Válási játszmák

2019.02.24

Téged is megcsalt a párod és most válni akar? Becsapott, megalázott és haragos vagy, szeretnél visszavágni? Megértem a fájdalmadat, de inkább ne tedd, mert magadnak is árthatsz vele! Megmutatom neked, hogy melyek azok a hibák, játszmák, amelyeket ebben a szituációban hajlamos lehetsz elkövetni és miért érdemes elkerülnöd őket.

Az egyik leggyakoribb válóok a hűtlenség. A megcsalás már önmagában is nagyon romboló hatású a személyiségedre. Elveszíted a bizalmadat (nemcsak a párodban, hanem egy időre az egész másik nemben), csökken az önbecsülésed, önértékelésed. Ha azonban a hűtlenségnek válás lesz a vége, a negatív hatások megsokszorozódnak. Van, hogy az akar válni, akit megcsaltak, mert nem tudja feldolgozni, megbocsátani a történteket. De az is gyakori, hogy a hűtlen fél lép tovább: a szeretőjével akar új életet kezdeni. (Fontos tudni, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a nagyobb része nem sikerül, szeretői kapcsolatból ritkán lesz jó házasság.)

A játszmák nem segítenek a megoldásban
A játszmák nem segítenek a megoldásban

Ha téged hagytak el, akkor nemcsak azzal kell megküzdened, hogy feldolgozd a hűtlenséget, hanem nyakadba szakad az egész válás körüli hercehurca is. Általában azok kezdenek el játszmázni a válás körül, akiket elhagytak. Ezzel akarják helyreállítani önbecsülésüket, kompenzálni érzelmi veszteségeiket vagy a kapcsolatot fenntartani társukkal. Mert még a rossz kapcsolat, a veszekedés is jobb, mint a magány. Két fő tényező körül zajlik a marakodás ilyenkor: az egyik a gyerek(ek), a másik a pénz.

Nézzük, melyek a leggyakoribb válás körüli játszmák:

1. számú válási játszma:
"Mindenkinek elmondom, hogy mit tettél velem!"

Ez a sértett felek leggyakoribb játszmája. A célja az, hogy magad mellé állítsd a rokonokat és barátokat, téged sajnáljanak, a házastársadat pedig hibáztassák, ellene forduljanak.

Ebben az esetben mindennek elmondod a hűtlen házastársat: gazember/k*rva, lelketlen, rossz anya/apa, stb. Ezeréves sérelmek is előkerülnek, mint a másik semmirekellőségének bizonyítékai. Ennek a viselkedésnek számodra az a haszna, hogy azt hiszed, ha a másikat leértékeled, akkor nem fog annyira fájni, amiért elhagyott, könnyebb lesz feldolgozni a válást.

Van ennek a szidalmazásnak azonban egy másik oldala is, ami miatt egyáltalán nem jó ezt a taktikát követni. Ugyanis a párodat te választottad. Te éltél vele 10, 20, 30 évet. Te vállaltál vele közös gyerekeket. Eddig egy gazemberrel/ semmirekellővel/k*rvával éltél? Ha azt mondod, hogy igen, ezzel magadat is leértékeled. Nemhogy jobb helyzetbe kerülnél a vádaskodásoddal, inkább még mélyebbre taszítod saját magad is.

Ezért a válásterápiák során arra biztatjuk a klienseket, hogy a szidalmak helyett idézzék fel mindazt, ami jó volt a kapcsolatban, azokat a dolgokat, amelyeket a párjuknak köszönhetnek, a szép emlékeket. Köszönjék meg ezeket egymásnak, mert ez fogja segíteni a továbblépést és nem az évekig őrizgetett harag.

Férfiak esetében ez a játszma ritkább, mivel tőlük jobban elvárja a környezetük, hogy tartsák magukat, ne beszéljenek az érzelmeikről. Éppen ezért számukra veszélyesebb is ez a helyzet: az elfojtott érzelmek, feszültségek könnyen megbetegíthetik őket.

A "Mindenkinek elmondom, hogy mit tettél velem!" játszmának van egy másik oldala is. A panaszkodásoddal nemcsak leértékeled társadat, hanem azzal, hogy újra és újra elmondod, hogy mi történt, csökkented a saját feszültségedet is, gyógyítod magad. Akik meghallgatnak, igyekeznek vigasztalni, tanácsokat adnak, így egy támogató közeget érezhetsz magad mellett. A hűtlenség feldolgozása gyászmunka, és minden gyász esetén fontos szerepe van ennek az ismétlésnek, a történeted újbóli elmondásának.

2. számú válási játszma: "Az a k*rva tehet róla!"

Válások esetén nagyon fontos kérdés az is, hogy ki tehet róla, ki a felelős. Nagyon gyakori, hogy a megcsalt feleség a szeretőt hibáztatja a kapcsolat megromlásáért. "Az a szégyentelen tehet mindenről! Tisztességes családapákra veti ki a hálóját! Hát milyen nő az ilyen, aki elszereti a gyerekeim apját?"

