A megcsalás pszichológiája

2019.04.20

A hűtlenség a leggyakoribb válóok. Alig találunk olyan házasságot, ahol legalább egyszer ne történt volna félrelépés. Ez azonban nem jelent halálos ítéletet a kapcsolatra nézve. Ha mindketten akarjátok, a párkapcsolat megmenthető. Ahhoz azonban, hogy sikerrel tudj dolgozni a házasságodon, érdemes kicsit többet tudni a megcsalás pszichológiájáról: az okokról, a szerelmi háromszögekről, és a feldolgozás módjáról. Ebben segítek most neked.

Réka és Antal a férfi hűtlensége miatt fordultak hozzám. Antal egy munkatársnőjével keveredett üzenetváltásokba, illetve, ahogy később kiderült, regisztrált egy szexpartnerkeresőre is. Szexuális kapcsolatot a feleségén kívül senkivel sem folytatott. Ez alapján könnyedén mondhatnád, hogy akkor mi a probléma, hisz Antal nem is csalta meg a párját. De nincs igazad. Nincsen olyan meghatározás, hogy ha van szex, az megcsalás, ha nincs, akkor meg nem az. A megcsalás fogalma egyénenként különböző.

Nincs egységes meghatározás arra, hogy mi számít hűtlenségnek
Nincs egységes meghatározás arra, hogy mi számít hűtlenségnek

Hűtlenség az, amit te annak tekintesz

Van, aki a csóknál, más a szexnél húzza meg a határt. A nők általában a más iránt mutatott gyengéd érzelmeket, a férfiak a szexuális kapcsolatot tartják hűtlenségnek. Réka számára már az is elfogadhatatlan, hogy Antal más nőkkel folytasson bizalmas levelezést. Már nem tud megbízni partnerében, de nagyon szeretik egymást, meg akarják menteni a kapcsolatukat, ezért fordultak hozzám.

A hűtlenség a legnagyobb kötődési sérülés

A kötődés nem más, mint egy másik, számodra fontos személy iránt érzett tartós érzelmi kötelék. Kötődési típusod gyerekkorban alakult ki az édesanyáddal való kapcsolatodban. Négyféle kötődési stílust különböztetünk meg: a biztonságosan kötődőt, az elkerülőt, az ambivalenst és a dezorganizáltat. (Az egyes stílusok jellemzőiről és párkapcsolati hatásairól az Anyád tehet róla! című cikkemben olvashatsz bővebben.) A kölcsönös biztonságos függés elősegíti az autonómiát, növeli az önbizalmat, ez a jól működő párkapcsolat alapja.

Ha megcsalod a társadat, számolnod kell azzal, hogy ez egy nagyon mély sérelem, melynek hatása akár évekig is érződni fog a kapcsolatotokon. A megcsalt emberek általában úgy nyilatkoznak, hogy ez a legrosszabb, ami valaha történt velük. Sérül az énképük, elveszítik az önbizalmukat, nőiességükbe/férfiasságukba vetett hitüket, magányosnak, becsapottnak, megalázottnak érzik magukat.

Gyakoribb ma a hűtlenség, mint korábban?


Nagyon különböző statisztikák léteznek arról, hogy milyen gyakori a hűtlenség a párkapcsolatokban. A legdurvábbak 70% fölé teszik az arányt. Az biztos, hogy ez az egyik leggyakoribb válóok.
Manapság szinte alig hallunk olyan kapcsolatról, ahol ne történt volna megcsalás. Ehhez számtalan tényező hozzájárulhat: 

 • Csökken a házasságok száma, különféle együttélési formák jelennek meg, ahol esetleg kevésbé tartják lényegi kérdésnek a hűséget.
 • Nő az emberek élettartama, így a hosszabb élet alatt nagyobb az esélye, hogy találkozol egy vonzó harmadikkal, akivel megcsalhatod társadat.
 • Életünkben központi kérdéssé vált az önmegvalósítás, a boldogságkeresés, amit akár újabb kapcsolatokban is kereshetsz.
 • Fogyasztói társadalomban élünk, sokan a párjukat is úgy cserélgetik, ahogy a tárgyaikat.
 • Csökkent a vallás, a korábbi erkölcsi normák szerepe.
 • Jobban kimerészkedünk a világba, így több emberrel kerülsz kapcsolatba, akik csábítást jelenthetnek.

Persze, régebben sem ment ritkaság számba a házasságon kívüli kapcsolat, csak kevésbé vállalták fel, a közösség kevésbé tudott róla. A jó asszony szoknyája sok mindent eltakart.

