Tönkretehetik a párkapcsolatot az önértékelési problémák?

2018.12.15

Három olyan párkapcsolati problémával szoktam találkozni, melynek hátterében gyakran az önértékelés, önbecsülés zavara áll. Az egyik a szeretetlenség érzése, a másik a féltékenység, a harmadik pedig a társfüggőség. Ezeken kívül a házastársi viták jelentős részének hátterében is az áll, hogy valamelyik (vagy mindkét) fél helyre akarja állítani az önbecsülését. Ilyenkor nem elég a párral foglalkozni, gyakran egyéni tanácsadásra is szükség van.

Az önértékelési problémák párkapcsolati zavarokat okozhatnak
Az önértékelési problémák párkapcsolati zavarokat okozhatnak

Az tud másokat szeretni, aki önmagát is szereti

Gyakran hallom panaszként, hogy "a társam nem szeret eléggé." A probléma hátterében ilyenkor azonban nem mindig a partner hibája, hanem önértékelési zavar áll. Akkor is érezheted kevésnek a szeretetet, ha kedvesedtől mindent megkapsz, ismeri a szeretetnyelvedet és a megfelelő módon mutatja ki az érzéseit. Ha ugyanis te nem szereted saját magad, mindegy, hogy mennyi szeretetet kapsz másoktól, az sosem lesz elég.

Ilyenkor azt a példát szoktam felhozni, hogy "képzeld el, hogy van egy cserép jó fekete földed. Mi lesz belőle, ha elkezded locsolni? A válasz természetesen az, hogy sár. Mi kellene ahhoz, hogy egy szép virág nőjön a cserepedben? Egy mag." Ez a mag nem más, mint a saját magad iránt érzett szeretet, elfogadás. Ha ez nincs meg, akkor hiába szeretnek, sosem leszel igazán boldog.

Gyakran azt a szeretetet szeretnéd megkapni a társadtól, amit gyerekkorodban nem kaptál meg. Ennek pótlására azonban a partnered soha nem lesz képes.

Biztosan van valakid...

Sanyi őrülten féltékeny volt a feleségére. Minden férfit árgus szemmel figyelt, hogy hogyan viselkedik a nejével. Annyira félt attól, hogy elhagyják, hogy éjszakánként gyakran a küszöbön aludt, nehogy a nő megszökjön valakivel. Még hazugságvizsgálatra is elvitte Évát, hogy kiderítse, igazat mond-e neki. A vizsgálaton természetesen az derült ki, hogy a feleség nem hazudik, de Sanyinak ez sem volt elég, továbbra is őrületbe kergette Évát féltékenységével.

Egy kis féltés, féltékenység mindenkiben van, ez természetes. Azokban a kapcsolatokban, ahol viszont már problémát okoz a féltékenység, az önértékelési, önbecsülési gondok is felmerülnek.

Ha úgy gondolod, hogy nem vagy elég jó a másiknak, ha kételkedsz a szerethetőségedben, nem tiszteled, és nem fogadod el magad, elkezdhetsz attól rettegni, hogy elhagy a társad. Állandóan azokat a helyzeteket kutatod, amikor hűtlenné válhat, a kérdéseiddel üldözöd, minden veled azonos neműben potenciális ellenfelet látsz.

Történetem szereplője, Sanyi jóval alacsonyabb végzettségű, zárkózottabb ember, mint Éva. Édesapja korán elhagyta a családot, soha nem kapta meg tőle a vágyott szeretetet, elismerést. Több korábbi barátnője is megcsalta. Ennek hatására önértékelése alacsony, nem becsüli, értékeli saját magát, pedig keményen dolgozik, biztos hátteret teremt családjának. Mégis attól fél, hogy nincsenek olyan tulajdonságai, amelyekkel maga mellett tarthatná feleségét.

Ő is, ahogy a többi féltékeny ember, társától várja, hogy biztosítsa a szeretetéről, fordítsa rá minden figyelmét, idejét, törődését. Pedig valójában neki kellene jobban szeretnie magát.

Nem jó, ha mások véleménye vagy elfogadása alapján ítéld meg magad! Fogadd el gyengeségeidet, hibáidat, de ne azonosítsd magad velük.

A féltékenység hátterében gyakran áll alacsony önértékelés, önbecsülés
A féltékenység hátterében gyakran áll alacsony önértékelés, önbecsülés

Nem tudok élni nélküled...

