Szeresd magad, hogy másokat is szerethess!

2019.07.21

Sokszor elbizonytalanodsz, hogy milyen ember is vagy valójában? Döntéseidnél fontos mások véleménye? Szeretnéd, ha elfogadnának? A kudarcok nagyon megviselnek? Rosszul esik, ha kritikát kapsz? Ha ezekre a kérdésekre igen a válaszod, valószínűleg az önbecsülésed, önértékelésed némi fejlesztésre szorul.

Önbecsülés, önértékelés, önszeretet - te hogy állsz vele?
Önbecsülés, önértékelés, önszeretet - te hogy állsz vele?

A párkapcsolati problémák és az önértékelés sokkal szorosabban összefüggnek, mint gondolnád. (Tönkretehetik a párkapcsolatot az önértékelési problémák?Számtalan kapcsolati gond (pl. féltékenység, hűtlenség, szeretetlenség érzése, társfüggőség) mögött valamelyik fél csökkent önértékelése, alacsony önbecsülése, hiányzó önszeretete áll. Ha időt szánsz magadra, az önbecsülésed növelésére, a párkapcsolatodban is megindulhat a pozitív változás. Persze, ennek az ellenkezője is megtörténhet: ha visszaszerzed megtépázott önbecsülésedet, kiállsz magadért, elveszítheted az addig elnyomó társadat.

Ez történt Julival is. Eredetileg egy párkapcsolati (anyagi) konfliktus miatt fordult hozzám. A kedves, nagyon csinos, halk szavú, 50 körüli hölgyről azonban hamarosan kiderült, hogy nem csak a pénzügyi viták jelentettek gondot a házasságában. Szinte istenítette a férjét, de nagyon féltékeny is volt rá. A párja szerint beteges mértékben. Az ülések során lassan kibontakozott egy nárcisztikus férj és egy ártó kapcsolat képe. Juli csaknem egy évig eltartotta a férjét, akinek esze ágában sem volt dolgozni. Ennek ellenére azzal vádolta a feleségét, hogy ő az, aki nem harcol a pénzükért. "Rendszeresen elégedetlenségének ad hangot, megrovásban részesülök. A családi házunk felújításához nekem nincs közöm, ne szóljak bele. Amikor megterveztem a konyhát, gúnyosan kinevetett, hogy mit képzelek magamról? Szerinte ostoba, hülye liba vagyok, egy idióta. Még vitatkozni sem érdemes velem."- mesélte a teljesen összetört Juli. Férje mindössze egyszer volt hajlandó eljönni hozzám, páros tanácsadásra esély sem volt. Így egyéni tanácsadással folytattuk, ami ettől kezdve elsősorban az önértékelés fejlesztésére koncentrált.

Juli önismerete, önértékelése, önbecsülése a hónapok során egyre nőtt. Már meghallja környezete, gyermekei véleményét is a házasságáról, amit eddig nem akart hallani. Most már ki mer állni magáért, képviseli az érdekeit, hangot ad a véleményének, jól érzi magát a bőrében. Férjének ez természetesen nem tetszik, ahogy az sem, hogy vissza kellett mennie dolgozni. Házasságuk nagyon nehéz időszakon megy át, a férj együttműködése nélkül kicsi az esély a megmentésére.

Juli nagyon sokat fejlődött az utóbbi időszakban, ami viszont azzal is járt, hogy felismerte, valószínűleg nem a megfelelő társ mellett van. Természetesen a legtöbb esetben az önértékelés, önbecsülés javulása nem a házasság felbomlását, hanem éppen a megerősödését eredményezi.

Vajon neked szükséged van az önbecsülésed fejlesztésére?

Az önbecsülés mérésére leggyakrabban a Rosenberg-féle skálát használják. Ha kitöltöd az alábbi tesztet, kiderítheted, hogy milyen fokon áll az önbecsülésed.

„Csak az érezheti jól magát másokkal, aki jól érzi magát önmagával.” (André – Lelord) (A kép forrása: Canva)
„Csak az érezheti jól magát másokkal, aki jól érzi magát önmagával.” (André – Lelord) (A kép forrása: Canva)

Pontozd az állításokat az alábbiak szerint!

Ha teljesen egyetértesz 4 pont, egyetértesz 3 pont, nem értesz egyet 2 pont, egyáltalán nem értesz egyet 1 pont!

