Hogyan kérj jól bocsánatot?

2020.01.19

A hűtlenség utáni továbblépés fontos pontja a megbocsátás. Talán a legtöbb nehézséggel itt küzdenek a párok. Gyakran ezen bukik el az újjáépítési kísérlet: a megcsalt fél nem tud megbocsátani hűtlen párjának. Ha téged csaltak meg, valószínűleg azt gondolod, ha megbocsátasz, az olyan, mintha azt mondanád, semmi rosszat nem tett a másik. De nem erről van szó. A megbocsátásra legalább akkora szükséged van neked, mint a partnerednek. Ugyanis a haraggal saját magadnak is ártasz: "A pokol, amibe küldöd a párod, a te poklod is."

A "Sajnálom!" nem elég a bocsánatkéréshez - fotó: canva.com
A "Sajnálom!" nem elég a bocsánatkéréshez - fotó: canva.com

A megbocsátás mindkettőtök közös munkája. A hűtlennek jól kell bocsánatot kérnie, egy egyszerű "sajnálom" itt nem elég. A megcsalt fél részéről pedig tudatos döntésre van szükség: "Meg akarok bocsátani neki, és mindent megteszek ennek érdekében." Ahogy a Megbocsátani a megbocsáthatatlant című cikkemben már leírtam, a megbocsátás egy érzés, az érzéseidet pedig nem tudod irányítani. Ezért a viselkedésedet kell tudatosan megváltoztatni.

Mit tehetsz, ha te léptél félre? Kérj bocsánatot! Erre azért van szükség, mert ha nem teszed meg és nem kárpótolod partneredet az elszenvedett sérelemért, te leszel az, aki a bűntudat és a szégyen miatt eltávolodsz a társadtól. Hogyan kérj jól bocsánatot? Íme a megfelelő bocsánatkéréshez vezető 5 lépés:

A bocsánatkérés 1. lépése: a fájdalom kifejezése

Az első, legfontosabb lépés, hogy kifejezd a sajnálatodat, fájdalmadat azért, amiért viselkedéseddel megbántottad a társadat. "sajnálom; bánt; elkeserít; remélem meg tudsz bocsátani" - többek között ezek azok a kifejezések, amelyeket használhatsz.

Két dologra figyelj oda:

  • Ne csak általánosságban beszélj, hanem konkrétan fogalmazd meg, hogy mi az, amit sajnálsz!
  • Nincs "de"! Ha például így fogalmazol, hogy "Sajnálom, hogy megbántottalak a félrelépésemmel, de te is tehetsz róla, hogy ide jutottunk!", a "de" utáni rész teljesen érvényteleníti a mondat első felét. A párod meg se fogja hallani a bocsánatkérést.


A bocsánatkérés 2. lépése: felelősségvállalás

Tetteidért vállald a teljes felelősséget! Nagyon fontos, hogy beismerd, a párkapcsolat megromlásában mi volt a te részed. Egy kapcsolat alakulásáért mindig két ember felelős. De a hűtlenség már a te döntésed volt, te választottál rossz megoldást problémáitok megoldására.

Tetteidért vállald a felelősséget! - fotó: canva.com
Tetteidért vállald a felelősséget! - fotó: canva.com

A bocsánatkérés 3. lépése: a kárpótlás

Az átélt sérelemért kárpótolnod kell partneredet. A kárpótlás érdemi, meggyőző és következetes legyen! Alkalmazd társad szeretetnyelvét!

Partnered az érzelmi biztonságát, az "elég jó vagyok neki" érzését vesztette el, amikor hűtlen lettél hozzá, ezért a biztonságérzetének visszaadása a legfontosabb. Nem úgy, ahogy te gondolod, hanem ahogy ő kéri. Kérdezd meg, mitől érezné újra biztonságban melletted magát? Beszéljetek meg konkrét cselekedeteket, élethelyzeteket! Például, kérheti tőled azt, hogy tedd számára is láthatóvá a levelezésedet vagy a hívásaidat.

Egyik kliensem, amikor arra kértem, gondolkozzon el azon, mivel kárpótolhatná a férje a hűtlenségért, egy dominikai utazást kért. Ezzel két baj van:

  • Pénzzel nem lehet érzelmi sérülést kárpótolni.
  • A dominikai utazástól nem fog nőni a biztonságérzete.


A bocsánatkérés 4. lépése: az őszinte megbánás

Ebben a lépésben azt kell kifejezned, hogy mennyire szégyelled tettedet, és változni akarsz. Természetesen az ígéret nem elég, valódi tettekre van szükség.

Ha valakinek az alapvető működésmódja a narcisztikus önvédelem (csak akkor vagyok szerethető, ha tökéletes vagyok), akkor nem tudja őszintén megbánni hűtlenségét.

Fontos, hogy a megcsalt fél bízzon a másik változásában, mert ha azt hangoztatja, hogy "kutyából nem lesz szalonna" vagy hogy "sokat ígérted már, hogy megváltozol, mégsem történt semmi", akkor bizony igaza lesz. Működésbe lép ugyanis az önbeteljesítő jóslat: önkéntelenül is annak a megvalósulását segíted elő, amiben hiszel.

Ennél a lépésnél is célszerű konkrét helyzeteket megbeszélni, amiben azt szeretné partnered, hogy változz.

Konkrét helyzetekről, változásokról beszéljetek!
Konkrét helyzetekről, változásokról beszéljetek!

A megbocsátás 5. lépése: a megbocsátás kérése

Amikor bocsánatot kérsz, aszimmetrikus helyzetbe kerülsz. Te vagy az alárendelődő fél: vagy megkapod társad bocsánatát, vagy nem. Ez rengeteg félelmet ébreszthet benned. Félhetsz a hatalomvesztéstől, a visszautasítástól, kudarctól. Attól, hogy partnered úgyse fogad el, nem vagy elég jó.

Ha te vagy az, akit megcsaltak, akkor tudnod kell, hogy a túl gyors/könnyű megbocsátás megerősíti a romboló viselkedést. Fontos, hogy társadnak igazi erőfeszítést kelljen tennie. Te is tehetsz az ügy érdekében. Tudatosan kell gátolnod a múlt feltörő emlékeit! Soha nem fogod elfelejteni, ami történt, de a tudatos döntés elhalványíthatja a fájó emlékeket.

Ha alaposabban szeretnél foglalkozni a megbocsátás kérdésével, olvasd el Gary Chapman és Jennifer Thomas Ha nem elég a sajnálom című könyvét! Vagy is merkedj meg a radikális megbocsátás módszerével.

Ha egyedül nem boldogultok a hűtlenség feldolgozásával, keressetek bizalommal!