A hűtlenség okai

A hűtlenség szólhat a csalóról, a megcsaltról és a kapcsolatról. Tehát nem csak akkor történhet megcsalás, ha valami hiányzik a házasságból. Vannak olyan életszakaszok, amelyek hűtlenség szempontjából veszélyeztetettebbek, ilyen például a gyermek születése körüli időszak, az, amikor a feleség visszamegy dolgozni, vagy amikor a gyerekek kirepülnek. (5 helyzet, amelyben hűtlenné válhatsz) A párok az esetek 40-50 %-ában megcsalás miatt kérnek pszichológusi segítséget.

A megcsalás leggyakoribb okai:

 • szerelem,
 • a hűtlen fél meg akar kapni valamit, ami hiányzik neki a kapcsolatból (pl. törődés, minőségi idő, szex),
 • fel akarja kavarni az állóvizet, így akarja partnerét változásra kényszeríteni, 
 • menekülni akar a kapcsolatból, vagy vigaszt keres, 
 • szexuális változatosság iránti igény, vagy szexuális szabadosság,
 • a hűtlen fél ilyen módon erősítheti az énképét, önértékelését,
 • a fizikai távolság (pl. külföldi munka),
 • így bosszulja meg párja hűtlenségét,
 • jobb partner keresése,
 • a harmadik kihasználása (pl. anyagi haszonszerzés),
 • egyszerű örömszerzés.
A szerelmet nem tudod irányítani, de azt, hogy mit kezdesz vele, igen
A szerelmet nem tudod irányítani, de azt, hogy mit kezdesz vele, igen

A viszony szakaszai

1. A viszony kezdete

A szerelem többször is megjelenhet az ember életében. Arról nem tehetsz, ha szerelmes leszel, de az, hogy mit kezdesz ezzel az érzéssel, már tudatos döntés eredménye. A szerelmi háromszög nem csak úgy, véletlenül jön létre. 

Amikor először megjelenik a hűtlenség gondolata, lehetősége, számtalan érzés kavaroghat a fejedben. Érezhetsz bűntudatot, szégyent az állandó partnereddel szemben. Megpróbálhatod érvekkel alátámasztani, hogy miért jogos, amit tenni készülsz. Mérlegelheted az új kapcsolattal járó előnyöket és a hátrányokat. Ha úgy érzed, hogy jelenlegi partnered már létezésével is akadályoz a szerelem megélésében, haragot érezhetsz iránta.

2. Gyanakvás és tagadás - a hűtlenség jelei

Sok olyan jel van, ami alapján gyanakodni kezdhetsz arra, hogy megcsal a társad:

 • megváltoznak a szokásai, napirendje, időbeosztása (később ér haza, tréningekre kezd járni),
 • kedveskedni akar neked vagy éppen elhanyagol (itt is a változás a lényeg),
 • másképp használja a telefonját (lekódolja, állandóan rajta lóg vagy éppen nem veszi fel, mikor csörög),
 • semmi sem jó neki a kapcsolatban, mindent kritizál,
 • nem vesz részt a döntésekben, mindent rád hagy,
 • megváltozik a szexuális életetek,
 • elkezd foglalkozni a külsejével: új ruhák, frizura, edzőterem, stb.,
 • direkt fájdalmat okoz, megbánt,
 • otthon mindig fáradt, semmihez sincs kedve,
 • alig kommunikál veled.

Ha ilyenkor rákérdezel, hogy "Van valakid?", a társad mindent tagad. Teheti ezt azért, hogy megóvjon téged a fájdalomtól, vagy fél a következményektől, esetleg be akarja fejezni a külső kapcsolatot.

A megcsalt fél sokszor jobban sérelmezi ezt a tagadást, hazugságot, mint magát a hűtlenséget. A tagadás bizalmatlanságot szül és ez tovább mélyíti a köztetek lévő távolságot.

3. Lelepleződés

Amikor kiderül a hűtlenség, elszabadulnak az érzelmek. A reakciók függnek attól, hogy  mennyire érett a személyiségetek, milyen volt addig a kapcsolatotok, ez-e az első alkalom, vannak-e gyerekeitek, milyen a család anyagi helyzete, stb.

A harag, a félelem, a bosszúvágy és az agresszió a megcsalt félnél leggyakrabban megjelenő érzelmek. A hűtlen bűntudatot, megbánást vagy megkönnyebbülést is érezhet. Az érzelmek nagyon hullámzóak, jobb és rosszabb napok, időszakok váltogatják egymást.

