GYIK – avagy mire vagytok leggyakrabban kíváncsiak a párkapcsolatban?

2019.06.01

Weboldalamon hétről hétre igyekszem olyan írásokat megjelentetni, amelyek segíthetnek a párkapcsolati problémáitok megoldásában. De tudom, nem mindig van időd egy-egy hosszabb írás elolvasására. Ezért most a leggyakrabban ismétlődő kérdéseitekre szeretnék villám válaszokat adni.


Hogyan kezeljük a konfliktusainkat?

A nézeteltérések, viták megoldása nagyon fontos. Kísérletek bizonyítják, hogy nem attól lesz tartós egy kapcsolat, hogy sosem teszitek szóvá a problémáitokat, soha nincsenek konfliktusaitok. A vitás helyzeteket nem kerülni kell, hanem megoldani.

A vitás helyzeteket meg kell oldani. Forrás: canva.com
A vitás helyzeteket meg kell oldani. Forrás: canva.com

Fontos, hogy feldúltan, mérgesen ne kezdjetek a problémák megtárgyalásába, mert úgy kicsi az esélye, hogy megfelelő eredményre juttok. Menet közben is érdemes szünetet tartani, ha eluralkodnak rajtatok az indulatok.

Ne csak arra figyelj, hogy elmondhasd a saját álláspontodat, partnered véleményét is próbáld megérteni. Hallgasd figyelmesen, kérdezz vissza, ismételd meg a saját szavaiddal, amit mondott, hogy biztosan jól érted-e a problémáját! Olyan megoldást keressetek, amely mindkettőtöknek megfelel!

Használj én-kommunikációt: azt mondd, amit érzel, ne a másikat támadd! A kritika, a támadás visszahúzódásra vagy ellentámadásra készteti társadat, eltávolít a megoldástól.

Egy kapcsolatban lehetnek megoldhatatlan konfliktusok is. Ezek főleg a partnerek személyiségéből adódhatnak. Ilyenkor csak akkor tudtok együtt élni, ha ezeket kész tényként kezelitek és elfogadjátok.

A konfliktuskezelésről itt olvashatsz többet.


Hogyan mutassam ki az érzelmeimet?

Talán ez a legfontosabb egy tartós kapcsolatban, hogy a társad érezze, hogy szereted. Gyakran azonban nem jól mutatjuk ki az érzéseinket. Ismerned kell társad szeretetnyelvét és azon kell kommunikálnod. Ha nem tudod, vagy nem vagy biztos partnered szeretetnyelvében, figyelj a panaszaira vagy töltsétek ki a szeretetnyelv tesztet!

Nagyon fontos, hogy mindennap éreztetned kell kedveseddel az érzéseidet, mindennap meg kell mutatnod, hogy szereted. Ha csak ezt az egy dolgot megteszed, már nagyon sokat változhat a kapcsolatod minősége.

Mindennap mutasd ki a szeretetedet
Mindennap mutasd ki a szeretetedet


Hogyan lehetek "szabad" a kapcsolatban?

Egy párkapcsolat nem börtön és nem szimbiózis. Nem kell minden pillanatot együtt töltenetek. Nem attól kerültök közelebb egymáshoz. Ha túlontúl fojtogató az egyik fél, túl erősen "szorít", kapaszkodik, az a másikat visszahúzódásra, távolodásra készteti. Tehát pont az ellenkezőjét fogja elérni annak, amit szeretne.

Fontos, hogy mindkettőtöknek meglegyen az énideje. Szükségetek van arra, hogy magatokkal is foglalkozzatok, barátaitokkal legyetek. Ebben az időben feltöltődtök, és ennek köszönhetően új energiákat tudtok bevinni a kapcsolatba.

A "különállásotok" megtartása abban is segít, hogy megőrizzétek az egymás iránti vonzalmat, szenvedélyt.

A partnered gyakran akadályozni próbál abban, hogy egyedül szervezz programot? Ennek az lehet az oka, hogy nem érzi eléggé a szeretetedet. Ha rendszeresen kielégíted az érzelmi igényeit, akkor nagy valószínűséggel nem fogja keresztülhúzni a terveidet.


Mit kezdjek az anyóskérdéssel?

Nagyon fontos, hogy amikor egy házasság létrejön, kialakuljon a "mi"-tudat. Innentől kezdve ti egy új család, egy új egység vagytok. Nagyon fontos, hogy ezt a származási családotok, azaz szüleitek is elismerjék, elfogadják. Ez nem jelenti azt, hogy már nem szeretitek a szüleiteket, de a társatok kell, hogy a legfontosabb legyen.

Konfliktushelyzetben nagyon fontos, hogy a párod és ne a szüleid mellett állj ki. Még akkor is, ha nincs teljesen igaza. Ezt otthon kettesben majd tisztázzátok. De mindenki más előtt a partnered pártját kell fognod.

