Párkapcsolati gyorstalpaló 

2018.02.11

Hozd rendbe a házasságod önerőből!

Lassan egész iparág épült a párkapcsolatokra. Boldog-boldogtalan (akár mindenféle szakértelem nélkül is) tanácsokat osztogat, hogy mit csinálj, hogyan élj. Az igazság viszont az, hogy a kapcsolat / házasság megmentése elsősorban nem rajtunk, tanácsadókon, trénereken, terapeutákon múlik. Csakis azon a két emberen, aki benne van a kapcsolatban. De elsősorban rajtad! Neked kell elkezdened, nem várhatsz a társadra, mondván, hogy ő rontotta el, hozza is helyre! Mondhatok én is bármit, javasolhatok számtalan gyakorlatot, ha ezt csak meghallgatod/meghallgatjátok, de nem teszitek a mindennapjaitok részévé. Ha nem csináltok semmit, akkor nem fog változni a kapcsolatotok állapota.

Csakis rajtatok múlik, hogy milyen párkapcsolatban éltek
Csakis rajtatok múlik, hogy milyen párkapcsolatban éltek

Emlékeztek arra a kliensemre, Józsefre, aki azt mondta, hogy neki úgy is jó a házassága, ahogy most van, mert szerinte a börtönt is meg lehet szokni? Esze ágában sem volt bármin is változtatni.

József felesége, Anna azonban már korántsem volt ilyen elégedett. Úgy érezte, egyedül van a kapcsolatban, mindent neki kell csinálni. Férjétől nem csak segítséget nem kapott, de szeretetet se. Az idióta és a bunkó voltak a legenyhébb szavak, amelyek elhangzottak közöttük. Anna természetesen változtatni szeretett volna ezen a számára boldogtalan kapcsolaton, ezért fordultak hozzám.

Annak rendje s módja szerint elkezdtem velük dolgozni, majd egy hosszabb szünet után a héten láttam őket újra. Annából ugyanúgy dőlt a panasz: semmi nem jó, semmi sem változott. Meglepődtem, hiszen ha rendszeresen csinálták volna azt, amit megbeszéltünk, már valamilyen eredménynek mutatkoznia kellett volna. Persze, nagyon gyorsan kiderült, hogy egyetlen feladatot sem végeztek el. Akkor miért kellett volna bárminek is változni? Tanácsadóhoz vagy terapeutához járni kidobott pénz, ha csak meghallgatod, amit mond, de nem teszel semmit. Varázspálcám sajnos még nincs, hogy csiribí-csiribá újjávarázsoljam az elrontott házasságodat.

Sokkal többre mész, ha elkezdesz odafigyelni a kapcsolatodra, elkezdtek együtt is tenni érte. Ha ezt megteszed, akkor szakemberre sem feltétlenül lesz szükséged, önerőből is sokra juthattok. Ehhez adok most néhány ötletet.

A házasságot működtetni kell - mindennap
A házasságot működtetni kell - mindennap

Mire figyelj oda, hogy működjön a kapcsolatod?


1. A párkapcsolatodat tedd az első helyre! Legyen fontosabb, mint a munkád vagy a gyerekeid! Sem a munkád, sem a gyerekeid nem tesznek boldoggá, ha egyedül maradsz! Az az élet rendje, hogy a gyerekek előbb-utóbb kirepülnek, a párod viszont, ha jól csinálod, örökre veled marad.

2. Mutasd ki a szeretetedet társadnak mindennap! Nem elég hetente, havonta, abban bízva, hogy a párod úgy is tudja, mit érzel. Ezt mindennap meg kell tenni! Tudd meg, mi a párod szeretetnyelve, miből érzi szeretve magát és ezen a módon fejezd ki érzéseidet!

3. Használd a köszönöm szót! Vedd észre, amit kedvesed érted és a kapcsolatotokért tesz és köszönd meg neki! Ha segít, dicsérd meg érte! Ne vedd természetesnek azokat a dolgokat, amiket megcsinál!

4. Ismerjétek meg egymást minél alaposabban! Ennek érdekében beszélgessetek sokat, pl. arról, hogy éppen mi foglalkoztatja a másikat, milyen vágyai, tervei vannak! Szánjatok legalább napi fél órát egymásra!

5. A konfliktusaitokat minél előbb rendezzétek! Ne féljetek a vitáktól, az ellentétek természetes velejárói a fejlődésnek. Ne csak a másikat hibáztasd, mindig vizsgáld meg azt is, hogy mi volt a te szereped a helyzet kialakulásában!

Ismerjétek meg egymást minél alaposabban!
Ismerjétek meg egymást minél alaposabban!

6. Ne kritizáld a párodat! Egy-egy cselekedete miatt természetesen panaszkodhatsz, de a másik személyiségének támadása tilos! Nem nevezheted például a másikat idiótának, lustának, felelőtlennek, stb.

7. Legyenek közös programjaitok, legalább hetente egy! Szerezzetek közös élményeket, ez nagyon fontos összetartó erő egy kapcsolatban! Szánjatok időt arra, hogy pozitív emlékeiteket gyakran felidézzétek! A közösen végzett tevékenység eredménye boldogsággal és büszkeséggel fog eltölteni titeket.

8. Alakítsatok ki közös szokásokat! Legyenek az étkezéshez, ünnepekhez, stb. kapcsolódó rítusaitok! Ezek is erősítik a házasságotokat.

9. Találjatok közös célokat! Lehet ez egy új otthon, közös vállalkozás vagy egy utazás. A lehetőségeitek határtalanok!

10. Ne fojtsd meg a másikat szereteteddel! Legyenek külön programjaitok, elfoglaltságaitok is! Kell, hogy mindkettőtöknek legyen énideje, amikor azt csinálhat, amit csak akar!

+1 Soha ne feledd: a szeretet, a megbocsátás és a boldog házasság döntés kérdése!

Döntsd el, hogy sikeres, boldog párkapcsolatban akarsz-e élni? Ha a válaszod igen, akkor tegyél érte! Ne halogasd, fogj neki azonnal! Az a legjobb, ha társadat is be tudod vonni, de ha eleinte nem sikerül, akkor se keseredj el, egyedül is nekikezdhetsz a kapcsolatotok megjavításának. Bármi pozitív dolgot teszel a kapcsolatotokért, annak hatása lesz! Gondolj a vízbe dobott kavicsra: az is hullámokat kelt. Ahhoz azonban, hogy a változás tartós legyen, nem hagyhatod abba a "kavicsok dobálását"! Ha egyedül mégsem boldogulnál, akkor keress meg!