És boldogan éltek...

2017.01.21

Boldogan éltek, míg meg nem haltak - olvassuk a mesék végén. A legkisebb fiú elnyeri a királykisasszony kezét, és innen már minden megy, mint a karikacsapás.

És boldogan éltek... ezt a címet választotta Kepes András is könyvbemutató előadásának, de azonnal meg is kérdőjelezte állítását. Biztos, hogy a házasság után minden rendben lesz? Boldogan élünk? Ezek szerint a mesék írói sosem házasodtak, mert akkor tudnák, hogy a párkapcsolatok ettől bonyolultabbak. Világkép című könyve elsősorban nem a párkapcsolatokról szól, de mégis, hiszen egész életünk a kapcsolatok körül forog.

A Harvard Egyetem mintegy 70 évig tartó kutatásából kiderült, idézi Kepes, hogy boldogságunk, az élettel való elégedettségünk nem függ pénztől, intelligenciától, hanem "csak" párkapcsolatunk és baráti kapcsolataink minőségétől.

Párkapcsolati szempontból az előadás legérdekesebb része a nemi szerepekről szólt. Néhány napja én is kaptam kérdéseket ebben a témában, ezért remélem Kepes András gondolataival másoknak is segíthetek.

Kepes Andrással
Kepes Andrással

A férfi-női szerepek óriási változáson mentek át az elmúlt évtizedekben. Korábban azt várták a férfitól, hogy dolgozzon, tartsa el a családját, teremtse meg a biztonságot, a nőtől pedig, hogy főzzön, mosson, takarítson, nevelje a gyerekeket. A házasságok férfiközpontúak voltak: a nő felvette férje nevét, mintegy csatolt része, ...né lett. A férj volt az erős, okos, határozott, ő irányított, övé volt mindenben a döntő szó. A nők Kepes szerint két játszmát játszottak/játszanak az ilyen házasságokban. Az egyik: a "Gyengébb vagyok, butább vagyok, védj meg és tarts el!" a másik, "Ha jó leszel, kapsz szexet!". A gyengébb és butább nők ilyenkor önmagukat adják, az okosaknak viszont van annyi eszük, hogy vagy erősebb férfit választanak, és akkor ismét igaz a felállás, vagy eljátsszák, hogy a másik az erősebb, hogy ne derüljön ki az igazság, mert akkor megbillen a kapcsolati egyensúly.

Azonban idővel a nők helyzete megváltozott, hiszen nemcsak jó feleségként és anyaként kell helytállniuk, hanem dolgozó nőként talpraesettnek, kitartónak, sikeresnek is kell lenniük. Sokan úgy érzik, ez a nőiesség rovására megy, a mai nők túl céltudatosak, kemények.

A nemi szerepek változásával a férfiaktól is egyre inkább elvárjuk, hogy vegyenek részt a gyerek nevelésében, a háztartási munkákban. Kepes András is elmondta magáról, hogy míg egyetemistaként és pályája kezdetén okosnak, kreatívnak, jó vezetőnek, magabiztosnak kellett lennie, addig apaként megértőnek, segítőkésznek, háziasnak, lágyszívűnek is. Még arra is sor került, hogy ő menjen el a fia óvodai anyák napi ünnepségére felesége helyett.

Ugyanakkor a nők egy része az ilyen anyalelkű férfiakat túlságosan lágynak, unalmasnak, férfiatlannak gondolja. Igazán férfiasnak a "favágó-típusú", tetkós, izmos, marcona pasikat tartják, rájuk vágynak a nők - meséli Kepes. Másoknak meg a metroszexuális férfiak tetszenek. (A nemi szerepekről olvashatsz itt is: Már nem a középkorban élünk! – ismét a nemi szerepekről)

A férfiak és a nők is elbizonytalanodtak szerepeikben és ez rengeteg konfliktust szül. Magyarországon azért különösen nehéz a helyzet, mert sokkal gyorsabban és politikai parancsra mentek végbe a változások.

Nyugat- Európában a nők munkába állása lassan, fokozatosan történt, a társadalomnak volt ideje hozzászokni a változásokhoz. Ma már természetes, hogy a házimunkán a férfi és a nő megosztozik.

Nálunk az 50-es években kezdtek a nők tömegesek dolgozni. Kelet- és Közép-Európában annak ellenére, hogy az anya és az apa is dolgozik, még mindig elsősorban a nő feladatának tartják a családdal és az otthonnal kapcsolatos tevékenységeket. Szerencsére a fiatalok körében ez egyre inkább változik, természetessé válik a családi munkamegosztás és megjelentek a családbarát munkahelyek is.

Erre saját példát is tudok hozni: az én férjem is gyesre ment fiunk kétéves korától helyettem, mivel anyagilag így jártunk jobban: ő még egyetemre járt, én viszont már végeztem és dolgozni tudtam. Ez semmilyen törést, problémát nem okozott a család életében.

Három házassággal, hat gyerekkel és négy unokával azt hiszem, Kepes András megtapasztalhatta, hogy hogyan működnek a nők és a férfiak. Világkép című könyvében (Kepes András: Világkép, Libri kiadó, Budapest, 2016) minderről és más kultúrák szokásairól is olvashatunk és tanulhatunk. Jó szórakozást hozzá!

Lindák Linda

A blog legfrissebb bejegyzései

Olvasd el ezeket is:

A következő levelet egy párkapcsolati állapotmérés kiértékelése kapcsán kaptam. Írója hozzájárult ahhoz, hogy közzétegyem. Természetesen a neveket és azokat az adatokat, melyekből a család felismerhető lenne, megváltoztattam.

Akár tetszik, akár nem, egy éve mindannyiunk élete megváltozott. A koronavírus-járvány miatt bezártak az iskolák, több városban az óvodák és a bölcsődék is, egyre több munkáltató küldi haza dolgozóit, sok helyen állandóvá vált a home office. A kényszerű otthonmaradás, a karantén számtalan problémát vet fel, többek között hatással van a...

Az egyik kommentelőm szerint igen. Saját felmérésem alapján azt az eredményt kaptam, hogy a válaszadók 40%-a megcsalta már a párját. Fiatal kliensektől is egyre gyakrabban hallom, hogy nem olyan nagy dolog a hűtlenség, előbb-utóbb minden kapcsolatban megtörténik.