5 ok, hogy miért ne a szabadságod alatt akard megmenteni a házasságodat

2017.07.15

Már hónapok óta csak a nyaralást vártad? Kiválasztottatok egy szép helyet, lehetőleg külföldön (elég drága is volt, de mindent a cél érdekében), majd végigveszekedtétek a nyaralást? Rosszabb a helyzet, mint mielőtt elindultatok? Most elmondom, miért nem alkalmas a nyaralás a párkapcsolatod rendbetételére!

Nem mindig ilyen békés a nyaralás
Nem mindig ilyen békés a nyaralás

A héten én is pihentem néhány napot egy kitűnő szállodában. Kellemes hely, csodás ételek, ezerféle szórakozási lehetőség... Az étkezések azonban felértek egy-egy párkapcsolati esettanulmánnyal. A teljesség igénye nélkül hadd mutassak be néhány tipikus párt:

Hamupipőke és családja - várandós anyuka, apa és gyermekük. Bevonulnak reggelizni. Apa leül az asztalhoz, meg se moccan. Természetesen, mondanom sem kell, a reggeli svédasztalos. Anya a nagy pocakjával legalább 10 kört fut: először péksüteményeket visz hites urának, aztán jön a rántotta és a virsli, felvágottak, zöldségek, italok, gyümölcsök, stb. Tulajdonképpen odahordja az asztalukhoz a komplett svédasztalt. Apa száját egyetlen köszönöm se hagyja el, tömi magába az ételt. Miután anyu lefutotta a köreit, megetette csemetéjét, végre elkezdene enni. Igen ám, de apu már végzett, indulás van. A terhes feleség bekap néhány falatot, majd követi családját, hogy tovább ugráltathassák. Ugye, milyen idilli?

Don Juan és neje - fiatal pár, 30-as éveik legelején járhatnak. Néma csendben esznek, úgy tűnik, nincs mit mondaniuk egymásnak. Miután végeztek, a feleség kávéért indul. Mihelyst hátat fordít a férjének, az máris kapja elő a telefonját és fél szemét a nején tartva üzenetet pötyög. A szája fülig ér. Közben egyfolytában radarozza, merre jár a "kedves", kész-e a kávé. Amikor az asszony felé fordul, a telefon villámsebességgel tűnik el ismét a zsebében. Egyik reggel nem bírtam megállni, hogy véletlenül ne sétáljak el emberünk mellett: csak úgy száguldoztak a szívecskék a telefonja kijelzőjén. Nyilván nem a sürgős ügyeit intézte!

A szülők - anya, apa, gyerek. Normálisnak látszó család, esznek, beszélgetnek, nevetgélnek. Ideális helyzet, míg el nem kezdem jobban figyelni őket. A szülők beszélgetnek, a gyerekkel. Egymáshoz egy szót sem szólnak. Elfeledkeztek arról, hogy attól, hogy gyermekük született, még nem szűntek meg férj és feleség lenni. Később látom őket a medencénél is: a helyzet ugyanaz. Anya pancsol a fiával, jókat nevetnek. Majd a gyerek az apjával játszik. A két szülő tudomást se vesz egymásról, mintha nem is tartoznának össze.

Ne feledd: nemcsak szülő vagy, hanem házastárs is
Ne feledd: nemcsak szülő vagy, hanem házastárs is

Ugye, hogy egyik helyzet rosszabb, mint a másik? Persze, bennük fel sem merült, hogy azért nyaraljanak, hogy megoldják a párkapcsolati gondjaikat. De sokan olyan céllal indulnak szabadságra, hogy most majd megoldják, ami otthon nem sikerült.

De nézzük, miért is nem alkalmas a nyaralás arra, hogy rendbe hozd a párkapcsolatodat?


  1. Mielőtt szabadságra indulsz, általában még annál is többet dolgozol, mint egyébként. Igyekszel előre megcsinálni, amit lehet, hogy ne maradj le nagyon. Így mikor elkezdődik a nyaralás, extrán fáradt, stresszes, kimerült vagy. Ez nem megfelelő állapot a problémák megoldására. Sokkal könnyebben sértődsz vagy haragszol meg. A gondjaitok megbeszéléséhez viszont nyugalom szükséges.
  2. Ha már ráköltöttél egy rakás pénzt, azt szeretnéd, hogy a lehető legjobban sikerüljön a nyaralás. Mindent meg akarsz nézni, minden fakultatív programon részt akarsz venni. Ahelyett, hogy pihennétek és egymással foglalkoznátok, megint csak pörögtök.
  3. Idegen helyen, más körülmények között, talán más országban is vagy, mint normál esetben. Nemcsak ott, hanem otthon, normál körülmények között is működnie kellene a kapcsolatodnak. A nyaralás viszont természetesen nem tudja ugyanazokat a helyzeteket produkálni.
  4. Lehet, hogy jól érzed magad a szabadságod alatt, miért is ne! Azonban ne csapd be magad! Nem feltétlenül azért vagy jobban, mert megoldottátok a gondjaitokat, hanem azért, mert eltereltétek róla a figyelmeteket.
  5. Valljuk be, az átlagos párok a hétköznapokon nagyon kevés időt töltenek egymással. Most viszont ott vagytok kettesben és rádöbbentek, hogy nem is tudjátok, valójában kicsoda a másik. Sőt, az állandó jelenléte egy idő után valószínűleg idegesíteni fog, kirobban a veszekedés.

Ahhoz, hogy megoldjátok a gondjaitokat nincs szükség hosszú és drága utazásokra. Ettől nem változik semmi! Nyugodt körülményekre, kettőtökre és sok-sok beszélgetésre van szükség, RENDSZERESEN! Kampányszerűen semmit nem lehet megváltoztatni, vagy legalábbis a változás nem lesz tartós.

A nyaralás a pihenésről szóljon!

Figyelj arra, hogy hagyj időt magadnak az átállásra a szabadság elején és a végén is! Utazás előtt és után is legyen néhány napod, amikor hozzászoksz a másféle életritmushoz!

Igyekezz másképp pihenni, mint amilyen jellegű a munkád! Ha a munkahelyeden sokat ülsz, akkor légy aktív, pl. sportolj, mozogj sokat! Ha fizikai munkát végzel, akkor a passzív pihenés, pl. az olvasás, lustálkodás lesz igazán pihentető!

Az élmények táplálják a kapcsolatot
Az élmények táplálják a kapcsolatot

Gyűjts élményeket, emlékeket! Figyelj az ízekre, illatokra, a látványra, érzéseidre!

Inkább többször utazzatok el, rövidebb időszakokra, mint egyszer egy évben egy-két hétre! A több kisebb alkalom pihentetőbb lesz és a párkapcsolatodra is pozitívan fog hatni. A nyári szabadság után pedig megszokott körülményeitek között, de megújulva, nyugodtabban, kipihentebben foghattok bele kapcsolatotok felfrissítésébe, megjavításába!