A hűtlenség nem "csak úgy megtörténik"
A hűtlenség nem "csak úgy megtörténik"

Gyakran mondják, hogy "Ha egy házasság jól működik, abba nem fér bele egy harmadik". Ez ebben a formában nem igaz. Sok oka lehet a hűtlenségnek, ezek közül csak az egyik, amikor valami nincs rendben a kapcsolatban. De ebben az estben sem érdemes a szeretőt hibáztatni, belevonni a vitába, a válási cirkuszba. Az sem megoldás, ha csak a hűtlen társadat hibáztatod. Persze, magáért a megcsalásért csak a hűtlen fél felel: ez az ő döntése volt. Hiszen egy párkapcsolati problémára nem az a megoldás, hogy máshol keres vigaszt. De nem szabad elfelejtened, hogy a kapcsolat alakulásáért, a hűtlenség előtti időszakért ketten vagytok a felelősek. Tudom, hogy nagyon nehéz beismerni, elfogadni, hogy te is tehetsz arról, ami történt, de érdemes végiggondolnod, hogy a te szereped mi volt abban, hogy így alakultak a dolgok. Mi hiányzott a kapcsolatotokból? Nem csak úgy megtörténik veled az élet, a házasság, te is alakítod azt!

3. számú válási játszma: "Ezért tönkreteszlek!"

Ebben a játszmában két tényező játszik szerepet. Az egyik, amit már említettem, hogy a megbántott házastársként anyagi, tárgyi javakkal próbálod pótolni érzelmi veszteségeidet.

Kati és Feri 20 évig voltak házasok. Kati azonban válni akart, mert beleszeretett egy másik férfiba. Nem érdekelte semmi, csak menni szeretett volna. Ezért a válóper során, ügyvédje tiltakozása ellenére, beleegyezett a férje minden anyagi követelésébe. Ferinél maradt a ház, az autó, a befektetések. Kati úgy érezte, hogy azokért az érzelmi sérülésekért, amiket a férjének okozott, mindezt megérdemli. Kompenzálni akart. Azóta azonban már belátta, hogy mekkorát tévedett. Igaza volt az ügyvédjének: az érzelmi veszteséget, a férfiúi önbecsülés sérülését nem lehet anyagiakkal kárpótolni. Hiába az anyagi jólét, az egyenlőtlen vagyonmegosztás, Feri azóta sem bocsátott meg neki, nem tud túllépni a hűtlenségen és a váláson, ott tesz neki keresztbe, ahol csak tud.

A másik ok, amiért belekezdhetsz ebbe a játszmába az, hogy így még kapcsolatban maradhatsz a házastársaddal. Sokszor ez áll az évekig húzódó vagyonmegosztási vagy gyermekelhelyezési perek hátterében: még a rossz kapcsolat is jobb a semmilyennél. Míg a per tart, addig nem veszíted el teljesen a társad, nem maradsz egyedül.

A "Tönkreteszlek!" válási játszmának van még egy változata, amikor a másik jó hírét támadod meg. Ebben az esetben telefonokkal, levelekkel, pletykákkal próbálod lerombolni exed hitelét mások előtt, például a munkahelyén, barátainál, rokonainál. Esetleg őt magát vagy az új párját zaklatod, az idegeiket igyekszel kikészíteni.

Sokan próbálnak fájdalmukban ütni egyet a másikon, ártani neki, de ez nem megoldás. A sokáig őrizgetett haragoddal, bosszúddal magadnak ártasz a legtöbbet. Javaslom, olvasd el és alkalmazd a radikális megbocsátás módszerét!

4. számú válási játszma: "A gyerek az enyém!"

Minden válás legnagyobb vesztese a gyerek. Nincs olyan válás, ahol a gyerekek ne sérülnének. Sajnos a szülők sokszor fegyverként használják gyerekeiket, hogy bosszút álljanak, vagy kedvezőbb helyzetbe kerüljenek. Nem biztosítják a láthatást, szidják, alázzák a másik szülőt a gyerek előtt.

Nem szabad elfelejtened: attól, hogy elváltatok, mindketten szülők maradtok. A közös gyerekek érdekében meg kell tanulnotok együttműködni. Tudom, hogy nagyon nehéz úrrá lenni a fájdalmadon, sérelmeiden, de gondolj a gyereked lelki egészségére is!

Sokan játszmának hiszik azt, amikor a gyerek betegségére hivatkozva meghiúsul a láthatás. Pedig ilyenkor nem a volt feleség hazudik, hogy az apa ne vihesse el a gyereket. Többnyire a háttérben a gyerek tudatalatti vágya áll, az, hogy elkerülje azt a feszültséget, ami a szülei találkozásakor keletkezik. Nem akarja megbántani egyik szülőjét sem, ezért belázasodik, így kerülve el a helyzetet.

A gyerek a válás legnagyobb vesztese
A gyerek a válás legnagyobb vesztese

A hűtlenség és a válás is nagyon komoly sérüléseket okozhat. Rossz hatással van az önbecsülésedre, a másokkal való viszonyodra, a bizalom érzésére, későbbi kapcsolataidra. De tudnod kell, hogy ebből a helyzetből megerősödve is kikerülhetsz. Ehhez azonban kerülnöd kell a játszmákat, mert azokkal magadnak is ártasz. Ha önerőből nem boldogulsz a hűtlenség és a válás feldolgozásával, gyere el, segítek


Felhasznált irodalom:

F. Várkonyi Zsuzsa: Hoztam, kaptam, átszabtam. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2018.