Boldog párkapcsolat gyerek mellett is?

2020.06.14

A legtöbb párkapcsolatban az első krízist a gyerek megszületése jelenti. A kisbaba körül forog a világ, a házastársi kapcsolat pedig háttérbe szorul. Nagyon gyakran hallom anyukák, de még apukák szájából is, hogy "a gyerek az első". Természetes, hogy nagyon fontos a gyermeked, de ha csak rá koncentrálsz, azt a kapcsolatod megsínyli, könnyen eltávolodtok egymástól. Boldog gyereket pedig csak boldog szülők tudnak nevelni! 
Mire érdemes odafigyelni, hogy megőrizd a boldog párkapcsolatodat kisgyerekek mellett is? A cikkből mindez kiderül.

A gyerekek születése után tudatosan törekedni kell arra, hogy ne csak szülők legyetek, hanem megmaradjatok társaknak is - Fotó: canva.com
A gyerekek születése után tudatosan törekedni kell arra, hogy ne csak szülők legyetek, hanem megmaradjatok társaknak is - Fotó: canva.com

Ideális esetben a gyereked 18-20 évig él veled. Az az élet rendje, hogy idővel leválik rólatok, szülőkről, saját életet kezd, családot alapít. A párodat viszont elvileg egy életre választod. Ha 18-20 évre háttérbe szorítod, akkor mire a gyereketek elhagyja a családi fészket, a párkapcsolatod is kihűl, tönkremegy. A válások jelentős része ekkor, nagyjából 20 év házasság után következik be. Ha te nem akarsz erre a sorsra jutni, az alábbi 4 tanácsot érdemes megfogadnod!

Gyerek mellett is legyen időtök egymásra!

Kisgyerek(ek) mellett napközben zajlik az élet, a pörgés. Ez természetes. Szinte lehetetlen olyan időt találni, amikor mindketten ráértek, kicsit egymásra tudnátok figyelni. De nagyon sok pártól hallom, hogy a gyereküket csak 10-11 óra tájban fektetik le, még akkor is, ha nagyon kicsi. Ez se a csemete, se a ti szempontotokból nem ideális.

  • A gyereknek szüksége van napirendre, aminek az alvási idő fontos része. Egy kisgyerek jó, ha 8 órakor már ágyban van. Sokszor azért csúszik el ennyire a lefekvés ideje, mert a gyerkőc a fáradtságtól túlpörög, nehéz lenyugtatni. Vagy azért, mert a szülők nem akarnak változtatni a megszokott életritmusukon, még estére is programot szerveznek, ahova viszik a babát is.
  • Ha késő este fekszik le a kicsi, addigra ti is teljesen elfáradtok, már csak arra van erőtök, hogy bezuhanjatok az ágyba. Így se napközben, se este nem tudtok kettesben lenni.

Ha törekedtek arra, hogy a gyerekek időben lefeküdjenek, a napi pörgés után esténként nektek is marad időtök egymásra. Leülhettek beszélgetni, végre egymásra figyelhettek. A nap levezetéseként jól is esik egy kis közös lazítás. Persze, ehhez az is hozzátartozik, hogy anyaként ne ekkor kezdj még bele a pakolásba, mosogatásba, mosásba, stb. Hidd el, a házimunka megvár! A társad viszont nem biztos, ha hosszú távon nem jut rá időd.

A szexuális életetek is megsínyli a késői fektetést: késő este már sem időtök, sem energiátok nincs a szeretkezésre. Férjként te is sokat tehetsz azért, hogy kedvesednek a nap végén legyen kedve a szexhez: könnyítsd meg a napját, hogy este ne félájultan zuhanjon az ágyba. Úgy elég nehéz szexistennőnek lenni!

Az intimitás megőrzése a kapcsolatban nagyon fontos - Fotó: canva.com
Az intimitás megőrzése a kapcsolatban nagyon fontos - Fotó: canva.com

Legyen segítségetek!

Nemcsak a napi beszélgetések fontosak, hanem az is, hogy időnként kettesben is ki tudjatok mozdulni otthonról, legyenek közös programjaitok. Ehhez természetesen segítségre van szükségetek. Legyen legalább egy olyan ember körülöttetek, akire számíthattok. Lehet ez egy nagyszülő, rokon, barát, szomszéd. Ha végképp nincs ilyen a környezetetekben, akkor keressetek egy megbízható babysittert.

