Intimtornával a párkapcsolatért -Nem csak nőknek!

2017.09.17

Az intimtornával kapcsolatban több téves elképzelés él a fejekben: ez a bepisilős nénik tornája, egyes férfiak szerint inkább szextorna, kizárólag nőknek való, csak "szorítgatunk - lazítgatunk", stb. Most azonban lerántjuk a leplet az igazságról Nagy Katalin intimtorna-trénerrel, és kiderítheted, hogy hogyan teheted jobbá az életedet és párkapcsolatodat intimtornával.

Az intim torna nőknek és férfiaknak is hasznos
Az intim torna nőknek és férfiaknak is hasznos

Kati 10 éve tanítja a Kriston Andrea által kidolgozott módszert Debrecenben, a Nősziroom Stúdióban. A Kriston Intim Torna® (KIT) szabadalmi oltalom alatt álló "alhasi tréning nők, férfiak és gyerekek számára, melynek célja, hogy megelőzze a gyenge záróizomból, rossz tápanyagellátásból, helytelen szokásokból adódó elváltozásokat, és azokat megszüntesse vagy csökkentse". (www.civis-intimtorna.hu)

A KIT nem csak egy torna, sokkal több annál. Nem lehet azonnal mozgással kezdeni. Az alhasi területek elég nagy gátlás alatt vannak (beszélni se nagyon beszélünk róluk, nemhogy megfognánk), ezért ezeket előbb fel kell oldani. Így Kati az első foglalkozás elég jelentős részében beszél, magyaráz, történeteket mesél. Az intimtorna kifejezést ma már sokan használják - jógázás, kismamatorna közben "szorítgatnak". Ezzel azonban olykor több kárt csinálnak, mint hasznot. Például az intimtornát nem lehet akárhol, akárhogy végezni, nem "szorítgatunk" mondjuk buszra várva. Hibázol akkor is, ha állva tornázol, a gyakorlatok többsége ugyanis csak vízszintes gerinccel (azaz fekvő helyzetben) végezhető, különben nagyon megterheled a gátat. A KIT egy nagyon alaposan felépített rendszer, ezért a módszer helyes elsajátítása érdekében a Kriston intim tornát csak a Kriston Andrea által kiképzett szakemberek taníthatják.

Nagy Katalin
Nagy Katalin
Kriston Andrea
Kriston Andrea

A fotók forrása: www.civis-intimtorna.hu

Kati, hogyan hozható kapcsolatba az intim torna a párkapcsolattal? Miben tudsz segíteni a házaspároknak?

- Természetesen külön kell választani a férfi és a női témakört, de általánosságban elsősorban a szabadabb szexuális élet megteremtésében segíthet a módszer.

Sokan azt hiszik, hogy egy intimtorna tréningen csak tornázni fognak...

- Nem ez a nevével ellentétben nem csak torna, valójában nagyon sokat beszélek. Beszélek például az érzelmekről, arról hogy az egyes intim tünetek hátterében mi áll. Rávilágítok azokra a szokásokra, amivel erősíteni vagy gyengíteni tudjuk a nemi szerveket. Ez a módszer segít a saját tested, önmagad jobb megismerésében is. Ha pedig sokkal jobban megismered önmagadat, akkor a társad felé is könnyebben fogsz nyitni és ez szabadabb párkapcsolatot eredményez. A szexuális életetekben is minőségi változás fog bekövetkezni. A nőnél javul az orgazmus megélésének képessége, le tudod tenni azokat a gátlásaidat, melyeket már hosszú ideje - akár kora gyerekkorod óta - magaddal cipelsz. A férfiak számára is nagy felismerés, hogy a szexuális izmaikat, a férfi nemi szervet is lehet fejleszteni, gondozni. Mert senki nem mondja el se a férfiaknak, se a nőknek, hogyan tudjuk ezeket az izmainkat fejleszteni, ügyesíteni önmagunk és társunk megelégedettségére.

A szexuális vágyat is tudjuk fokozni, mert mind a férfiaknál, mind a nőknél hatunk a hormonális működésre és ez ki fog hatni a szexuális vágyra is.

