50 tipp önmagadért

2020.04.18

Sokszor mondom, hogy akkor tudsz igazán jó párkapcsolatban élni, ha rendben vagy önmagaddal. Ha elfogadod magad jó és rossz tulajdonságaiddal együtt, törődsz önmagaddal, fejlődésre törekszel.

Az utóbbi hetekben, a koronavírus-járvány hazai megjelenése óta háromféle viselkedésmódot látok ismerőseim, klienseim körében: vannak, akik ugyanúgy élnek, mint eddig, végzik a munkájukat, a korlátozások miatt csak minimálisan változott az életmódjuk. A második csoportba azok tartoznak, akik nem tudnak dolgozni, ezért rengeteg idejük felszabadult. És vannak azok, akik home office-ban ugyan, de dolgoznak, mellette segítenek a gyerekeiknek az online tanulásban, a kisebbekkel játszanak, plusz az összes szokásos feladatot is ellátják. Ők nem is értik, mikor mások arról beszélnek, hogy mennyire unatkoznak a karanténban.

Bármelyik csoportba is tartozol, a testi-lelki egészséged, jólléted megőrzéséhez törődnöd kell magaddal. Nem mondhatod, hogy "nekem erre nincs időm". Hát csinálj! Nemcsak a saját érdeked, hanem a gyermekeidé és a párodé is. Ha van napi fél, egy órád, ami csak a tiéd, amit magadra szánhatsz, akkor feltöltődve folytathatod a napi rutint: gyerekeid békésebb szülőt, párod kedvesebb házastársat kap.

Törődj önmagaddal! - fotó: canva.com
Törődj önmagaddal! - fotó: canva.com

Ebben a cikkben 50 olyan javaslatot, tippet gyűjtöttem össze, amit megtehetsz magadért. Vannak köztük olyanok, amelyek a testednek, mások a lelkednek tesznek jót. Többet érdemes beépíteni a napi rutinodba. Ezek csupán apróságok, de ha alkalmazod őket, sokat változtathatsz az életeden. Ha túl sok időd szabadult fel a járvány miatt, ahhoz is ötletet adnak, mivel töltheted ki az üres órákat, hogy ne unatkozz. Többségük tökéletesen megfelelnek a "Maradj otthon!" elvárásának is.

 1. Koncentrálj a jelenre! Sokan a múltban, vagy a jövőben élnek. Azon rágódnak még évek múlva is, ami évekkel korábban történt velük, vagy aggódnak azért, hogy mi lesz a későbbiekben. Közben elszalad mellettük az élet. Te élj a mában, éld meg az adott napot!

 2. Jelölj ki magadnak életcélokat! Legyenek rövid, közép- és hosszú távú terveid! A nagy célokat bontsd kisebb lépésekre, úgy sokkal könnyebb megvalósítani azokat!

 3. Egyszerre csak egy dolgot csinálj! Ne forgácsold szét az erőidet! Egy dologra figyelj és azt csináld rendesen!

 4. Minden nap tanulj valami újat! Nem feltétlenül kell ennek valami nagy dolognak lennie! Megtanulhatsz egy új ételt elkészíteni, a gyerekkel különleges papírrepülőt hajtogatni, 5 új szót egy idegen nyelven, stb.

 5. Állítsd össze, vagy legalább kezdd el a bakancslistádat! Kerülhetnek a listára helyek, ahova el szeretnél jutni, tevékenységek, stb.

 6. Készíts álomtáblát (Vision board)! Jelenítsd meg vizuálisan a céljaidat! Vágj ki képeket és készíts belőlük kollázst!

 7. Tedd meg! Mindannyiunknak vannak olyan dolgai, amit már régóta halogatunk. Állítsd össze a halogatási listádat, és kezdd el megvalósítani a rajta szereplő tételeket!

 8. Időmenedzsment. Nem tudod beosztani az idődet? Sosem érsz a dolgaid végére? Tanulj időmenedzsmentet. Több tananyag elérhető online is.

