Mit csinálj, ha tényleg ellaposodott a párkapcsolatod?

2017.06.17
Ellaposodott a kapcsolatod?
Ellaposodott a kapcsolatod?

Megcsináltad a múlt heti tesztet (Ellaposodott a párkapcsolatod?), és az derült ki, hogy baj van a házasságoddal, elhidegültetek egymástól? Akkor itt az ideje, hogy változtass! Ne ijedj meg, önerőből is sok mindent megtehetsz a kapcsolatodért, nem kell azonnal szakemberhez rohanni. Van azonban néhány dolog, amit szem előtt kell tartanod:

 • Ne várj azonnali változást! A kapcsolatod sem egy hét alatt ment tönkre, megjavításához is idő kell!
 • Közöld a pároddal, hogy változtatni szeretnél, hogy ő is "képben legyen". Lehet, neki fel sem tűnt, hogy baj van, vagy jól érzi magát a langyos vízben.
 • Ne a másikat akard megváltoztatni, úgysem sikerül!

De nézzük, hogy akkor mit is tehetsz az ellaposodott, elhidegült házasságod felfrissítéséért, megjavításáért?


 • Becsüld a társadat! 

Sokszor feledésbe merül, hogy a házasság két egyenrangú fél kapcsolata. A másik személyiségét, véleményét, érzéseit tiszteletben kell tartani. Ne bánj tehát társaddal rosszul!


 • Fogadd el! 

Párod esendő ember, neki is vannak hibái. Ráadásul ezek többsége megvolt már akkor is, amikor megismerted. Miért akarod akkor most megváltoztatni? Hiszen te is azt szeretnéd, hogy olyannak fogadjon el, amilyen vagy! Ne hisztizz, cirkuszolj olyan dolgokon, amin nem lehet változtatni! Amikor őt választottad, a teljes "csomagot" választottad!


 • Szeresd jól! 

Unalomig ismételgettem már, hogy nem mindegy, hogy hogyan mutatod ki a szeretetedet. Úgy szeresd a másikat, ahogy az neki jó, azon a nyelven, amit megért! Ha nem ismeritek egymás szeretetnyelvét, végezzétek el a tesztet! ( Párkapcsolati cikkek ) Kérdezd meg tőle, hogy miből érzi/érezné azt, hogy szereted és teljesítsd a kívánságait! Ha társad megkapja a szükséges szeretetet, akkor fog tudni ő is többet adni neked. Ne várj a másikra! A változást mindig neked kell elkezdeni!

Úgy szeresd társadat, ahogy neki jó
Úgy szeresd társadat, ahogy neki jó
 • Ne csak csináld, mondd is ki! 

Ez a rész főleg a férfiaknak szokott problémát jelenteni. Valljuk be, férfiként nem szívesen beszélsz az érzelmeidről. Úgy érzed, a tettek beszélnek helyetted. Persze, hogy szereted az asszonyt, hiszen gondoskodsz róla, időben jársz haza, sőt még közös programokat is szervezel. De mi, nők már csak így vagyunk összerakva, hogy hallani is akarjuk a bűvös szót, hogy SZERETLEK! És nem csak az ágyban! Érzelmesnek lenni nem a gyengeség jele!


 • Beszélj! 

Sokat és mindenről! Ne csak annyit beszélj a társaddal, ami a mindennapok kezeléséhez szükséges, pl. hogy: "Mi volt ma? Ki viszi holnap a gyereket edzésre? Mi a vacsora?" Rendszeresen szánjatok időt a beszélgetésre, egymás minél alaposabb megismerésére. Az évek múlásával újra és újra meg kell ismerned társadat, hiszen nagy valószínűséggel sok dologról nem ugyanazt gondolja már, mint 20 évvel korábban! Sok problémát, többek között a párkapcsolati elhidegülést is, megelőzhetitek a rendszeres beszélgetéssel!


 • Vitatkozz! 

Nem attól jó egy házasság, hogy sohasem vitáztok. A legjobb kapcsolatban is vannak összezördülések. Ha valami nem tetszik, azt megfelelő formában, de ki kell mondani. Nem szabad mindig mindenben engedni a másiknak. Inkább vállald fel a kisebb konfliktusokat, minthogy a végén szembesülj az igazán nagy, váláshoz vezető konfliktussal. A hosszútávú nyereségért kockáztatni kell a pillanatnyi nyugalmat. Az sem mindegy azonban, hogy hogyan oldjátok meg a vitát. A visszahúzódás, sértődés, a másikra való ráhagyás nem jó megoldás! Mindig kompromisszumra kell törekedni. A kölcsönösen jó megoldást keressétek!


 • Ne hanyagold el a szexuális életeteket! 

Szintén a férfiakra jellemző, hogy nem szoktátok figyelembe venni azt, hogy a nő számára a szeretkezés nem az ágyban kezdődik, nemcsak az aktust jelenti. Ha egész nap rosszul bántál a feleségeddel/barátnőddel vagy egyáltalán nem törődtél vele, ne várd, hogy este odaadó legyen az ágyban, vagy hogy egyáltalán bármit is akarjon tőled! Mindkét részről fontos azonban odafigyelni a rendszeres szexuális életre, mert ennek hiánya is az elhidegülés felé vezet. (A szexuális életetek fellendítéséről itt olvashatsz: Beszéljünk a szexről!)

A szeretkezés nem az ágyban kezdődik
A szeretkezés nem az ágyban kezdődik
 • Tölts vele időt! 

Fontos az együtt töltött, minőségi idő. Amikor nem a telefonodat nyomkodod, vagy a tévét bámulod, hanem csak és kizárólag a másikkal foglalkozol. Szervezzetek közös programokat: menjetek kirándulni, moziba, vacsorázni, stb.! Bármi jó, amit mindketten szerettek, a lényeg, hogy közben egymásra figyeljetek. Ha kevésnek érzed azt az időt, amit a másik veled tölt, ne erőszakosan követelj többet, mert annak csak visszahúzódás lesz a vége: ki akarna még több időt tölteni egy erőszakos, hisztis nővel/férfival?


 • Légy önmagad! 

Ne tagadd meg, add fel igényeidet, sőt saját magad a másik kedvéért. Ha állandóan csak a másikról szól a kapcsolat, sosem leszel boldog benne. Ne szolga, hanem társ legyél!


 • Tégy valamit, ne csak panaszkodj! 

A legtöbben csak a panaszkodásig jutnak, de valójában semmit sem tesznek a kapcsolatukért. Ha valami nem tetszik, változtass! Ne a másikat akard megváltoztatni, hanem magadon kezdd a változást! Ha te változol, változik a helyzet és ez talán a társadból is más reakciót fog kiváltani.

A házasság célja, hogy boldoggá tegyen mindkettőtöket. Ha valamelyiketek nem talál benne élvezetet, akkor ezt máshol fogja keresni. Még idejében tégy ellene, hogy ez ne következhessen be! Ha egyedül nem boldogulsz, gyere el hozzám, segítek!

Ha valamelyikőtök nem boldog, könnyen véget érhet a kapcsolat
Ha valamelyikőtök nem boldog, könnyen véget érhet a kapcsolat

A jól működő házasság hét alapelvéről itt olvashatsz: https://eljokosabban.hu/mitol-mukodik-a-hazassagod/