A megcsalás pszichológiája

2018.06.17

Réka és Antal a férfi hűtlensége miatt fordultak hozzám. Antal egy munkatársnőjével keveredett üzenetváltásokba, illetve, ahogy később kiderült, regisztrált egy szexpartnerkeresőre is. Szexuális kapcsolatot a feleségén kívül senkivel sem folytatott. Ez alapján könnyedén mondhatnád, hogy akkor mi a probléma, hisz Antal nem is csalta meg a párját. De nincs igazad. Nincsen olyan meghatározás, hogy ha van szex, az megcsalás, ha nincs, akkor meg nem az. A megcsalás fogalma egyénenként különböző: 

Nincs egységes meghatározás arra, hogy mi számít hűtlenségnek
Nincs egységes meghatározás arra, hogy mi számít hűtlenségnek

Hűtlenség az, amit te annak tekintesz

Van, aki a csóknál, más a szexnél húzza meg a határt. A nők általában a más iránt mutatott gyengéd érzelmeket, a férfiak a szexuális kapcsolatot tartják hűtlenségnek. Réka számára már az is elfogadhatatlan, hogy Antal más nőkkel folytasson bizalmas levelezést. Már nem tud megbízni partnerében, de nagyon szeretik egymást, meg akarják menteni a kapcsolatukat, ezért fordultak hozzám.

A hűtlenség a legnagyobb kötődési sérülés

A kötődés nem más, mint egy másik, számodra fontos személy iránt érzett tartós érzelmi kötelék. Kötődési típusod gyerekkorban alakult ki az édesanyáddal való kapcsolatodban. Négyféle kötődési stílust különböztetünk meg: a biztonságosan kötődőt, az elkerülőt, az ambivalenst és a dezorganizáltat. (Az egyes stílusok jellemzőiről és párkapcsolati hatásairól az Anyád tehet róla! című cikkemben olvashatsz bővebben.) A kölcsönös biztonságos függés elősegíti az autonómiát, növeli az önbizalmat, a jól működő párkapcsolat alapja.

A hűtlenség szólhat a csalóról, a megcsaltról és a kapcsolatról

Vannak olyan életszakaszok, amelyek hűtlenség szempontjából veszélyeztetettebbek, ilyen például a gyermek születése körüli időszak, amikor a feleség visszamegy dolgozni, vagy amikor a gyerekek kirepülnek. A párok az esetek 40-50 %-ában megcsalás miatt kérnek pszichológusi segítséget.

A megcsalás leggyakoribb oka, hogy a hűtlen fél megkapjon valamit, ami hiányzik neki, felkavarja az állóvizet, újrafogalmazza a kapcsolatot.

Nagyon fontos tisztázni, hogy milyen motiváció áll a segítségkérés mögött, a pár miért akar dolgozni a kapcsolaton. Attól, hogy a megcsalt fél megbocsát társának, feldolgozzák a hűtlenséget, még egyáltalán nem biztos, hogy együtt maradnak. A munka irányát ők határozzák meg, az együtt vagy külön a pár dilemmája.

Attól, hogy a megcsalt fél megbocsájt társának, még nem biztos, hogy együtt is maradnak
Attól, hogy a megcsalt fél megbocsájt társának, még nem biztos, hogy együtt is maradnak

Addig nem lehet dolgozni egy megcsalásos eseten, amíg a hűtlen fél nem zárta le a külső kapcsolatát. 

A párral mindig közösen dolgozom, hiszen a külön ülések azt az érzést kelthetnék, hogy összefogok a megcsalóval, esetleg közös titkaink vannak. A megcsalt házastársból nem szabad hülyét csinálni. Ha úgy látom, hogy a hűtlennek egyéni terápiára is szüksége van, akkor másik szakemberhez küldöm, én csak a párral foglalkozom. A hűtlenség hátterében személyiségbeli problémák is állhatnak, ilyenkor is az egyéni terápia javasolt.

Ha nagyon nagy indulatok, állandó veszekedések zajlanak a pár között, vagy ha állandóan a válásról beszélnek, akkor a próbaválást (különköltözést) szoktam javasolni. Ennek két haszna van: egyrészt lecsillapodhatnak az indulatok, másrészt kipróbálhatják, hogy milyen az élet egymás nélkül, felmérhetik, hogy mennyire hiányzik a másik.

A külső kapcsolat lezárása után a második fontos lépés, hogy a megcsalt fél kérdezhessen társától. 

Választ kapjon mindenre, ami érdekli. Azonban nem célszerű túl mélyre, apró részletekig lemenni, mert ezzel csak további fájdalmat okoz magának és nehezíti a megbocsájtást. Az egyik kliensem például olyan részletekbe menően kérdezgette otthon párját a szexuális kapcsolatáról, hogy minden alkalmat, pózt, sőt még az ondó mennyiségét is tudni akarta. Ezzel nagyon megnehezítette a saját dolgát, mivel meglehetősen vizuális típus volt, így ettől kezdve mindig a férjét és a szeretőjét látta maga előtt és nem tudott megbocsátani.

Érdemes a feleknek külön-külön elkészíteni a párkapcsolat idővonalát. Melyek voltak a fontos események, krízisek kapcsolatukban, hogyan változott a szexuális életük. A két idővonalat összehasonlítva érthetővé válhat, hogy miért pont akkor történt a megcsalás, milyen okok vezethettek a hűtlenséghez. Meg lehet nézni azt is, hogy a felmenők között, a születési családokban történt-e korábban megcsalás.

A párkapcsolati idővonal választ adhat, hogy miért akkor történt a megcsalás
A párkapcsolati idővonal választ adhat, hogy miért akkor történt a megcsalás

Ez után megkeressük a párkapcsolat erősségeit, belső erőforrásait, amire a későbbiekben építeni lehet. Mindkét fél megfogalmazza szeretetigényeit és szükségleteit. Nagyon gyakori, hogy ezért került sor a hűtlenségre, mert nem a megfelelő módon fejezték ki szeretetüket egymás felé, nem teljesítették egymás igényeit a felek.

A következő lépés a bizalom helyreállítása, a kötődési sérülés gyógyítása. Fontos, hogy a hűtlen fél beismerje, amit a másik ellen elkövetett. Végig tudja hallgatni, hogy ez társának mit jelentett, milyen érzéseket keltett benne. Ki kell fejeznie sajnálatát és ki kell mondania, hogy ez többet nem fog előfordulni. A megcsalt félnek is nagyon fontos, hogy fájdalmát megmutathassa. Nem szabad kicsinyíteni, ellényegteleníteni a dolgot. Ahhoz, hogy a megcsalt házastárs meg tudjon bocsátani, személyiségbeli érettség is kell: meg kell értenie, elfogadnia, hogy mindenki jó és rossz is egyszerre, egyik ember sem csak fehér vagy csak fekete. Ezzel összefüggésben nem kerülhet felsőbbrendű pozícióba sem (én különb vagyok), mert így nem lehet kezelni a megcsalást.

A párkapcsolat hűtlenség esetén is megmenthető, ha mindkét fél akarja. Ha sikerül megérteni, feldolgozni az eseményeket, megerősödve, egy másik szinten folytatódhat a kapcsolat. Önerőből viszont ritkán sikerül a feldolgozás, érdemes szakember segítségét kérni!