 9. Személyes kapcsolatok. Tartsd a kapcsolatot barátaiddal, idős hozzátartozóiddal. A társas támasz szerepe nagyon fontos. Ha most nem is találkozhatsz velük, hívd fel őket vagy videochateljetek!

 10. Keretezd át! Sokan depresszióközeli állapotba kerültek a jelenlegi helyzetben. Keretezd át a történteket: mi a jó abban, hogy otthon kell maradnod?

 11. Én-idő. Mindennap legyen legalább fél, de inkább egy órád magadra, amikor azt csinálsz, amit akarsz!

 12. Keress magadnak példaképet! Ki az, akire fel tudsz nézni, akinek az elvei, életcéljai, élete szimpatikus, követendő példa számodra?

 13. Alakíts ki új szokásokat! A szokások nagy összetartó erővel bírnak a családban, párkapcsolatban. Vedd számba, milyen szokásaitok vannak, és milyeneket tudnátok még kialakítani? (ünnepek, étkezések)
Új szokás lehet, hogy hétvégén az ágyban reggeliztek - fotó: canva.com
Új szokás lehet, hogy hétvégén az ágyban reggeliztek - fotó: canva.com

14.  Alakíts ki új rutint! Sokféle területen alakíthatsz ki új gyakorlatot: a reggeli készülődésben, szépségápolásban, takarításban, stb.

15. Vigyél színt a rutinba! A szokásos tevékenységeidnek add meg a módját! Például: Teát iszol? Vedd elő a legszebb csészédet, ülj le nyugodtan és élvezd az ízeket!

16. Tölts minőségi időt a pároddal! Van, akinek most még annyi ideje sem jut a kedvesére, mint normál esetben. Mások azt mondják, "egész nap együtt vagyunk, miről beszélsz"? Attól, hogy egy lakásban vagytok, az még nem minőségi idő! Ténylegesen foglalkozzatok egymással, figyeljetek oda a másikra! Beszélgessetek, játsszatok, stb.

17. Játssz a gyerekkel! A minőségi időt a gyerekeddel is valósítsd meg. Ne csak a tanulással nyüstöld, szórakozzatok is együtt!

18. Kérdezd meg a társadtól, mit tehetnél érte, miben segíthetnél neki!

19. Mutass jó példát a gyerekeidnek! A minta, amit mutatsz sokkal többet számít, mint a szavak!

20. Hallgass podcastot! Már nálunk is egyre népszerűbbek ezek a csatornák. Keress rá kedvenc közszereplőidre, témáidra, biztosan találsz számodra szimpatikus, szórakoztató tartalmakat!

21. Nézz meg egy TED- előadást! Tudományos és hétköznapi témákban nézhetsz meg lebilincselő és viszonylag rövid előadásokat, amelyekből nagyon sokat tanulhatsz. Párkapcsolati témákban is találhatsz anyagokat, például egyik kedvenc terapeutám, Esther Perel is több TED-előadást tartott.

22. Foglalkozz napi egy órát azzal a területtel, amiben fejlődni szeretnél! Legyen az tanulás, munka, hobbi, csak akkor fogsz fejlődni, ha rendszeresen gyakorolsz.

23. Olvass! Szánj mindennap egy kis időt az olvasásra!

24. Olvass verseket!

25. Hallgass zenét! 20 perc klasszikus zene hallgatása beindítja a dopamin (boldogsághormon) termelést a szervezetedben.

26. Színezz! Számtalan felnőtt kifestő elérhető már a piacon. Válassz kedved szerint a témák, motívumok között. Ennek a tevékenységnek kicsit bonyolultabb formája a számfestő. Akár színezel, akár festesz, segít abban, hogy megnyugodj, levezesd a feszültséged.

27. Aludj! Figyelj oda arra, hogy kipihend magad. Aludj eleget. Ha nyugtalanok az álmaid, vagy fáradtan ébredsz reggel, használhatsz illóolajokat is.

