Könyvajánló - Emily Giffin: Szívügyek

2017.06.01

Ezúttal nem egy párkapcsolati problémáról szeretnék írni, hanem egy könyvet ajánlok figyelmetekbe. Nem szakkönyvet, hanem szórakoztató irodalmat. Természetesen azért ajánlom elolvasásra, mert párkapcsolati témát boncolgat: a hűtlenséget és a válás kérdésének felmerülését. Azonban nem "nyálas" mese, hanem nagyon jó pszichológiai érzékkel megírt, a mindennapokban számtalanszor megtörténő helyzet leírása.

A könyv Emily Giffin amerikai írónő regénye, a Szívügyek.

A történetben egy szerelmi kapcsolat két oldalát láthatjuk: a szerető és a feleség szemszögéből párhuzamosan ismerjük meg az eseményeket.

Valerie egyedülálló anya, tehetséges ügyvéd. Kisfia egy zsúron súlyos égési sérüléseket szenved. A kezelések során Valerie beleszeret fia jóképű kezelőorvosába, Nickbe. Nick azonban házas, felesége Tessa és két gyermeke várja otthon. Boldog lehet egymással Valerie és Nick? Lehet közös jövőjük, vagy Nick inkább a családját választja? Mit érez, mit él át a feleség, Tessa, amikor elkezd gyanakodni férjére, majd megtudja annak hűtlenségét? Váljon el vagy bocsássa meg Nick félrelépését?

Tessa döntését természetesen nem árulom el. Érdemes azonban végigkövetni annak folyamatát, ahogy a feleség rájön, hogy egy kapcsolat mindig két emberen múlik: Valerie és Nick, de Nick és a saját viszonyában is. 

Ha voltál már szerető vagy megcsalt feleség, pontosan rá fogsz ismerni saját érzéseidre, gondolataidra. De újdonság lehet, hogy min ment át közben a másik fél. Ha viszont nem kerültél ilyen helyzetbe, csak esetleg könnyedén ítélkezni szoktál mások felett, akkor pedig láthatod, hogy semmi sem fekete vagy fehér, nincs egyértelműen jó vagy rossz fél egy ilyen helyzetben.

...mennyire bonyolult dolog a házasság, milyen sok erőfeszítés kell ahhoz, hogy két ember között megmaradjanak az érzelmek, azok az érzelmek, amikről az elején azt gondoljuk, sose múlnak el, mert akkor még minden annyira egyszerű. Arra gondolok, hogy egy házasságban mindkét félnek külön-külön is meg kell találnia a személyes boldogságát, úgy, hogy közben együtt élnek. És csak így fejlődhetnek együtt, csak így nem húznak kétfelé."

(Emily Giffin: Szívügyek. Tericum Könyvkiadó, Budapest, 2015.)