Minden, amit tudni akartál a szerelemről

2018.05.10

Modern világunkban a legtöbb házasság alapja (és soknak a felbontója is) a szerelem. Nincs még egy érzés, amiről ennyi mindent tudnál vagy tudni vélnél. "Tudásod" alapját azonban leginkább a hollywoodi filmek jelentik, amelyeknek - valljuk be - többnyire nem sok közük van a valósághoz. Viszont olyan mélyen elültetik benned a tévhiteket, meséket, ideálokat, hogy ennek megfelelően akarod élni az életed, és ez bizony súlyos csalódásokhoz, tönkrement házasságokhoz vezethet. De most lerántom a leplet a szerelemmel kapcsolatos leggyakoribb tévhitekről! Ebben az alábbi teszt lesz a segítségemre.

A szerelemmel kapcsolatban számtalan tévhit él a fejekben
A szerelemmel kapcsolatban számtalan tévhit él a fejekben

Döntsd el az alábbi állításokról, hogy igazak-e vagy sem!

 1. Mindenkinek csak egy igazi szerelme lehet az életben.                                             igaz     hamis
 2. Ha az ember igazán szerelmes, érzelmei felőrlik minden energiáját.                     igaz     hamis
 3. Az ember képtelen kihasználni azt, akit szeret.                                                           igaz     hamis
 4. A férfiak és a nők szerelmi étvágya általában különböző.                                          igaz     hamis
 5. A férfiak mélyebben szeretnek, mint a nők.                                                                 igaz     hamis
 6. Mindenki képes az igaz szerelemre.                                                                              igaz     hamis
 7. A gyűlölet a szerelemmel ellentétes érzelem.                                                              igaz     hamis
 8. A legtöbb ember olyan valakibe lesz szerelmes, aki valamilyen módon hasonlít az anyjára vagy az apjára.                                                                                                                    igaz     hamis
 9. A férfiakat sokkal inkább érdekli a szex, mint a szerelem.                                         igaz     hamis
 10. A férfiak hamarabb túlteszik magukat a szerelmi csalódásaikon, mint a nők.       igaz     hamis
 11. Minden szerelmes tökéletesen ismeri azt, akit szeret.                                               igaz     hamis
 12. Kellő kitartással minden ember előbb-utóbb megtalálja az eszményi szerelmet. igaz    hamis

Ezek az állítások egytől egyig hamisak, a sokak által vallott tévhitek közé tartoznak. Ha legalább 10 helyes választ adtál, akkor gratulálok, te mindent tudsz a szerelemről, nem kábított el a sok romantikus film. Ha viszont 10-nél kevesebb jó válaszod volt, akkor mesevilágban élsz, valójában fogalmad sincs a szerelem működéséről.

Nézzük, miért nem igazak a fenti állítások!

Mindenkinek csak egy igazi szerelme lehet az életben.

Már a mondat megfogalmazása is sántít. Mit jelent az, hogy igazi? Milyen az igazi szerelem? Pál Feri atya szerint számtalan ember van az életünkben, aki a potenciális igazi. Az csak rajtunk múlik, hogy észrevesszük-e a lehetőséget és beteljesítjük-e.

Az internetes ismerkedés világában az a tapasztalat, hogy legtöbbször meg sem adod az esélyt a másiknak: egyetlen randi alapján döntesz, tetszik-e az illető vagy mehet. Meg sem próbálod igazán megismerni a jelöltet.

Ha igaz lenne a megállapítás, hogy mindenkinek csak egy igaz szerelme lehet az életben, senki sem próbálkozna második vagy akár harmadik házassággal, az özvegyek pedig örökre magányosak maradnának.

Az igaz, hogy minden szerelem más, hisz az az ember is más, akivel megéled. Lehet az érzelmek hőfokában különbség, de attól még nem mondhatjuk, hogy az egyik igazi volt, a másik meg nem.

Ha az ember igazán szerelmes, érzelmei felőrlik minden energiáját.

Pont fordított a helyzet. Biztos te is érezted már: mikor szerelmes vagy, szinte szárnyakat kapsz. Sokkal többet bírsz, tele vagy energiával, még késő este is pörögsz. Úgy érzed, semmi nem állhat az utadba, mindenre képes vagy. A művészeknek is a legtermékenyebb időszakuk, amikor szerelmesek: számtalan mű megalkotására sarkallja őket ez az érzés.

A szerelem megsokszorozza energiáidat
A szerelem megsokszorozza energiáidat

Az ember képtelen kihasználni azt, akit szeret.

Szép álom! Nem azon múlik, hogy kihasználsz-e valakit, hogy szereted vagy sem. Az önző ember bárkit kihasznál, szerelmét is. Márpedig valamennyire mindenki önző: te is azt szeretnéd, hogy törődjenek veled, öleljenek, kényeztessenek.

A férfiak és a nők szerelmi étvágya általában különböző.

Az, hogy milyen a "szerelmi étvágyad", nem azon múlik, hogy férfi vagy nő vagy. Személyiséged a döntő. Mindenki vágyik a szeretetre, gyengédségre, törődésre. Hogy milyen mértékben, az egyéni és nem nemi kérdés.

Az önértékelésed viszont fontos szerepet játszhat a kérdésben. Ha ugyanis alacsony az önértékelésed, önbecsülésed, akkor ezt kívülről akarod pótolni, megerősíteni. Ebben az esetben a hódítások, az újabb és újabb szerelmek bizonyíthatják számodra, hogy milyen jó férfi/nő, milyen értékes ember vagy.

