Januári párkapcsolati kihívás

2021.01.01

Új év, új élet - szokták mondani. Januártól minden másképp lesz: lefogyok, egészségesen élek, megtanulok kínaiul, több időt szánok magamra...

Gondolom, te is tettél újévi fogadalmat. Szomorú hírem van: ezeket az ígéreteket igencsak ritkán tartjuk be, hamar feledésbe merülnek. Ezért jobbat ajánlok: ne ígérgess, hanem cselekedj! Kezdd az évet a párkapcsolatod felfrissítésével!

Hogy miért pont azzal? Mert ha boldog, kiegyensúlyozott magánéleted van, akkor minden más területen is jobban tudsz teljesíteni.

A januári párkapcsolati kihívás segít ráhangolódni arra, hogy mindennap törődj a párkapcsolatoddal - Fotó: canva.com
A januári párkapcsolati kihívás segít ráhangolódni arra, hogy mindennap törődj a párkapcsolatoddal - Fotó: canva.com

Összeállítottam neked egy 30 napos programot, melynek segítségével felrázhatod, jobb formába hozhatod a párkapcsolatodat. Ne ijedj meg, minden napra csak egy-egy pici feladatot kapsz. (Na jó, néha egy-egy nagyobbat is.) Ígérem, nem lesz túl időigényes, megerőltető. Azonban, ha végigcsinálod a társaddal, a pozitív hatás garantált!

Gyere, vágj bele! A feladatok sorrendje felcserélhető. Kezdd azzal, ami a legszimpatikusabb számodra, hogy lendületet, motivációt adjon a siker! A feladatok egy részét egyedül is végezheted, hiszen akkor is pozitívan hangolja át a kapcsolatodról való gondolkodásodat. De az igazi az, ha együtt csináljátok, egymással is megbeszélitek a kérdéseket, feladatokat.

 1. Idézd fel a megismerkedéseteket! Mi tetszett meg a másikban? Emlékszel még mi volt rajta? Mondjátok el emlékeiteket egymásnak is!

 2. Öleld meg a társadat csak úgy! Próbáljatok igazán belefeledkezni az ölelésbe! Érezzétek egymás testét, illatát! (Ha nagyon elhidegült a kapcsolatotok, ez a feladat a kihívás elején valószínűleg nem nagyon fog menni. Nyugodtan hagyjátok ki és térjetek rá vissza később.)

 3. Töltsétek ki a weboldalon található tesztet (Párkapcsolat-erősítő játék)! Időnként nem árt, ha felfrissítitek az egymással kapcsolatos ismereteiteket.

 4. Ma figyelj arra, hogy semmi rosszat, bántót ne mondj a társadnak! Ezt a pontot érdemes mindennap betartani.

 5. Figyelj a köszönésre! Érkezéskor, távozáskor öleléssel, csókkal búcsúzzatok! (Ezt is érdemes napi rutinná tenni. Az öleléshez hasonlóan, lehet, hogy ezt a feladatot is csak később fogjátok tudni jó szívvel csinálni.)

 6. Ha a kapcsolatotok film vagy könyv lenne, milyen címet adnátok neki? Ötleteljetek közösen!

 7. Ma tégy valami figyelmességet a társadért. Lehet az bármilyen apróság: egy kávé, egy szelet csoki, virág, valamit megcsinálni helyette...

 8. Keresd elő a kedvenc képedet kettőtökről! Miért pont ez az? Milyen emlékeket idéz fel benned?

 9. Küldj egy kedves üzenetet a partnerednek, amiből tudja, hogy gondolsz rá. Lehet ez néhány mondat, egy videó, kép vagy valamilyen zeneszám is.

 10. Bókolj a társadnak, mondj neki valami váratlan kedvességet!

 11. Nézzétek meg a weboldalon található kérdéslistát (50 beszélgetésindító kérdés elhidegült pároknak)! Válasszatok ki 3-3 kérdést, amire kíváncsiak vagytok, amit feltesztek egymásnak! Persze, ha tetszik, játszhatjátok tovább is!