Fontos, hogy már korán kialakuljon a kapcsolat a baba és a "felvigyázó" között, hogy nyugodt lélekkel rá tudjátok bízni a kicsit.

Törekedjetek arra, hogy hetente egyszer legyen valamilyen közös programotok! Elmehettek vacsorázni, moziba/színházba, sétálni, stb. Eleinte biztos izgulni fogtok, hogy otthon minden rendben van-e, de ne adjátok fel! Szükségetek van a kimenőre, kikapcsolódásra!

Amikor a gyerek már nem szopik, 1-2 éves kora után akár egy-egy házon kívül töltött éjszakát is megengedhettek magatoknak. Ne legyen lelkiismeret-furdalásotok! Érdemes megfogadni a minőségi idő mennyiségére vonatkozó tanácsot: legalább napi fél óra, heti egy randi, havi egy nap, évi egy hét kettesben töltött idő lenne az ideális. Persze, ezt nem lehet az első perctől megvalósítani, de szép lassan be lehet vezetni.

Osszátok meg a gyerek körüli feladatokat!

Egy kicsi gyerek sok munkával jár. Etetés, pelenkázás, altatás, játék, aztán kezdődik minden elölről. Egy időre eltűnnek a nyugodt éjszakák is. És akkor a házimunkáról még nem is beszéltünk.

A gyerekgondozás nem csak az édesanya feladata. Engedd oda a férjedet is! Ő is tud fürdetni, pelenkázni, altatni, cumisüvegből etetni. Ez jó az anyának és a babának is. Az anyuka mentesül a feladatok egy része alól, így tud egy kicsit pihenni, a baba és az édesapa között pedig szorosabb kapcsolat alakul ki.

A munkamegosztás arra is jó, hogy az apa ne érezze azt, hogy kiszorult az anya-gyerek kettősből, ő csak a fölösleges harmadik.

Apaként is vedd ki a részed a gyerekek körüli feladatokból! - Fotó: canva.com
Apaként is vedd ki a részed a gyerekek körüli feladatokból! - Fotó: canva.com

Nyugodtan mutassátok ki érzelmeiteket a gyerekek előtt is!

Sokan gondolják úgy, hogy nemcsak veszekedni nem szabad a gyerek előtt, de a szülők közötti szeretetkapcsolat se rájuk tartozik.

Veszekedni valóban nem jó a kicsik előtt, de az sem sokkal jobb, ha máshol csináljátok. A gyerek akkor is megérzi a feszültséget. A kulturált vita azonban nyugodtan történhet a gyerekek előtt is. Egyébként honnan tanulná meg, hogy hogyan kell a problémákat megoldani? Azt, hogy hogyan lehet a haragot nem ártó módon kifejezni? Nem a vita, veszekedés okoz kárt a gyerek lelkében, hanem annak a milyensége: ha azt látja, nem tisztelitek egymást, nem hallgatjátok meg a másik véleményét, kritizáljátok, támadjátok partnereteket.

Azzal pedig, ha az egymás iránti szereteteket nem mutatjátok a gyerek előtt, nem láthat intim pillanatokat, egyenesen ártotok neki. Fontos, hogy megtanulja az érzelmek felismerését, kifejezését. Jó, ha látja, hogy anya és apa szeretik egymást. Egy simogatás, ölelés, csók vagy puszi látványa hogy lehetne ártalmas? Ha soha nem látja, hogy a szülei kimutatják egymás iránt az érzelmeiket, akkor honnan fogja megtanulni, hogy hogyan kell azt csinálni?

Természetesen a szex már a hálószobába való. De azzal sincs gond, ha a gyerek tudja, hogy nem mindig ronthat be a szülők szobájába, mert anya és apa szerelmeskednek. Butaság úgy csinálni, mintha sosem élnétek házaséletet! Mert remélem, hogy éltek! Vannak ugyanis, akik attól való félelmükben, hogy nehogy a gyerek meghallja őket, teljesen leszoknak a szexről. Ez viszont biztos út a kapcsolat megromlásához!

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, jó eséllyel átvészelitek a gyerekek megszületése utáni nehezebb időszakot. További ötleteket, javaslatokat találsz a Tönkreteheti-e egy kisbaba a házasságot? című cikkben is.
Amennyiben mégsem tudjátok kettesben kezelni a nehézségeket, keressetek nyugodtan akár személyes, akár online tanácsadásra!