, akinek fontos a szépség, a kreativitás, a lelki nyugalom. Szeretsz csinosan öltözni, jól főzöl és csodálattal nézel életed párjára.

Végül az anya szerep a gondoskodásról szól. Ez a szerep a legtöbb nőben ösztönösen benne van. Már kislány korodban a babáidon gyakoroltad, hogy kell ezt csinálni. De nemcsak gyermekeddel szemben, hanem társaddal kapcsolatban is megjelenik az anya szereped. A benned lévő anya fogadja el a férfit olyannak, amilyen. Gondoskodsz róla: rendet, tisztaságot tartasz körülötte, táplálod, kényezteted, biztos hátteret nyújtasz számára.

Az anya szerep a gondoskodásról szól
Az anya szerep a gondoskodásról szól

Természetesen nem tisztem megkérdőjelezni Joós István elméletét. Valószínűleg több ezer hívének haragját vontam most a fejemre. Mindenki abban hisz, amiben akar. Aki abban találja meg a boldogságát, hogy háttérbe vonul és a férje támogatásáról, az ő életcélja megvalósításáról szól az élete, ám tegye. De ne riogassuk azokat, akik a munkájukban is szeretnének sikeresek lenni, hogy esélyük sincs a boldog házasságra. Ahogy Joós István az előbbire tud több ezer példát hozni, én az utóbbira tudnék. Férj és feleség igenis lehet egyenrangú, lehetnek sikeresek a munkájukban és a magánéletükben is! És igenis, a férfinak kell a szex IS!


Lindák Linda

A férfinak kell a szex (is)
A férfinak kell a szex (is)