 12. Játsszatok! Mi/ki lennél, ha állat, növény, tárgy, híres ember, ruhadarab lennél? Írd le a saját választásaidat, illetve azt is, hogy szerinted a másik mit válaszol! Azután beszéljétek meg a válaszaitokat!

 13. Üljetek le egymással szemben! (Akár egymás kezét is megfoghatjátok.) Mondjatok egymásnak 10 olyan dolgot (tulajdonság, viselkedés, konkrét cselekedet), amit szerettek, tiszteltek a másikban!

 14. Reggelizzetek vagy vacsorázzatok együtt! Vigyetek bele valami különlegeset (lehet az a helyszín, étel, terítés, stb.)!

 15. Derítsétek ki, milyen a konfliktuskezelési stílusotok! Ha ismered a saját stílusodat (és a partneredét) könnyebben megérthetitek egymást. 

 16. Készítsétek el a kapcsolatotok idővonalát! Először külön-külön dolgozzatok! Jelöld be egy időegyenesen (X tengely) azokat az eseményeket, amelyek számodra fontosak, esetleg fordulópontok voltak a párkapcsolatotokban! Az y tengelyen azt is jelöld be, hogy melyikhez milyen érzelmi töltés kapcsolódik! Ha készen vagytok, mutassátok meg egymásnak és beszéljétek meg!

 17. Írj szerelmes levelet a társadnak! Fogalmazd meg, hogy miért vagy hálás, mit adott neked a kapcsolatotok, esetleg mit tanultál tőle!

 18. Beszéljétek át a közös terveiteket, céljaitokat! Rövid, közép és hosszú távú tervekben is gondolkodjatok!

 19. Főzzetek valamit közösen! Az együtt végzett munka fokozza az összetartozás érzését.

 20. Gondoljátok át, hogy milyen közös szokásaitok vannak! Ha még nincsenek ilyenek, találjatok ki néhányat, amit bevezethettek!

 21. Idézzétek fel, hogy mi volt a legjobb közös élményetek! Akár képeket is nézegethettek róla!

 22. Tartsatok kütyümentes estét! Ne kapcsoljátok be a tévét, számítógépet, ne telefonozzatok! Helyette foglalkozzatok egymással!

 23. Hívd fel napközben a társadat és kérdezd meg, hogy van!

 24. Beszélgessetek egy pohár bor, tea vagy forró csoki mellett!

 25. Szerezz meglepetést kedvesednek! Nem kell, hogy nagy dolog legyen, a váratlanság és a figyelmesség a lényeg! Érződjön, hogy időt és energiát szántál a másikra!

 26. Beszélgessetek az érzéseitekről! Ebben segíthet a Mondd el az érzéseidet! című bejegyzésem, ahol jó kis kezdő mondatokat találhatsz.

 27. Kérdezd meg a partneredtől, hogy mire van szüksége, mit tehetnél érte, min kellene változtatnod! (Persze, utána jó lenne meg is valósítani 😊.)

 28. Segíts ma a társadnak, tégy neki valamilyen szívességet, csinálj meg helyette valamit!

 29. Gondold végig, mik azok a dolgok, amelyekért a mai napig csodálni tudod kedvesedet!

 30. Ünnepeljétek meg, hogy végigcsináltátok a kihívást! Adjátok meg a módját, szervezzetek neki igazi kis szertartást! Pezsgőzzetek vagy sütizzetek, ahogy nektek jó, amit szerettek.
Ezekkel a feladatokkal pozitívan hangolhatod át a párkapcsolatodat - Fotó: canva.com
Ezekkel a feladatokkal pozitívan hangolhatod át a párkapcsolatodat - Fotó: canva.com

Ha egész januárban szorgalmasan csinálod a feladatokat, sokkal jobban fogod magad érezni a kapcsolatodban.

Persze egyetlen párkapcsolat sem olyan, mint egy kampány. Nem csak a kampányidőszakban (a kihívás alatt) dolgozunk a kapcsolatért, aztán meg kit érdekel! A januári kihívás arra alkalmas, hogy végre elkezdj dolgozni a párkapcsolatodért, belerázódj kicsit abba, hogy mindennap törődnöd kell a pároddal és a kapcsolatotokkal. Sok sikert!