Olyan hirtelen reakciók is bekövetkezhetnek, mint az azonnal beadott válókereset vagy a visszacsalás. Az ilyen hirtelen döntésektől azonban mindenkit óva intek. Feldúlt állapotban ritkán hozunk jó döntéseket!

Nagyon fontos, hogy ne vonjátok be a konfliktusba a gyerekeiteket, családotokat vagy barátaitokat. Ez csak kettőtökre tartozik, kettőtöknek kell megoldani a helyzetet!

4. Döntés

A döntést meghozhatja a hűtlen vagy a megcsalt fél egyedül is, de az ideális a közös döntés. El kell döntenetek, hogy hogyan tovább: megmentitek a házasságot vagy sem? A hűtlen félnek választania kell a két kapcsolat között, meg kell szüntetnie a szerelmi háromszöget. Ehhez érdemes tudnod, hogy a viszonyoknak mindössze 15%-ából lesz később tartós párkapcsolat vagy házasság.

Ha az eredeti kapcsolatod korábban jól működött, akkor egyáltalán nem könnyű elhagyni a társadat.

5. Zsákutca

Ha nem sikerül meghozni a döntést, hetekre, hónapokra, akár évekre is zsákutcába kerülhettek.

Ilyenkor gyakran az áll a háttérben, hogy a hűtlen mindkét kapcsolatot meg akarja tartani. A válástól, a környezet, család véleményétől való félelem is indokolhatja a döntésképtelenséget.

6. A viszony vége

Van, hogy a lebukás után azonnal véget ér a viszony, de sokszor nem könnyű a lezárás. Dönthet a lezárásról a hűtlen fél vagy a szerető is.

A feldolgozás szempontjából figyelembe kell venni, hogy attól, hogy a kapcsolat lezárul, az még nem feltétlenül jelenti a szerelem végét.

7. Feldolgozás

Néha viszonylag rövid idő alatt sikerül feldolgozni a történteket, de azon se lepődj meg, ha akár 2 évig is eltart, míg teljesen lecsendesedik a feszültség, feldolgozzátok a hűtlenséget.

A továbbiakban a feldolgozás lehetőségeiről olvashatsz.

Attól, hogy a megcsalt fél megbocsájt társának, még nem biztos, hogy együtt is maradnak
Attól, hogy a megcsalt fél megbocsájt társának, még nem biztos, hogy együtt is maradnak

Addig nem lehet dolgozni egy megcsalásos eseten, amíg a hűtlen fél nem zárta le a külső kapcsolatát.


Nagyon fontos tisztázni, hogy milyen motiváció áll a segítségkérés mögött, a pár miért akar dolgozni a kapcsolaton. Attól, hogy a megcsalt fél megbocsát társának, feldolgozzák a hűtlenséget, még egyáltalán nem biztos, hogy együtt maradnak. A munka irányát ők határozzák meg, az együtt vagy külön a pár dilemmája. 

A párral mindig közösen dolgozom, hiszen a külön ülések azt az érzést kelthetnék, hogy összefogok a megcsalóval, esetleg közös titkaink vannak. A megcsalt házastársból nem szabad hülyét csinálni. Ha úgy látom, hogy a hűtlennek egyéni terápiára is szüksége van, akkor másik szakemberhez küldöm, én csak a párral foglalkozom. A hűtlenség hátterében személyiségbeli problémák is állhatnak, ilyenkor is az egyéni terápia javasolt.

Ha nagyon nagy indulatok, állandó veszekedések zajlanak a pár között, vagy ha állandóan a válásról beszélnek, akkor a próbaválást (különköltözést) szoktam javasolni. Ennek két haszna van: egyrészt lecsillapodhatnak az indulatok, másrészt kipróbálhatják, hogy milyen az élet egymás nélkül, felmérhetik, hogy mennyire hiányzik a másik.

A külső kapcsolat lezárása után a második fontos lépés, hogy a megcsalt fél kérdezhessen társától.

Választ kapjon mindenre, ami érdekli. Azonban nem célszerű túl mélyre, apró részletekig lemenni, mert ezzel csak további fájdalmat okoz magának és nehezíti a megbocsájtást. 

Julcsi, az egyik kliensem, például olyan részletekbe menően kérdezgette otthon párját a szexuális kapcsolatáról, hogy minden alkalmat, pózt, sőt még az ondó mennyiségét is tudni akarta. Ezzel nagyon megnehezítette a saját dolgát, mivel meglehetősen vizuális típus volt, így ettől kezdve mindig a férjét és annak szeretőjét látta maga előtt és nem tudott megbocsátani.

