Miért tesz jót az egészségednek, ha párkapcsolatban élsz?

2017.08.12

Van, hogy úgy érzed, hogy a társad csak megkeseríti az életed, könnyebb lenne nélküle? Persze, azért nem gondolod ezt olyan véresen komolyan. Egy rossz házasságban valóban nem érdemes benne maradni: mindent meg kell tenni a helyzet megjavításáért, vagy ha már minden lehetőséget kimerítettél, marad a válás. De számtalan kutatás bizonyította, hogy a (jól működő) párkapcsolatban élők sok szempontból jobb helyzetben vannak, mint egyedülálló társaik. 

A társkapcsolatok ugyanis bizonyíthatóan pozitívan hatnak az egészségre:

A párkapcsolat jót tesz az egészségnek
A párkapcsolat jót tesz az egészségnek
  • Ha magányos vagy, nincs kivel megosztani a problémáidat, kétszer nagyobb az esélye, hogy megbetegszel vagy meghalsz, mintha szoros érzelmi kapcsolatban élnél. Érdekes, hogy a dohányzásnál ugyanez a halálozási kockázat csak 1,6-szoros, tehát a magány veszélyesebb az egészségedre nézve, mint a cigaretta. Ez a hatás fokozottabban érvényes a férfiakra, mint a nőkre.
  • Hamarabb felgyógyulsz betegségeidből, ha van társad, mint azok, akik nem számíthatnak párjuk támogatására. Daganatos betegeknél is azt figyelték meg, hogy ritkább a betegség kiújulása a családosoknál, mint az egyedülállók között.
A házasok hamarabb felgyógyulnak betegségeikből
A házasok hamarabb felgyógyulnak betegségeikből
  • A házasságban élők tovább élnek, mint a szinglik és elégedettebbek is életükkel. Seligman szerint boldogságod mértéke leginkább azzal áll összefüggésben, hogy milyen erősek a családi és baráti kapcsolataid. Ezért igyekezz minőségi kapcsolatot kialakítani a társaddal!
  • A boldog házasság csökkenti a stressz ártalmas hatását. Ha van kinek kiönteni a szívedet, segítséget, tanácsot, támaszt kaphatsz, sokkal könnyebben átvészeled a stresszes helyzeteket.
  • A szerelem, a rendszeres szexuális élet hatására olyan hormonok szabadulnak fel szervezetedben, amelyek megnyugtatnak. Ez pozitív hatással van a vérnyomásodra és hat a pihenésedre is: így jobban, mélyebben tudsz aludni.
  • A gyakori, kielégítő szexuális együttlét akár tíz évvel is megfiatalíthat (fokozza a vérkeringésedet, javul szervezeted oxigénellátása, olyan hormonok termelődnek, amelyek segítenek bőröd fiatalosságának megőrzésében).
A rendszeres szexuális élet megfiatalít
A rendszeres szexuális élet megfiatalít
  • A szív- és érrendszeri betegségek kockázata jóval kisebb a párkapcsolatban élőknél.
  • A házasok immunrendszere erősebb, így például nehezebben fáznak meg.
  • Az Otago Egyetem (Új-Zéland) kutatása szerint kevésbé hajlamosak depresszióra, öngyilkosságra, alkohol- és drogfüggőségre azok, akik legalább öt éve párkapcsolatban élnek.
  • A magányos emberek agykapacitása hamarabb kezd csökkenni és hamarabb romlik az emlékezőképességük.

Persze, nem azért házasodunk, hogy egészségesek legyünk, de jó, ha tudjuk, hogy milyen pozitív hatásokkal jár testi és lelki egészségünkre a kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat!