A hűtlenség 2 arca

2020.06.20

Sokat vitatott kérdés, hogy mi számít hűtlenségnek. Ha a lefekszel valaki mással? Ha csókolóztok? Ha beszélgettek? Ha flörtölsz? Vagy már az is hűtlenség, ha a partnereden kívül másra is gondolsz?
Az általánosan elfogadott vélemény, hogy hűtlenség az, amit a másik annak gondol. Nem számít, hogy te azt vallod, hogy egy csók az semmi. Ha társadnak fáj és megbántottad vele, ha számára ez nem fér bele a hűség kategóriájába, akkor igenis hűtlen voltál.

A hűtlenségre nincs általános érvényű meghatározás. Hűtlenség az, amit a párod annak gondol - Fotó: canva.com
A hűtlenségre nincs általános érvényű meghatározás. Hűtlenség az, amit a párod annak gondol - Fotó: canva.com

A hűtlenség két fajtája

Alapvetően a hűtlenség két típusát szokták megkülönböztetni klienseim. Testi vagy lelki hűtlenségről beszélnek.

Sok férjtől hallottam már büszkén mondani, hogy "tulajdonképpen nem történt semmi, csak beszélgettünk". Pedig a legtöbb nőnek sokkal jobban fáj, ha a párjuk egy másik nőnek nyílik meg, vele beszéli meg a problémáit. A szexuális kalandot gyakran könnyebben megbocsátják, mint ha érzelmek is vannak a kapcsolatban.

A férfiak ezzel szemben inkább a mással folytatott szexet tartják hűtlenségnek, azt bocsátják meg nehezebben a társuknak. Az érzelmeknek kisebb jelentőséget tulajdonítanak.

Érzelmi hűtlenség

Sokan azt gondolják, hogy egy viszony csak a szexről szól. Pedig sokszor egyáltalán nem ez áll a háttérben. A szeretet, az intimitás hiánya az, amit sok hűtlen kívülről szeretne pótolni.

Ez a típusú hűtlenség gyakran a nőkre jellemző. Nem elsősorban szexre vágynak, hanem minőségi időre, figyelemre, törődésre, amit a párjuktól nem kapnak meg.

Ezért nyitottá válnak minden apró kedvességre, elismerésre, ami másoktól érkezik. Szinte észrevétlenül csúszhatnak bele egy érzelmi kapcsolatba. Minél inkább hiányt szenvednek az érzelmekben, törődésben, annál hálásabbak annak, akitől ezt megkapják.
Kata így beszél erről:

Nem tudom, miért csinálom. Én nem voltam ilyen. Nem a szex miatt kerestem a kapcsolatot, az érzelem hiányzott. A férjemtől a törődés, néhány jó szó kellene. Jól esik, hogy János számára viszont fontos vagyok. Mindent megbeszélek vele. Jól esik a megértés, a törődés, az, hogy fontos vagyok, mint ember. De nincs köztünk semmi. Nem akarom elengedni, mert tőle csak a kedvességet kapom.

Manapság nagyon gyakori az is, hogy az interneten alakulnak ki kapcsolatok. A két fél sosem találkozik egymással, "csak" beszélgetnek. A téma és annak mélysége azonban túlnő a barátság kategóriáján. Ezeknek a "viszonyoknak" azonban sokszor semmi közük sincs a valósághoz. A neten ugyanis nagyon könnyű másnak mutatni magadat, eljátszani a tökéletes partnert. Nagyon szomorú, mikor ilyen "álkapcsolatok" miatt mennek tönkre házasságok. Szenved az is, aki belekezdett, mikor kiderül, hogy mese volt az egész, és szenved a társ is, hisz az ilyen hűtlenség is ugyanúgy fáj, bármennyire nem volt valóságalapja.

Online hűtlenség is létezik - Fotó: canva.com
Online hűtlenség is létezik - Fotó: canva.com

A megcsalás kapcsán érdemes azonban tudni, hogy a párok elégedettségi szintje általában hasonló. Ha te hiányolod a szeretetet, a dicséretet, az intimitást, valószínűleg az a partnerednek is hiányzik. Nem az a megoldás, ha mástól, kívülről akarod pótolni a hiányaidat! Nyiss a társad felé, mondd el, mi bánt! Kezdd el kimutatni felé az érzelmeidet, mert csak akkor kaphatsz te is viszonzást. Tudom, hogy egy érzelmileg elhidegült állapotban ez nagyon nehéz. De nem várhatsz mindig a másikra, hogy ő kezdje a változást, mert akkor semmi sem fog történni. Ha pozitív változást akarsz a kapcsolatodban, kezdd el te!

Munkahelyi hűtlenség

Tipikus megvalósulása a hűtlenségnek a munkahelyi viszony. Amikor otthon nem kapsz elég figyelmet, dicséretet, nem érzed, hogy fontos vagy, jól esik, ha a munkahelyeden számít a véleményed, felnéznek rád. 