Döntéseitekbe, életetekbe nem avatkozhatnak bele a szülők, ezt érdemes már kezdettől fogva egyértelművé tenni. Meg kell húznotok párkapcsolatotok határait!

Az anyós problémák megoldásához itt találsz még tanácsokat.

Alakítsátok ki a mi-tudatot!
Alakítsátok ki a mi-tudatot!


Váljak vagy ne váljak?

Én alapvetően házasságpárti vagyok. A kapcsolatok 80%-a megmenthető. Fontos azonban, hogy ezt mindkettőtöknek akarnia kell. Ha volt legalább 2-3 jó évetek, akkor az jó eséllyel visszahozható.

Ne dőlj be a tévhiteknek, a romantikus filmeknek! Attól, hogy a szerelem elmúlik (mert a kezdeti, lángoló érzés tuti elmúlik 1-2 év után), még nincs vége a kapcsolatnak. A szerelemből jó esetben mélységes mély szeretet, bizalom, intimitás lesz, és ez sokkal fontosabb.

Attól, hogy elválsz, a gondjaid nem szűnnek meg. Ha vannak gyerekeitek, a kapcsolatot továbbra is tartanod kell a pároddal. Hiába éltek külön, továbbra is lesznek veszekedéseitek, nehéz pillanataitok, megoldandó problémáitok.

Ha a válás menekülés a problémák vagy önmagad elől, akkor ezek a problémák az újabb kapcsolataidban is jó eséllyel elő fognak jönni.

Azt is érdemes tudni, hogy a második házasságokban még nagyobb a válási arány, mint az elsőben. 

Csak a gyerekek miatt ne maradjatok együtt, de számíts rá, hogy váláskor a gyerekek mindenképp sérülnek.

Persze, ha bántalmazó kapcsolatban élsz, akkor egy percig se mondom, hogy maradj, fuss, amerre látsz!


Megbocsátható a hűtlenség?

Igen, sokan meg tudnak bocsátani, de nem könnyű. A megcsalás feldolgozása komoly munkát igényel mindkét fél részéről. Nem megy egyik pillanatról a másikra, idő kell hozzá. Sokszor szakember segítsége nélkül nem is sikerül.

Ne a párod kedvéért, hanem önmagadért bocsáss meg! A sokáig őrizgetett haraggal ugyanis elsősorban önmagadnak ártasz, akár meg is betegedhetsz. Fontos, hogy kiderüljenek a harag mögött lévő érzelmeid, amelyeket a megcsalás hozott elő.

A hűtlen fél részéről fontos a külső kapcsolat lezárása, a bocsánatkérés és a jóvátétel. Ahhoz, hogy újra bízni tudj benne, a legkisebb dolgokban sem hazudhat.

A megbocsátásra és a bizalom újraépítésére tudatosan kell törekedni. Ha úgy kezdesz viselkedni, mint amikor megbocsát az ember, az érzelmeid hamarosan követni kezdik a viselkedésedet.

Gyakran csak szakember segítségével lehet feldolgozni a hűtlenséget   Forrás: canva.com
Gyakran csak szakember segítségével lehet feldolgozni a hűtlenséget Forrás: canva.com


Hogyan működhet a szex sok év után is?

A szexuális problémáknak fizikai és lelki okai is lehetnek. Először mindig a fizikai okokat kell kizárni, ezért érdemes nőgyógyászhoz/urológushoz/andrológushoz fordulni. Ha ők mindent rendben találnak, jöhetnek a párkapcsolati/lelki okok.

Ha egy pár elhidegül egymástól, a szexuális életük is hanyatlani kezd. Ezért először is fontos egymás szeretetigényeinek teljesítése.

Másodszor: meg kell teremtenetek az erotika helyét és idejét a családi életben. Kisgyerek mellett is meg kell találni a lehetőséget az együttlétekre. Ez tudatos tervezést igényel.

Hozzátok vissza a játékosságot, az újdonságot a kapcsolatotokba! Szánjatok időt a ráhangolódásra!

A szexuális élettel kapcsolatos írásaim: Szexmentes házasság?
Válságba sodorhatja a merevedési zavar a párkapcsolatot?
A házasság a jó szex ellensége?
Beszéljünk a szexről!

Ha bármelyik témában jobban szeretnél elmerülni, ajánlom a blogbejegyzéseimet, ahol részletes tanácsokat adok egy-egy probléma megoldásához. Használd a weboldalon lévő keresőt is, melynek segítségével a cikkeim között megtalálhatod a neked legjobban megfelelőt! Amennyiben további segítségre van szükséged, keress személyesen a láblécben megtalálható elérhetőségeimen!