Ha mindenben meg akarsz felelni a partnerednek, a vágyaidat, igényeidet háttérbe szorítod, érzéseidet nem mered kifejezni, félsz az egyedülléttől, ezért inkább benne maradsz a rossz kapcsolatban is, nagy valószínűséggel kapcsolatfüggő vagy.

A kapcsolatfüggő idealizálja társát, ugyanakkor saját magát nem tartja elég jónak.

Ilyen kapcsolatban élt Ibolya is. Alkoholista férjét szolgálta évtizedeken át. Csodálta Csabát, aki több diplomás, művelt ember volt, verseket írt, könyvei jelentek meg. Mellette volt annak ellenére, hogy kedves szavak, szeretet helyett mindig csak kiabálást és megvetést hallott tőle. Mindenben kiszolgálta, hisz a férfi még a mikrót sem volt hajlandó bekapcsolni, hogy az ételt megmelegítse. Saját magát lebecsülte, annak ellenére, hogy intézményvezető volt. Mivel nem szerzett diplomát, értéktelenebbnek tartotta magát férjénél. Gyerekei sürgették, hogy váljon el, de nem volt rá hajlandó. Mikor Csabát elvitte az ital, Ibolya nem tudta feldolgozni férje halálát, az egyedüllétet, depressziós lett és hamarosan utána halt.

Növeld az önbecsülésed!

Andre és Lelord szerint az önbecsülésed három tényező függvénye:

  • mennyire bízol magadban,
  • milyen képet alakítottál ki magadról,
  • mennyire szereted saját magad.

Ezek közül a legfontosabb az önszeretet. Szereted magad hibáid és kudarcaid ellenére, mert tudod, hogy te is szeretetre és tiszteletre méltó vagy, mint minden ember. Az önszeretet nem függ a teljesítménytől, sokkal inkább attól, hogy gyerekkorodban mennyi szeretetet kaptál.

A saját magadról kialakított képet is leginkább a családi környezet határozza meg.

Az önbizalom azt jelenti, hogy képesnek tartod magad arra, hogy helyesen, megfelelően viselkedj a különböző helyzetekben. Ennek mértékét leginkább az otthoni és az iskolai nevelés befolyásolja.

Fontos tudnod, hogy az önbecsülés nem egy adott, változtathatatlan jellemződ. Ez személyiséged legváltozékonyabb dimenziója, tehát fejleszthető is.

Az alacsony önbecsülésű emberek leginkább a kudarctól rettegnek. Ezért önbecsülésed szinten tartásához, fokozásához szükséged van sikerélményekre. Ennek egyik módja, amikor más sikereinek (amiben úgy érzed, neked is szereped volt) fényében sütkérezel, például a gyerekeidében vagy párodéban. Például, ha nem voltál túl jó tanuló, gyermeked iskolai sikerei növelhetik az önbecsülésedet.

Szintén növelheti önbecsülésedet a csoporthoz tartozás, hiszen ez azt mutatja, hogy elfogadtak.

A személyközi kapcsolatok javulása (szeretet, bátorítás, elfogadás) és a munkahelyi előrelépés szintén javítja az önbecsülést.

Az önbecsülés fejleszthető
Az önbecsülés fejleszthető

Az önbecsülés fejlesztésének kilenc kulcsa

Ha fejleszteni szeretnéd önbecsülésedet, három területre kell koncentrálnod. Mindegyik területhez 3 kulcs tartozik. Nem biztos, hogy ezek mindegyike érint téged is, de igyekezz a három területet egyensúlyban tartani!

Önmagadhoz való viszony: 

1. Ismerd meg magadat! 
2. Fogadd el önmagad!
3. Légy őszinte magadhoz!

A cselekvéshez való viszony: 

4. Cselekedj! 
5. Hallgattasd el a belső kritikus hangot!
6. Törődj bele a kudarcba!

A többiekhez való viszony: 

7. Légy magabiztos!
8. Légy empatikus!
9. Fogadd el környezeted támogatását!

Jövő héten részletesen kifejtem, hogy hogyan fejlesztheted ezeket a kulcsokat.


Az önbecsülésed szintjének felméréséhez itt találsz tesztet: Szeresd magad, hogy másokat is szerethess!


Felhasznált irodalom:

Christophe André - Fraancois Lelord: Önbecsülés. Önszeretet, önkép, önbizalom, Park Könyvkiadó, Budapest, 2011.