A vírushelyzet hatása a párkapcsolatra

2021.03.27

Akár tetszik, akár nem, egy éve mindannyiunk élete megváltozott. A koronavírus-járvány miatt bezártak az iskolák, több városban az óvodák és a bölcsődék is, egyre több munkáltató küldi haza dolgozóit, sok helyen állandóvá vált a home office. A kényszerű otthonmaradás, a karantén számtalan problémát vet fel, többek között hatással van a párkapcsolatokra is. Ebben a bejegyzésben ezeket a hatásokat mutatom be, és tanácsokat kapsz arra is, hogy hogyan kerülheted el a bajokat.

Meredeknek tűnik az összehasonlítás, de a járványhelyzet sok hasonlóságot mutat a karácsonykor, illetve a nyaralás alatt előálló problémákkal. Mindkét esetben arra számítasz, hogy milyen jót fog tenni az együtt töltött idő a párkapcsolatodnak, de sokaknál ezek a tervek egyáltalán nem valósulnak meg, sőt egyre több gond, feszültség kerül felszínre. Mi ennek az oka? A megnövekedett stressz, a megszokottól eltérő szituációk, a kényszerű összezártság. Ha nagyon eltávolodtatok egymástól, akkor az otthoni lét egyenesen egy vesszőfutással fog felérni.

Ennek a cikknek az első változatát tavaly tavasszal írtam meg. Az előző bekezdés is akkor íródott. Az abban leírtakhoz képest, mi, pszichológusok érdekes módon azt tapasztaltuk, hogy a tavalyi karantén időszak, a várakozásainkkal ellentétben, sok kapcsolatra pozitív hatással volt. Nem nőtt meg ugrásszerűen a kliensek száma, sokan arról számoltak be, hogy kimondottan jó hatása volt a párkapcsolatukra a megnövekedett együtt töltött időnek.

Mostanra ez a pozitív hatás azonban megszűnt. Kezd túl sokká válni az otthonlét, a programok hiánya. Elfogytak a témák, az ötletek. Egyre több emberen lesz úrrá a karanténfáradtság is.

A tartós otthonlét hatással van a párkapcsolatod alakulására - Fotó: canva.com
A tartós otthonlét hatással van a párkapcsolatod alakulására - Fotó: canva.com

Stressz a karanténban?

A mindennapi stressz, a rohanás egész életedre károsan hat. Van, aki jól tudja ezt kezelni, le tudja vezetni, van, aki nem. Most ugyan lelassult az életed, de a stressz nem tűnt el, csak más dolgok miatt aggódhatsz. A COVID-19 miatti egészségügyi aggodalmak mellett sok családnál gondot jelent, hogyan oldják meg a gyerekek felügyeletét, vagy ha a szülők is otthon maradnak, akkor miből fognak megélni. Ha otthonról dolgozol, nem egyszerű megteremteni a munkavégzéshez szükséges nyugalmat, elvonultságot sem. Még mindig nem tudjuk, meddig fog ez a helyzet tartani, így a jövő bizonytalansága tovább növeli a belső feszültséget.

Hogyan függ ez össze a párkapcsolatod minőségével? Ha magasabb a stressz-szinted, sokkal türelmetlenebb, intoleránsabb vagy. Apró dolgokba is beleköthetsz, sokkal könnyebben robbanhatnak ki köztetek veszekedések.

A stressz rossz hatással lehet a szexuális életedre is. Például a férfiaknál a merevedési zavar okai között gyakran megfigyelhető a stressz, az egzisztenciális bizonytalanság.

