Állj végre a sarkadra!

2017.07.01

Nagyon sok feleség panaszkodik arra, hogy férje csak kihasználja, szinte cselédként tartja otthon. Semmibe nincs beleszólása, semmiről nem lehet véleménye, mert akkor megkapja a sorozatból ismert mondatot: "Hajnalka, ezt te nem értheted!" Te is egész nap csak rohansz, kiszolgálod a gyerekeid, a férjed, míg "életed párja" munka után a fotelban sörözve nézi a tévét és kritizál, hogy milyen slampos vagy? Egy kedves szava sincs hozzád, sőt talán még meg is csal?

Az a házasság, ahol az egyik fél mindent belead, a másik viszont csak kivesz belőle, rossz. Ha te is ezt éled meg nap mint nap, van egy rossz hírem: te is tehetsz róla. Itt az ideje, hogy végre a sarkadra állj!

A házasságért mindkét félnek tennie kell(ene)
A házasságért mindkét félnek tennie kell(ene)

Az ilyen helyzetek gyakran rossz párválasztás eredményei. Miért mentél hozzá olyanhoz, aki nem érdemli? Mert alacsony az önbecsülésed, önértékelésed. Ha nem szereted önmagad eléggé, hajlamos vagy arra, hogy ártalmas kapcsolatokba bonyolódj, vagy olyan kapcsolatban maradj, ami nem jó neked. Úgy érzed, hogy neked csak ennyi jár, nem érdemelsz jobbat, mert nem vagy elég jó. Valószínűleg gyerekkorodban se dicsértek túl sokat. Azt hiszed, te tehetsz az egész helyzetről. Ha másképp viselkedtél volna, a férjed is jobban bánna veled. A családod csak azért értékel, amit teszel értük (főzés, mosás, takarítás) és nem magadért.

Ha nem akarsz kiszállni a méltatlan kapcsolatból (ahogy korábban említettem, a válás nem mindig megoldás: 4 ok, hogy miért ne a válást válaszd ), akkor változtasd meg végre a helyzetedet! Annál is inkább, mert a gyermekeidnek is rossz példát mutatsz. Ugye nem akarsz a lányodnak hasonló férjet, nem akarod, hogy rajta is mindenki keresztülgázoljon? A fiadból pedig nem akarsz ilyen basáskodó férfit nevelni?

Hogyan változtasd meg helyzetedet?


  1. Állj ki magadért! Mindenki megérdemli a tiszteletteljes bánásmódot!
  2. A te véleményed is számít, akármit mond is a férjed! Nem kell, hogy tetsszen neki a véleményed!
  3. Merj nemet mondani!
  4. Becsüld, szeresd, értékeld magad, mert akkor fognak mások is becsülni!

Arra ne várj, hogy a férjed majd magától megváltozik! Ne is könyörögj neki, mert azzal épp az ellenkező hatást fogod elérni. Ezt a gyengeséged újabb megnyilvánulásának fogja tekinteni, és továbbra is úgy érzi majd, hogy mindent megtehet veled!

Kényszerítsd a társadat arra, hogy szembesüljön azzal, hogy valami elromlott. Magától ugyanis a legtöbb férfi nem veszi észre. Nem tudja, hogy megalázottnak érzed magad, hisz sosem mondtad. Vagy ha igen, azt meg sem hallotta. Mondandódhoz teremtsd meg a megfelelő helyzetet: igencsak meglepődik és felháborodik például, ha este a megszokott időben nem kerül az asztalra a vacsora. 

Ne légy cseléd, ne tűrd a megalázást!
Ne légy cseléd, ne tűrd a megalázást!

Világosítsd fel, hogy az egész napos lekezelő bánásmód után nem volt kedved vacsorát készíteni. Ne kezdj vele vitatkozni, egyszerűen közöld a tényeket: ha lekezelően bánik veled, akkor úgy érzed, nem tisztel. Ha pedig nem tisztel és becsül, akkor neked elmegy a kedved attól, hogy vacsorát készíts neki, csinálja meg magának! Igenis ki kell mondani, hogy a tiszteletlen és bántó viselkedést nem tűröd tovább.

Van, akinél ez a szembesítés használ, ráébred arra, hogy viselkedése elfogadhatatlan, sőt akár még segítséget is kér. A javításhoz azonban mindkettőtök kemény munkája szükséges!

Az ilyen irányításmániás férjek általában hasonló családban nőttek fel. Gyerekkorukban ugyanezt látták az apjuktól: ő ugyanígy nem tisztelte a feleségét. Ha nem sikerül társadat elindítanod a változás útján, ha nem hajlandó szakemberhez fordulni, akkor viszont nincs más választás, mint a válás. Ugye nem akarsz még 20-30-40 évet ilyen méltatlan körülmények között leélni? A fizikai, szexuális, érzelmi vagy verbális bántalmazást semmiképp sem szabad eltűrni!További segítséget, ötleteket találhatsz Kevin Leman: Péntekre új férj (Harmat Kiadó, Budapest, 2016.) című könyvében