Szerelmes levél Évának - párkapcsolat-erősítő gyakorlat

2020.05.02

Amikor a párkapcsolatodban bajok vannak, hajlamos vagy mindent feketén látni. Nemcsak a jövőtöket kérdőjelezed meg, hanem a múltatokat is. Kétségbe vonod még azt is, hogy a megfelelő társat választottad-e. Ilyenkor abban kell segítenem a klienseimnek és neked is, hogy a kapcsolat megerősítése érdekében figyelmedet tudatosan a jó dolgokra irányítsd. Hogy felidézzétek a szép emlékeket, azt, hogy miért is szeretitek a másikat.

A párokkal való munka alapvető része az összetartozás, a két ember közötti kötelék megerősítése. Ehhez arra van szükség, hogy mindketten érezzétek, hogy szeretitek egymást. Újból felfigyeljetek a másik jó tulajdonságaira, amit a kapcsolat elején még tisztán láttatok, sőt talán el is túloztatok.

Nagyon megható pillanat, amikor elolvasod, hogy mit szeret benned partnered - Fotó: canva.com
Nagyon megható pillanat, amikor elolvasod, hogy mit szeret benned partnered - Fotó: canva.com

A "szeretve lenni" érzésének megerősítésére többféle módszert is használok, ezek egyike a szerelmes levél vagy köszönőlevél. Ennek a gyakorlatnak két célja van. Egyrészt segít abban, hogy a kapcsolat pozitívumaira összpontosíts, hiszen az a feladatod, hogy lehetőleg gyűjts össze mindent, amiért hálás vagy a partnerednek, amit neki köszönhetsz. A másik pedig az, hogy ezeket a jó dolgokat a társadnak is a tudomására hozd. A rossz dolgokat ugyanis sokkal hamarabb a másik fejéhez vágod, mint ahogy a jókat megköszönnéd.

Mindig nagyon intim és megható pillanat, amikor a felek felolvassák egymásnak a levelüket. Gyakori a sírdogálás és a nagy összeborulás is. Ezúttal egy konkrét eseten keresztül szeretném bemutatni a feladatot.

Ádám és Éva negyvenes értelmiségi pár. Több, mint 25 éve házasok, két gyereket nevelnek. Egy óriási veszekedés után fordultak hozzám, amikor már a válás gondolata is felmerült. Éva nagyon felelősségteljes, határozott, komoly nő, míg Ádám sokkal lazábbnak tűnik. A házasságot is ilyen lazán kezeli. Rengeteget dolgozik, alig van otthon. Éva hiányolja az odafigyelést, a törődést, a gondosságot Ádám részéről.

A köszönőlevél feladatot egyáltalán nem vették olyan könnyedén, mint ahogy számítottam rá. Éva azért fogalmazta meg nehezen az érzéseit, mert attól félt, hogy Ádám nem fogja olyan komolyan venni a feladatot, mint ő. Úgy gondolta, hogy azzal, hogy férje elvicceli a gyakorlatot, azt mutatja, hogy nem olyan fontos neki a kapcsolatuk. Mert ha fontos neki valami, abba 100%-osan beleteszi magát, arra összpontosít, abba belefeledkezik. A házasság viszont nem az, amire szerinte Ádámnak ideje van, amibe igazán beleteszi magát. Ádám valóban nem adott bele apait-anyait a gyakorlatba. Azzal érvelt, hogy attól, hogy nem olyan gondos a feladatmegoldás, még nagyon szereti Évát. Nem a levél hossza számít, hanem az érzelmek mélysége.

Éva teljesen beleragadt a helyzetbe. Nagyon fontosnak tartotta volna, hogy Ádám számot vessen magával, azzal, ahogy a kapcsolatukhoz áll.

Második nekifutásra mindketten kiegészítették a levelüket. Évának különösen jól esett, hogy látta Ádám munkáján a gondosságot. Ádám második levele így néz ki:

Kedves Éva!

Hálás vagyok neked először is, hogy beléd szerethettem. Azokért a kitartó hónapokért, amikor nem engedtél vissza az akkori életembe, mert visszagondolva akkor nagy hülyeség lett volna eldobni ezt a nagy szerelmet.

Olyan szerelmet adtál nekem, amit innen, lassan harminc év távlatából, nagyon keveseknek sikerül megtalálni. Ami akkor azonnal elvarázsolt, a szép szemed, a szép kezed és a feneked 😊 még most is elvarázsol.

Hálás vagyok az esküvőnkért, amire még most is szívesen emlékszem vissza.

Hálás vagyok, hogy szültél két fantasztikus gyereket, és azt is köszönöm, hogy részese lehettem a szülésnek.

Hálás vagyok a türelmedért, ami sokszor kellett hozzám és a családomhoz, már az elejétől fogva.

Hálás vagyok, hogy jó irányba terelgettél, akár azzal is, hogy itt vagyunk (párkapcsolati tanácsadáson), vagy tegyek meg ezt-azt otthon is. Vegyünk új bútort, ruhákat és még sorolhatnám, mert ezek Nélküled engem nem foglalkoztattak. És tudom, nehezen, de kezdem fontosnak tartani őket.

Hálás vagyok a családunkért, amibe bele tartozik a gyerekneveléstől kezdve (nem hagyod, hogy elússzanak a mindennapok) az otthonos házig minden. A "de jó otthon lenni" gondolatokért. És ez tényleg így van, még ha sokat is csavargok, ide-oda megyek például a foci kapcsán. Mindig szívesen gondolok rá és várom, hogy hazaérjek.

Köszönöm, hogy kitartasz a házasság mellett. És én is dolgozok rajta, amit szintén Neked köszönhetek.

Hálás vagyok az őszinteségért, hogy mindig elmondod, mi bánt, mi okoz örömöt és mit érzel.

Köszönöm, hogy nem hagyod el magad, sokat törődsz a hajaddal, körmöddel és az önismerettel.

Köszönöm a sok intim pillanatot is, amit megéltünk és még most sem unalmas vagy gépies.

Hálás vagyok a sok finom főztödért, amit még fáradtan is megcsinálsz nekünk.

Hálás vagyok a hűségedért és szeretem, amikor cicás vagy velem.

Szeretettel:

Ádám

A második levél elkészítésekor mutatott gondosság nagyon jól esett Évának. Az a konzultációs alkalom Ádám viselkedésében is fordulatot hozott. Megértette azt, hogy mit hiányol a felesége a kapcsolatukból, elkezdte komolyan venni a házasság megmentését. A lehető legjobban igyekszik felesége kedvében járni, hogy mindkettőjük megelégedésével zárulhasson a terápia.

Javaslom, vedd számba te is, hogy mit kaptál a házasságodtól, partneredtől, mit szeretsz, értékelsz benne. Ha elkészültél a levéllel, olvasd fel társadnak!

Ha mindketten megcsináljátok a feladatot, és utána elteszitek a leveleket, az arra is jó lesz, hogy nehéz időkben újra és újra elő lehessen venni, és erőt tudjatok meríteni belőle.


További párkapcsolat-erősítő gyakorlatokat itt találsz:

Párkapcsolat-erősítő játék