 • Sajnos a koronavírus-járvány miatti korlátozások erőteljesen csökkentik azoknak a lehetőségeknek a számát is, melyek segítségével kezelheted a feszültségedet. Gondold át, melyek azok a módszerek, amelyeket otthon is tudsz alkalmazni! 
  Mindenki másképp tud lazítani. Derítsd ki, neked mi segít! Olvasás? Zenehallgatás? Valamilyen kézműves tevékenység? Esetleg egy illatos fürdő? Sokan mozgással tudják levezetni a feszültséget. A neten számtalan lehetőséget találsz az otthoni sporthoz is.
 • Fontos, hogy ebben a megváltozott helyzetben is tudj magadnak én-időt teremteni! Tudj egy kis időre elvonulni, csak magaddal foglalkozni. Ezalatt az idő alatt feltöltődhetsz, így felfrissülve, megújulva vághatsz neki az újabb feladatoknak.
 • Arra is figyelj, hogy ne akkor akarjátok a problémáitokat megoldani, amikor a feszültség a tetőfokára hágott. Előbb higgadjatok le, csak azután próbáljátok rendezni a kérdést. Jó döntést csak higgadtan lehet hozni!
 • Hozd ki a járványhelyzetből, amit lehet! Bár lehet, hogy nem tetszik az élettér korlátozása, a kényszerű bezártság, próbáld ezt jól használni! Hiszen Newton is az egyetemi katedrák pestis miatti bezárása elől vonult vissza otthonába, és a kényszerű pihenő idejében felfedezte a gravitációt! 😊
  A korlátozások miatt felszabaduló időt fordítsd pihenésre, relaxálásra, egy kis befelé fordulásra! Önmagad építése a családodnak is jót tesz!
 • Korlátozd a "kütyögést". Az interneten számtalan téves, sőt egyenesen káros információ kering, ami tökéletesen alkalmas a pánikhelyzet fokozására. Bőven elég, ha naponta egyszer pár percet szánsz a koronavírussal kapcsolatos hírek áttanulmányozására! Akkor is a hiteles forrásokat keresd, ne Mari néni tanácsaira hallgass! 

Az összezártság nehézségei vírushelyzet idején

A hétköznapokban a párok nagyon kevés időt töltenek egymással. Sokszor még napi fél órájuk sem jut beszélgetésre. Most ez a helyzet drasztikusan megváltozott, a kijárási korlátozás miatt akár az egész napot együtt töltitek. Ez elvileg jól hangzik, de rengeteg súrlódáshoz vezethet. Mindkettőtöknek megvolt eddig a saját életritmusa, ami már jól illeszkedett egymáshoz. Ez most felborult. Időnként úgy érezhetitek, kerülgetnetek kell, akadályozzátok egymást. Az, hogy sokkal több időt töltötök együtt, előhozhatja az addig szőnyeg alá söpört problémákat, személyiségbeli különbségeiteket is.

Mindenki vágyik arra, hogy több időt tölthessen a párjával, de ha ez túl sok lesz, azt is nehezen viseled. A karanténban egy idő után fojtogatóvá válik a másik jelenléte. Sokkal több türelemre van szükség ahhoz, hogy a folyamatos együttlétet elviseljétek.

 • A járvány idejére célszerű kidolgoznotok egy közös napirendet, szabályrendszert. Ezzel nagyban megkönnyíthetitek az életeteket.
 • Használjátok ki az összezártságot: töltsetek minőségi időt egymással. Itt a lehetőség a nagy beszélgetésekre, a közös játékra, az elnyomott problémák megbeszélésére. Otthon is lehet igazi élményeket szerezni!
 • Ez az időszak remek lehet arra is, hogy új közös szokásokat, rituálékat alakítsatok ki. A szokások azért fontosak, mert növelik az összetartozás érzését. Találjatok olyan dolgokat, amelyeket a későbbi életetekbe is be fogtok tudni építeni!
Alakítsatok ki új szokásokat! - Fotó: Jeremy Banks, Unsplash
Alakítsatok ki új szokásokat! - Fotó: Jeremy Banks, Unsplash

Persze, nem csak rosszat hozhat ez az időszak. Ha ügyesen használod ki a felszabadult időt és a társad közelségét, sokat javíthatsz párkapcsolatod minőségén.

Az alábbi oldalakon ehhez további segítséget, ötleteket találhatsz: 

10 ötlet, hogy hogyan tölts minőségi időt a pároddal
20+1 tipp a romantikázáshoz
24 párkapcsolatjavító tipp

A súlyos párkapcsolati problémáid nagy valószínűséggel az otthonlét időszakában sem fognak megoldódni. Szakember segítségével azonban könnyebben és célirányosan tudtok előre lépni. A bezártság ellenére is van segítség! Jelentkezzetek be online tanácsadásra! Szeretettel várlak!