A torna hatással van a nemi vágyra is
A torna hatással van a nemi vágyra is

Gondolom, az a ritkább, hogy valaki kimondottan a szexuális élete javításáért jön el a tréningre...

- A többi résztvevő előtt senkinek sem kell felvállalnia, hogy ő milyen problémával érkezett. Valóban lehet, hogy nagyon sokan alapvetően nem szexuális problémák miatt jönnek el, de gyakran előfordul, hogy egy hölgy akaratlan vizeletvesztés miatt vesz részt a tréningen, és nagyon elégedetten érzékeli, hogy más területen is van változás. Az elégedettség látszik a nőkön, örülnek, amikor a változások a párkapcsolatukban is megjelennek. Ez a tréning nemcsak önmagukba, hanem hosszú távon a párkapcsolatba is befektetés.

Vettek már részt az intimtorna-tréningen házaspárok?

- Természetesen, de nem egyszerre, hiszen külön zajlanak a férfi és a női tréningek. Arra is volt már példa, hogy először eljött a feleség, majd egy idő múlva a női praktikák hatására vagy az egészséges kíváncsiságtól hajtva a férje is. Előbb-utóbb a férfiak is felismerik, hogy a szexualitás is fejlesztést igényel, hiszen semmi sem működik karbantartás nélkül, se az autója, se a vállalkozása, se a teste, így a szexualitása sem.

Mennyire érdeklődőek a férfiak? Gondolom, sokkal kevésbé, mint a hölgyek...

- Valóban, míg női tréningből egy hónapban általában kettő is van, addig férfi tréningből egy évben jó, ha négy összejön. Valamivel többen jönnek egyéni foglalkozásokra, de már oda is inkább csak akkor, ha probléma van, leggyakrabban prosztata eltávolító műtét után. Ezek a férfiak maguk is bevallják, hogy soha nem foglalkoztak az altestükkel annyit, mint amennyit most kénytelenek foglalkozni. De talán ők már átadják azt az ismeretet a fiaiknak, hogy ezekkel a területekkel már korábban is érdemes foglalkozni. Legjobb lenne már az óvodában, iskolában oktatni a gyerekeknek az életkori sajátosságaiknak megfelelően. De sajnos nem ez történik, mert a mi társadalmunk nagyon szemérmes, a szexualitással nem foglalkozunk, sőt nagyon sok tiltás és tabu kapcsolódik hozzá, ezért ez egy picit nehezen felvállalható terület - nekünk nőknek is, de szerintem a férfiaknak még inkább.

Egyre gyakrabban tapasztalom, hogy a hozzám forduló párok szinte alig élnek szexuális életet. Nemcsak a 20 éve házasságban élők, hanem a fiatal, 2-3 éves házasok sem. Nekik tud segíteni az intim torna?

- Igen, a szexuális vágy fokozásában tudunk segíteni, hiszen a torna segítségével élénkebbé válik az altesti szerveink működése. Másrészt jobban rálátunk arra, hogy hogyan működik a test, mik a mögöttes okok. A szexuális étvágyunk életünk során nem egyforma, vannak periódusok, amikor sokkal inkább és van, hogy egyáltalán nem kívánjuk a másikat. Általában azt szívesen ismételgetjük, ami jó nekünk. De ha valami nem jó nekem, akkor működik jól a testem, ha nem akarom megismételni. A természet sem ismétli azt, ami nem sikeres. Ha egy férfi és egy nő jólesően, mindenféle elvárás nélkül tud ágyba bújni és ezt játéknak, örömforrásnak tekintik, nem pedig elvárásnak egymás felé, akkor sokkal nagyobb esélyt tudunk teremteni mind magunknak, mind kedvesünknek ezen a téren. Mivel hatunk a hormonrendszerre is, szokott olyan hatása lenni a tornának, hogy a résztvevők alig várják, hogy hazamehessenek és bebújjanak kedvesük mellé az ágyba. 