 1. Egészében véve elégedett vagyok magammal.
 2. Néha azt gondolom, hogy nem érek semmit.
 3. Azt hiszem, sok jó tulajdonságom van.
 4. Képes vagyok mindent ugyanolyan jól elvégezni, mint mások.
 5. Úgy érzem, semmire sem lehetek büszke.
 6. Néha feleslegesnek érzem magam.
 7. Értékes embernek tartom magam, érek annyit, mint mások.
 8. Szeretném, ha nagyobb tisztelettel tekinthetnék önmagamra.
 9. Ha jól megfontolom, hajlamos vagyok azt gondolni, hogy mindent elrontottam.
 10. Pozitív véleményem van önmagamról.

A 2., 5., 6., 8., 9. kérdés esetén fordítsd meg a pontszámaidat! (4→1, 3→2, 2→3, 1→4)

Az új értékekkel számolva add össze a tíz kérdésre adott pontszámaidat!

Ha 10-16 pont közötti az eredményed, akkor alacsony az önbecsülésed. Ha 34-40 pont közötti, akkor magas. A 17-33 pont közötti eredmény átlagos önbecsülésre utal.

Mit tehetsz akkor, ha az eredmény szerint alacsony az önbecsülésed? Összegyűjtöttem neked néhány tanácsot, gyakorlatot, amivel fejlesztheted az önszeretetedet, önbecsülésedet.

Önbecsülésfokozó feladatok

 • Ahhoz, hogy jobban el tudd fogadni magad, tisztában kell lenned azzal, hogy ki is vagy valójában, tehát növelni kell az önismeretedet. Ehhez hasznos lehet, ha elkezdesz naplót vezetni. Ne hagyományos naplóra gondolj! Ebben inkább a céljaidat, terveidet, ötleteidet gyűjtsd össze! Szerepelhetnek benne inspiráló idézetek, képek is. Akár előtte-utána fotókat is készíthetsz.
 • Fogadd el a rossz tulajdonságaidat! Mindenkinek vannak negatív tulajdonságai, attól még szerethető. Készíts egy "Nem szeretem magamban" listát!
 • Vizsgáld meg a listán szereplő tulajdonságaidat: min lehetne változtatni? Készíts tervet hozzá! Fontos, hogy apró lépésekben haladj!
 • Készítsd el a fordított listát is: "Szeretem magam!" Írj fel mindent, amit szeretsz magadban! Bővítsd a listádat napról napra! Nemcsak tulajdonságok kerülhetnek rá a papírodra, hanem cselekvések is. Ha tettél valami jót, sikert értél el, írd fel! Mindkét listát vezetheted akár a naplódban is.
 • Szüntesd meg a negatív belső monológjaidat! (úristen, egy dagadt disznó vagyok!) Mi számít negatívnak? Ha nem mondanád a barátnődnek, akkor magadnak se mondd!
 • Ne hasonlítgasd magad másokhoz, csupán önmagadhoz! A fejlődést, változást mindig saját magadhoz mérd!
 • Gondold át minden este, hogy miért lehetsz hálás aznap! Akár a naplódba is beírhatod ezeket a dolgokat.
 • Tégy jót másokkal, te is jobban fogod érezni magad tőle!
 • Szánj időt magadra! Olvass, relaxálj, vagy csinálj bármi olyat, amit szeretsz!
 • Ne felejtsd a mondást: Ép testben ép lélek! Válassz valamilyen kedvedre való mozgásformát! Menj friss levegőre: sétálj vagy gyalogolj! Aludj eleget! Fordíts gondot a külsődre is! Menj kozmetikushoz, gyantázd le a lábad, szedd ki a szemöldököd!
 • A lehetőségekhez mérten csökkentsd a munkahelyi stresszt!
 • Minden reggel mosolyogj magadra a tükörben!
Ha fejleszted az önbecsülésedet, akkor a párkapcsolatod is javulni fog
Ha fejleszted az önbecsülésedet, akkor a párkapcsolatod is javulni fog

Ha ezeket a feladatokat végigcsinálod, és mégsem érzed magad jobban a bőrödben, mégsem vagy elégedettebb magaddal, keress meg! Segíthetek abban, hogy jobban megismerd és megszeresd magad!

Csak az érezheti jól magát másokkal, aki jól érzi magát önmagával. (André - Lelord)


Az önbecsülés növeléséről még többet olvashatsz itt: Hogyan növeld az önbecsülésed, önértékelésed?


A teszt forrása:

André - Lelord: Önbecsülés. Önszeretet, önkép, önbizalom. Park Könyvkiadó, Budapest, 2013.