28. Mozogj! Sportolj vagy csak sétálj, de muszáj valamilyen mozgásformát rendszeresen beiktatnod az életedbe! A mozgás a négy fal között is tökéletesen megvalósítható.

29. Igyál vizet! Figyelj oda a napi folyadékbeviteledre!

30. Csökkentsd a kávé mennyiségét! Igyál naponta egy kávéval kevesebbet!

31. Ne cukrozz! Használj kevesebb cukrot! A tea nagyon finom cukor nélkül is. Én "Negyedannyi"-t használok cukor helyett. Nagyon kevés kell belőle és nincs mellékíze.

32. Kísérletezz a konyhában! Próbálj ki új recepteket, más kultúrák ételeit, vagy egy-egy különleges alapanyagot!

A közös főzőcskézés igazi minőségi idő és a munkát is megkönnyíti - fotó: depositphotos.com
A közös főzőcskézés igazi minőségi idő és a munkát is megkönnyíti - fotó: depositphotos.com

33. Étkezz egészségesebben! Már az sokat számít, ha egy-egy alapanyagot egészségesebb alternatívájával pótolod.

34. Tölts egy órát a szabad levegőn! Tudom, ez most a koronavírus-járvány alatt nem mindenkinek kivitelezhető, hiszen sokaknak nincs kertje, de azért törekedj rá!

35. Elalvás előtt egy órával már ne telefonozz, ne tévézz! Inkább olvasgass, lazíts!

36. Tarts kütyümentes napot! Ha megteheted, próbáld heti 1 nap nélkülözni az elektronikus figyelemelterelőket! Amennyiben ez nem megoldható, akkor napjában csak egyszer nézd meg az üzeneteidet, olvasd el a híreket!

37. Rendezkedj! Legyél a saját lakberendeződ! Rendezd át a lakást! Néhány kiegészítő lecserélésével akár otthonod hangulatát is megváltoztathatod.

38. Takaríts! Ha van időd, csinálj egy igazán alapos nagytakarítást. Nem kell egy nap alatt végezned vele. Oszd be, egy nap csak egy szobával vagy területtel foglalkozz!

39. Selejtezz! Szabadítsd meg magad a lomoktól, a nem hordott ruháidtól! A külső rendrakás segíti a belső rend megteremtését.

40. Jótékonykodj! Vegyél részt valamelyik karitatív szervezet munkájában, vagy találj saját lehetőségeket! Gondold át, hogyan segíthetnél azokon, akik most nehéz helyzetbe kerültek?

41. Engedd el a mérgező érzelmeidet! Ilyen például a harag. A haraggal leginkább magadnak ártasz, nem a másiknak. Használd a radikális megbocsátás módszerét!

42. Jutalmazd magad! Ha valamit sikeresen megcsináltál, elértél, adj magadnak érte valamit. Lehet ez pár perc pihenés, egy falat finomság, bármi. A nagyobb sikereket ünnepeld meg!

43. Mosolyogj többet! Kezdd azzal, hogy reggelente szívből magadra mosolyogsz a tükörben!

44. Ne hagyd, hogy bárki rosszul, tiszteletlenül bánjon veled! Ha ilyen történik, tedd szóvá!

45. Tégy mindennap valami kedves dolgot másokért! Nem kell nagy dolgokra gondolni, apró gesztusok, figyelmességek mindenkinek jól esnek.

46. Indítsd pozitív gondolattal a napot!

47. Vedd számba mindazt, amid van és pénzért nem megvehető!

48. Ne gyárts negatív önbeteljesítő jóslatokat! Koncentrálj életedben a pozitív dolgokra!

49. Vizsgáld felül a pénzköltési szokásaidat! Vezesd egy hónapig a bevételeidet és a kiadásaidat, aztán vizsgáld meg, hogy lehet-e ésszerűsíteni!

50. Amit nem mondanál a legjobb barátnődnek, ne mondd magadnak se! Állítsd le a negatív belső monológjaidat! Ezzel nagyon sokat ártasz önmagadnak, az önértékelésednek.