A feldolgozás során olykor irreális elvárásokat támasztanak a felek egymás iránt. A hűtlen fél gyakran azt szeretné, hogy a párja ne kérdezősködjön, csak felejtsék már el ezt az egészet. Ez azonban nem olyan dolog, amit csak úgy el lehet felejteni!

Ha a megcsalt fél még hosszú idő után sem tudja abbahagyni a kérdezősködést, újra és újra felhozza a témát, az valóban akadályozza a továbblépést. Akkor érdemes korlátozni a lehetőségeit: megbeszélni, hogy pl. csak este kérdezhet, 15 percen át, napközben viszont nem.

Érdemes a feleknek külön-külön elkészíteni a párkapcsolat idővonalát. Melyek voltak a fontos események, krízisek kapcsolatukban, hogyan változott a szexuális életük. A két idővonalat összehasonlítva érthetővé válhat, hogy miért pont akkor történt a megcsalás, milyen okok vezethettek a hűtlenséghez. Meg lehet nézni azt is, hogy a felmenők között, a születési családokban történt-e korábban félrelépés.

A párkapcsolati idővonal választ adhat, hogy miért akkor történt a megcsalás
A párkapcsolati idővonal választ adhat, hogy miért akkor történt a megcsalás

Ezután megkeressük a párkapcsolat erősségeit, belső erőforrásait, amire a későbbiekben építeni lehet. Mindkét fél megfogalmazza szeretetigényeit és szükségleteit. Nagyon gyakori ugyanis, hogy azért került sor a hűtlenségre, mert nem a megfelelő módon fejezték ki szeretetüket egymás felé, nem teljesítették egymás igényeit a felek.

A következő lépés a bizalom helyreállítása, a kötődési sérülés gyógyítása. Fontos, hogy a hűtlen fél beismerje, amit a másik ellen elkövetett. Végig tudja hallgatni, hogy ez társának mit jelentett, milyen érzéseket keltett benne. Ki kell fejeznie sajnálatát és ki kell mondania, hogy ez többet nem fog előfordulni. 

A megcsalt félnek is nagyon fontos, hogy fájdalmát megmutathassa. Nem szabad kicsinyíteni, ellényegteleníteni a dolgot.  A feldolgozás csak akkor sikerülhet, ha meg tudja élni a fájdalmat, ha szabadjára engedi a gyászát. Ebben segíthet a radikális megbocsátás módszere. Ahhoz, hogy a megcsalt házastárs meg tudjon bocsátani, személyiségbeli érettség is kell: meg kell értenie, elfogadnia, hogy mindenki jó és rossz is egyszerre, egyik ember sem csak fehér vagy csak fekete. Ezzel összefüggésben nem kerülhet felsőbbrendű pozícióba sem (én különb vagyok), mert így nem lehet kezelni a megcsalást.

A hűtlen félnek is fel kell dolgoznia az érzelmeit: el kell gyászolnia a külső kapcsolatát. Általában mások rosszallásával is szembe kell néznie, hiszen ő követte el a megcsalást. Emiatt az ő szenvedését a barátok, ismerősök kevésbé ismerik el, mint társáét.

A közös feldolgozáshoz tartozik, hogy a felek megtanuljanak beszélgetni egymással, hogy tudják igazán meghallgatni, megérteni egymást. A megértés azt jelenti, hogy bele tudod élni magad a másik helyzetébe, élményeibe, az ő szemével tudod látni az eseményeket. Ez nem jelenti azt, hogy ugyanazt is kell érezned, mint a társadnak, de tiszteletben kell tartanod az érzéseit.

A párkapcsolat hűtlenség esetén is megmenthető, ha mindkét fél akarja. Ha sikerül megérteni, feldolgozni az eseményeket, megerősödve, egy másik szinten folytatódhat a kapcsolat. Ehhez mindkettőtöknek változnia kell: álljatok pozitívan egymáshoz, tegyetek a kapcsolatotokért, keressetek új, közös célokat, törődjetek egymással!
Önerőből viszont ritkán sikerül a feldolgozás, érdemes szakember segítségét kérni! 

Itt elolvashatod, hogyan tudok neked segíteni.


Ha érdekel a téma, érdemes elolvasnod:

Vansteenwegwn - Luyens: Pedig szeretjük egymást... Hogyan éljük túl a félrelépést? Ursus Libris, Budapest, 2011.