Az is kedvez a munkahelyi románcoknak, hogy gyakran több időt töltesz a munkatársaiddal, mint a házastársaddal. Ez természetes módon összehozza az embereket. A munkatárs könnyebben megérti azt is, amiről beszélsz, hiszen ő is részese a szakmai élményeknek. Olyan, mintha egy nyelvet beszélnétek, míg otthon, a társad nem ért meg igazán. Aztán a sok együtt töltött időből, élményből, beszélgetésből, szimpátiából viszony vagy akár szerelem lesz.

A szakmai tréningek, csapatépítő rendezvények is jó alkalmat teremtenek a félrelépésre. Ezek az alkalmak azonban többnyire csak a szexről szólnak.

Gyakran a munkahelyi kapcsolat válik viszonnyá - Fotó: canva.com
Gyakran a munkahelyi kapcsolat válik viszonnyá - Fotó: canva.com

Testi hűtlenség

A legtöbb házasság, ha nem figyelnek oda rá, idővel ellaposodik. Hiányzik belőle az izgalom, a változatosság, szenvedély, ami nem tesz jót a szexuális életnek. De akár egészen fiatal, rövid ideje házasságban élő pároktól is szoktam hallani, hogy nem működik közöttük a szex. Ezt egy viszony remekül tudja pótolni. Azzal, hogy titkolni kell, máris megjelenik az izgalom. A lopott percek, órák megszervezése, sokszor a kényszerű helyszínválasztás tovább fokozza a változatosságot, feszültséget, ami jót tesz a szenvedélynek.

Sok férfi gondolja úgy, hogy neki ez jár. Hazaviszi a fizetését, mindent megad a családnak (anyagi értelemben), akkor megérdemli, hogy szórakozzon egy kicsit. Főleg, ha nem derül ki. Praxisomban nem ritka a több, mint tíz vagy éppen húsz éven át űzött megcsalás.

Azok is gyakran keresnek házasságon kívüli szexuális kapcsolatot, akik a férfiasságukat/nőiességüket nem tudják megélni a társuk mellett. Ilyenkor sokszor nem is a másik ember személye a fontos, hanem maga a helyzet, ahol újra nőnek/férfinak érezhetik magukat.

Sorozatos hűtlenkedés

Vannak, akik rendszeresen bonyolódnak futó szexuális kapcsolatokba, sorozatosan megcsalják a párjukat. Náluk gyakran az alacsony önértékelés áll a háttérben. Minden egyes újabb hódítás növeli az önbecsülésüket, bizonyítéka annak, hogy milyen jó pasi/nő az illető. Ők folyamatosan igénylik a külső visszajelzéseket, a dicséretet ahhoz, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

Élvezik azt, hogy egy új kapcsolatban a személyiségük új, más oldala mutatkozhat meg. Amikor viszont a szerető már nem támogatja eléggé az önértékelésüket, akkor továbbállnak.

A sorozatos hűtlenséget elkövetők gyakran elkerülő kötődésűek. Nem bíznak sem magukban, sem a partnerükben. Azt gondolják magukról, hogy őket nem is lehet igazán szeretni. Ezért felszínes kapcsolatokat folytatnak, nem mernek beleereszkedni semmilyen komoly érzésbe.

Persze nincs éles határ az érzelmi és a testi hűtlenség között. Mindkét irányba könnyen átalakul a kapcsolat. Az elmélyülő érzelmek mellett gyakran megjelenik a szex is, míg a szexuális kapcsolatnak induló viszonyban is kialakulhatnak érzelmek. Főleg a nők hajlamosabbak arra, hogy beleszeressenek abba, aki szexuálisan kielégíti, boldoggá teszi őket.

A szexuális hűtlenség gyakran a férfiasság/nőiesség bizonyításáról szól - Fotó: canva.com
A szexuális hűtlenség gyakran a férfiasság/nőiesség bizonyításáról szól - Fotó: canva.com

Bár a hűtlenség nagyon gyakori a párkapcsolatokban, tudnod kell, problémáitokra nem ez a megoldás. Sok fájdalmat kerülhettek el, ha már a kapcsolat elején meghúzzátok a határokat: mit szabad, mit nem, tisztázzátok, mi számít hűtlenségnek. 

Ha hiányzik valami a párkapcsolatodból, ne kívülről akard azt pótolni, hanem partnereddel keresd a közös megoldást! A megcsalás sokszor olyan fájdalmat okoz, amelyen a sértett fél nem tudja túltenni magát, nem tud megbocsátani, nem tud újra bízni társában, így menthetetlenné válik a házasság. A megcsalt fél megkérdőjelezheti az egész addigi kapcsolatot, úgy érezheti, hogy bemocskolódtak a korábbi szép emlékek, valójában nem is ismeri társát. 

Ha nálatok már megtörtént a baj, de még látsz reményt a továbblépésre, kérj segítséget a megcsalás feldolgozásához, megoldásához!