A férfiak mélyebben szeretnek, mint a nők.

Szerintem ezt a választ kevesen rontottátok el. Számtalan kutatás, műalkotás bizonyítja, hogy a nők sokkal mélyebb, szenvedélyesebb szeretetre, szerelemre képesek, mint a férfiak. Persze, azért itt sem lehet általánosítani!

Mindenki képes az igaz szerelemre.

Sajnos nem mindenki képes szeretni. Ez lehet betegség, kora gyerekkori trauma vagy elfojtás eredménye is. Például az antiszociális személyiségzavar (szociopata, pszichopata) leírásakor is a "nem szeret" az egyik megkülönböztető jegy. Az ilyen emberek érzelmi élete gyenge, ugyanakkor könnyen manipulálnak másokat. Így könnyedén elhitetik, hogy milyen szerelmesek, de valójában csak kihasználni akarják a másikat, hiszen kórosan egocentrikusak.

A gyűlölet a szerelemmel ellentétes érzelem.

Mikor azt mondják a hozzám forduló párok, hogy gyűlölik egymást, akkor megkönnyebbülök, hogy még nincs veszve minden, mert legalább vannak köztük érzelmek. A gyűlölet időnként bármelyik kapcsolatban megjelenhet. Sokkal rosszabb, ha már semmit nem érzel a partnered iránt, közömbös számodra. Ott már nem nagyon van mit tenni. A szerelem ellentéte inkább a közöny és nem a gyűlölet.

A közöny sokkal rosszabb, mint a gyűlölet
A közöny sokkal rosszabb, mint a gyűlölet

A legtöbb ember olyan valakibe lesz szerelmes, aki valamilyen módon hasonlít az anyjára vagy az apjára.

Nem mindegy, hogy milyen volt a származási családod (az a család, amiben felnőttél). Ha boldog, kiegyensúlyozott gyerekkorod volt, szerető családban nőttél fel, akkor a vizsgálatok szerint nemtől függetlenül, inkább az édesanyádhoz hasonló társat fogsz választani.

Ha azonban kislányként rosszak voltak a körülményeid, például alkoholista vagy bántalmazó apa mellett nőttél fel, öntudatlanul is hasonló társ mellett köthetsz ki.

A férfiakat sokkal inkább érdekli a szex, mint a szerelem.

Ez ismét általánosítás. Vannak olyan férfiak, de nők is, akikre igaz az állítás és csak a szex érdekli őket. Egy nagyszabású felmérésből viszont az derült ki, hogy a megkérdezettek harmada a szerelmet tartja élete legjelentősebb élményének. Egy másik harmad azt állította, hogy a szexuális élete is jobbá vált a szerelem hatására. Tehát legrosszabb esetben is csak egyharmadra lehet igaz az állítás, hogy fontosabb neki a szex, mint a szerelem.

A férfiak hamarabb túlteszik magukat a szerelmi csalódásaikon, mint a nők.

A tévhit oka az lehet, hogy más a két nem feldolgozási módszere. Míg a nők látványosan szenvednek, összeomlanak a szerelmi bánat hatására, addig a férfin nem látszik szinte semmi. A nagy kiborulás után azonban a nők általában hamarabb rendbe jönnek, míg a férfiak továbbra is szenvednek, igaz, sokkal kevésbé látványosan.

A nőknek sokat segít a társas támasz is: megosztják bánatukat barátnőikkel, heteken át együtt szidják a "gazembert". A férfiak viszont inkább magukba fojtják a fájdalmukat, kevésbé fordulnak barátaikhoz támaszért, segítségért.

A statisztikai adatok szerint öngyilkosságot is több férfi követ el  szerelmi bánatában, mint nő.

A nők könnyebben dolgozzák fel szerelmi csalódásaikat, mint a férfiak
A nők könnyebben dolgozzák fel szerelmi csalódásaikat, mint a férfiak

Minden szerelmes tökéletesen ismeri azt, akit szeret.

Ha ez az állítás igaz lenne, akkor kevesen mennének pszichológushoz vagy ügyvédhez azzal, hogy "Ez az ember már nem az, akihez hozzámentem!" De igen, az. Csak ahogy a mondás is tartja, a szerelem vak. A rózsaszín köd mindenre rászáll. Ami a szerelem révületében cuki volt (pl. a büdös zoknik szanaszét hagyása), az néhány év múlva a trehányság, igénytelenség bizonyítéka és az egyik válóok lesz. 

Akibe szerelmes vagy, annak hajlamos vagy sok mindent elnézni vagy egyszerűen észre se venni. Aztán amikor elkezd felszállni a köd, akkor kezded igazán megismerni, hogy kivel is vagy együtt valójában.

Kellő kitartással minden ember előbb-utóbb megtalálja az eszményi szerelmet.

Megint megkérdezem: milyen az eszményi? Kinek milyen... Általában azonban nem olyan emberrel kötöd össze az életedet, amilyen az ideálod volt. Az eszmények helyett inkább a realitást érdemes választani. De attól még lehettek nagyon boldogok. Ha az eszményi szerelemre vársz, jó eséllyel magadra maradsz. Ne a tökéletest keresd, hanem az elég jót!


Remélem sikerült eloszlatnom a szerelemmel kapcsolatos tévhiteidet, és reális képed alakult ki erről a nagyon fontos érzésről. Kívánom, hogy találd meg a szerelmet és a boldogságot!


A teszt forrása:

Gonda Zsuzsa: Férfi? Nő? Akadémiai Kiadó, Budapest, 1987.


Itt olvashatsz még a szerelemről: