Házasság első látásra

2017.12.17

Érdekes adatra figyeltem fel ma a neten. A cikk a 2017-ben leggyakoribb Google-keresések adatait ismertette. E szerint a hetedik leggyakrabban keresett tv műsor az idén a Házasság első látásra című valóságshow volt. A sorozatból csak részleteket láttam, de a cím és az ötlet elgondolkodtatott. Vajon működhet-e egy olyan házasság, melyet első látásra kötöttek? Mikor van több esélye egy kapcsolatnak? Ha azt hosszú együttjárás, jegyesség előzi meg, vagy akkor, ha gyorsan házasságot kötnek egymással a felek?

Házasság első látásra?
Házasság első látásra?

Működhet-e az a kapcsolat, ami olyan emberek között köttetik, akik alig, vagy egyáltalán nem ismerik egymást? 

Az ötlet egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott, történelmi-kulturális hagyományai vannak. Gondoljunk csak az Indiában vagy a zsidó kultúrában szokásos elrendezett házasságra! Itt a döntést, a felek kiválasztását a szülők és/vagy az idősebb, nagy tiszteletben álló rokonok teszik meg, ennek ellenére ezek a házasságok is működőképesek.

Mi alapján választanak párt a szülők gyermeküknek például Indiában? Fontos az értékrend hasonlósága, az életkor, az azonos kaszthoz tartozás, a hasonló szokások, képzettség, a leendő férj anyagi háttere. A szülők gyermekeik elképzeléseit is meghallgatják, és ennek megfelelően keresnek párt nekik. Amikor két fiatal úgy dönt, hogy együtt szeretné leélni az életét, elkészíttetik a horoszkópjukat is. Ebből kiderül, hogy mennyire illenek össze, mik azok a különbségek, amelyekre jobban oda kell figyelniük. Azt is megbeszélik, hogy hogyan szeretnének élni.

Indiában a szülők választanak párt gyermeküknek
Indiában a szülők választanak párt gyermeküknek

Hogyan lehet sikeres két olyan ember házassága, akik egyáltalán nem ismerik, nem szeretik egymást? Ezekben a kapcsolatokban a sorrend felcserélődik. Először az esküvő és aztán következik az ismerkedés. Ezek a párok inkább barátokként kezdik kapcsolatukat. Fokozatosan ismerik meg egymást, alakítják ki közös szokásaikat, céljaikat. Idővel gyakran a szerelem érzése is megjelenik.

Persze már Indiában is megjelentek a nyugati házasodási szokások. Azok, akik viszont még mindig az elrendezett házasságot választják, azzal magyarázzák döntésüket, hogy a szüleik ismerik őket a legjobban, ezért természetes, hogy a legjobb párt fogják kiválasztani számukra. Úgy gondolják, a szerelem mulandó, ezért arra nem lehet egy élethosszig tartó kapcsolatot alapozni.

A nyugati kultúrától azonban teljesen idegen ez a szokás. Ma már a házasságok nagy része szerelmi házasság. Azt is tudjuk azonban, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a fele válással végződik. Tehát a szerelem önmagában nem garancia a boldog párkapcsolatra.

A nyugati világban elsősorban külső tulajdonságok és pszichés jellemzők alapján választunk társat. A nők fontosnak tartják a kedvességet, a humorérzéket, az iskolázottságot, a jó állást. A férfiak számára a szépség, a vonzerő, háziasság a lényeges.

Hogyan válasszunk akkor párt? Mikor van esélyünk a boldog házasságra?


A kulcs véleményem szerint nem az, hogy elrendezett vagy szerelmi házasságról van-e szó. Sokkal inkább az a fontos, hogy megbeszélitek-e egymással a házassággal kapcsolatos terveiteket, elképzeléseiteket, a kapcsolatotok működtetésének módját. Fontos a nagyjából hasonló iskolázottság és értékrend. Ki kell alakítani a problémamegoldás mindkettőtök számára elfogadható módját is. A sikeres párkapcsolat döntés kérdése: kiválasztottam a páromat és mindent megteszek azért, hogy működjön vele a kapcsolatom - ez az igazi elköteleződés.

A sikeres párkapcsolat döntés kérdése
A sikeres párkapcsolat döntés kérdése

Ahogy jegyespárként komoly gondot fordítotok a helyszín, a ruha, a fodrász, sminkes és a menü kiválasztására, úgy kellene az együttélésre is felkészülni. Fura, hogy míg egyetlen napra akár egy évig is készültök, addig a közös élet megtervezésével a legtöbben egyáltalán nem törődnek.

Fontos, hogy alaposan ismerjétek egymást, kialakuljon közöttetek egy mély barátság. Jegyezzétek meg, hogy szereteteteket, tiszteleteteket minden nap ki kell mutatnotok a másik felé. Szerezzetek közös élményeket és a pozitív tapasztalataitokat rendszeresen idézzétek fel! Tanuljatok meg dicsérni és köszönetet mondani! Alakítsatok ki közös szokásokat! Ha mindezeket átbeszélitek az esküvő előtt, vagy házasságotok elején és be is tartjátok, akkor jó esélyetek van arra, hogy boldog párkapcsolatban éljetek, akár szerelem (házasság) volt első látásra, akár nem.Az indiai párválasztási szokások leírásának forrása:

https://ayurvedika.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=589:parvalasztas-indiaban&catid=121:india&Itemid=150 

Legfrissebb bejegyzések

Olvasd el az újdonságokat!

Biztos, hogy mindent jól tudsz a szexről? Bár felnőttekkel dolgozom, koruk, tapasztalataik és az elérhető információk mennyisége ellenére azt tapasztalom, hogy sokan ellentmondásos, negatív információkkal, tévhitekkel rendelkeznek a szexualitással kapcsolatban. Ezeknek a téves gondolatoknak a fő forrása a média. Hajlamos lehetsz azt gondolni, hogy...

Tehát nagyon fontos, hogy elkülönítsük azokat az eseteket, amikor mindketten egyformán ritkán (vagy egyáltalán nem) igénylitek a szeretkezést, de ez mindkettőtöknek elfogadott, kielégítő és nem okoz frusztrációt.

Elhidegültetek egymástól vagy éppen állandóan durván veszekedtek? Esetleg azt érzed, hogy a társad mindig csak kritizál, támad, semmi nem jó neki, amit csinálsz?
Mindhárom helyzetben segíthet az Érzelmekre Fókuszáló Terápia. A módszert Sue Johnson és munkatársai dolgozták ki. Az EFT-n alapuló Ölelj át! - program 7 lépésből áll, és a legrosszabb...