Merevedési problémáknál is segít az intim torna
Merevedési problémáknál is segít az intim torna

A fiatal pároknál zavart okozhat a szexuális életben a kisbaba születése is. Nagyon fontos, hogy hogyan történt a szülés, milyen volt a minősége, hogyan élte meg a mama. Ha jó élmény volt, sokat adott neki, akkor ez jó befektetés önmagába és a párkapcsolatba is. Ha viszont elveszik a szülés jó érzését, az csökkenteni tudja a szexuális étvágyat is. Másrészt a szülés nagy változást okoz a női testben, míg egy férfitestben nem igazán. A férfiak egy részénél ugyan ilyenkor csökken a tesztoszteron szint: a természet így gondoskodik róla, hogy az apa a családja mellett maradjon és ne új nő után nézzen. Ezért fontos, hogy figyeljünk a bennünk zajló testi folyamatokra és megértsük azokat, mert akkor jobban fogjuk tudni, hogy mi segíthet bennünket ahhoz, hogy jobban kívánjuk a szexet.

Főleg 40-es, 50-es férfiaknál jelentkeznek a merevedési problémák. Számukra megoldás lehet az intim torna?

- Megoldás lehet, de a férfiaknál kicsit másabb a szexualitás, mint nálunk, nőknél, mert nagyon nagy elvárással élnek maguk irányában. Nagyon szeretnék, ha jobban tudnának teljesíteni, de a szexualitásuk nagyon-nagyon összetett. Onnan kezdve, hogy a szervek testi épsége megvan-e, az erek, szövetek, izmok milyen állapotban vannak, egészen az akarásig. Sokszor azt hiszik, hogy elég, ha akarják. De valójában mindig tudjuk, hogy mit akarunk? De függ a vágy a bennük lévő ösztöntől is. Nagyon érdekes például, hogy hogyan működnek a hormonok! Mi történik egy férfi testben egy pornófilm hatására és mi egy hús-vér, igazi nő látványára, főleg, ha az még riszál is előtte. Egészen más hormonkoktél termelődik mindkét esetben. Fontosak a vágyak és az érzelmek is. A férfiak azonban gyakran azt gondolják, hogy csak akarás kell, de ez önmagában kevés.

- Foglaljuk össze, kinek ajánlod az intim tornát?

- Mindenkinek, akinek gátja van. A gátunk is megérdemli a tudatos gondoskodást, mint ahogy gondoskodunk a bőrünkről, gondoskodunk a fogunkról vagy más testrészeinkről. Míg azonban egészen kiskorunktól tanítják nekünk, hogy hogyan kakiljunk, pisiljünk, mossunk fogat, azt senki nem tanítja, hogyan tartsuk karban a gátizmokat. Ezért mindenkinek javaslom az intim tornát, elsősorban megelőzés céljából. A legjobb lenne már gyermekkortól kezdve foglalkozni vele, de az a jó hírem, hogy soha, de soha nem késő elkezdeni! Mert bármilyen korú, férfi vagy nő, aki elkezdi a tornát, szembesül vele, hogy milyen jó testi érzetet ad. Aki szán rá időt és energiát a mindennapokban, az érzi, hogy egészen fantasztikus érzés van lent a bugyiban, lent a gatyóban és ez az élet más területére is ki fog sugározni. 

Volt olyan hölgy, aki azt mondta, hogy a torna hozadéka a mosoly. Eljött intimtorna-tréningre, és mint akit kicseréltek, állandóan csak mosolygott. Kérdezték is a többiek, hogy mit csinál és mondta, hogy ő csak intimtornázik, ennyi változás történt az életében. De ez az apróság olyan nagy változást tud elindítani, ami tényleg befektetés önmagunkba, a párkapcsolatunkba és így befektetés a családi életbe is.

Az intim torna az egész család életében változást hozhat
Az intim torna az egész család életében változást hozhat

Az intim torna Kriston Andrea könyveiből is elsajátítható. Fontos azonban, hogy ne csak a gyakorlatoknál csapd fel a könyvet, hanem alaposan olvasd el az elejétől a végéig! Mivel ad mégis többet egy tréning a könyveknél? Kitöltesz egy kérdőívet az állapotodról, ami alapján a tréner személyre és problémára szabott gyakorlatokat és testhelyzeteket választ ki neked.

Ha mélyebben érdekel a téma, ajánlom figyelmedbe a www.civis-intimtorna.hu -t.