Mi a jó házasság titka?

2018.07.22

Sokan tudni vélik, mitől működik egy házasság, melyek a nélkülözhetetlen tényezők. A különféle elméletek általában legalább 4 dolgot sorolnak fel a jó házasság feltételeként. Virginia Satir szerint például a boldog családi élet 4 legfontosabb aspektusa: az önértékelés (az ember érzései és képe önmagáról), a kommunikáció (ahogy a családtagok megértetik magukat egymással), szabályok (hogyan kell érezni, cselekedni - ezekből épül fel a családi rendszer) és a társadalommal való kapcsolat (családon kívüli emberekhez és intézményekhez való viszonyulás).

Popper Péter (Füst Milán nyomán) a párkapcsolatot négylábú asztalhoz hasonlította, melynek, ha egyetlen lába is hiányzik, felborul. Ő a hasonló életstílust, a szeretetet, a szexuális egyezést és végül a gazdasági kapcsolatot tartja fontosnak a boldogsághoz.


Mi kell a boldog házassághoz? Szerelem? Szex? Kommunikáció?
Mi kell a boldog házassághoz? Szerelem? Szex? Kommunikáció?

Sternberg szerint a szerelemhez az intimitás, az elköteleződés és a szenvedély a fontos. Végtelenségig sorolhatnám a különféle elméleteket, de

Szerinted min múlik a sikeres házasság?

Döntsd el az alábbi tényezőkről, hogy mennyire fontosak szerinted a boldog párkapcsolathoz!

0 - nem túl fontos

1 - elég fontos

2 - nagyon fontos

 1. Hasonló értelmi színvonal
 2. A másik fél feltétel nélküli elfogadása
 3. Anyagi biztonság
 4. Igény és készség a közös beszélgetésekre
 5. A háztartás és a család terheinek egyenlő elosztása
 6. Jó kapcsolat a házastárs szüleivel
 7. Azonos világnézeti meggyőződés
 8. Saját lakás, önálló háztartás
 9. Készség a házasság megóvására, fenntartására
 10. Hasonló kulturális színvonal
 11. A konyhaművészet örömeinek értékelése
 12. Virágzó szexuális élet
 13. Hasonló érdeklődési területek
 14. Gyermekek
 15. Humorérzék
 16. Ízlés a lakás berendezésére
 17. Megelégedettség
 18. Készség az érzelmi szükségletek kölcsönös kielégítésére
 19. Hasonló vélemény erkölcsi, társadalmi, anyagi kérdésekben
 20. Jó egészség
 21. Azonos házassági eszménykép

Add össze pontjaid számát!

Ha több, mint 30 pontod van:

Számodra nagyon fontos a házasságod minősége. Ha rátalálsz (rátaláltál) arra az ideális partnerre, aki osztozik igényességedben, házasságod sikeresnek, boldognak ígérkezik. Ellenkező esetben igen sok konfliktus támadhat köztetek. Túlzott igényességed miatt ugyanis nem lehet veled könnyű az élet. Töltesd ki társaddal is ezt a tesztet, hogy közös álláspontot alakíthassatok ki!

15-30 pont:

Reálisan méred fel házasságod sikerének esélyeit. Elvárásaid mértéktartóak, de nem vagy igénytelen sem önmagaddal, sem partnereddel.

Kevesebb, mint 15 pont:

Nagyon igénytelen vagy a házasság kérdésében. Nézd át ismét a tesztet, hátha találsz még egy-két olyan megállapítást, ami szerinted is fontos lehet egy házasság sikeréhez. Ha nem, úgy lehetséges, hogy túl szerény vagy, esetleg határtalan optimizmusod sugallja, hogy egy sikeres házasság elegendő feltétele egy férfi és egy nő.


A legfontosabb, hogy mindennap éreztesd a szeretetedet társaddal!
A legfontosabb, hogy mindennap éreztesd a szeretetedet társaddal!

A legtöbben a fenti listából a következőket tartják a sikeres házasság feltételének:


 • Készség az érzelmi szükségletek kölcsönös kielégítésére
 • Készség a házasság megóvására, fenntartására
 • Igény és készség a közös beszélgetésekre
 • Saját lakás, önálló háztartás
 • Azonos házassági eszménykép
 • A másik fél feltétel nélküli elfogadása
 • Virágzó szexuális élet
 • Hasonló vélemény erkölcsi, társadalmi, anyagi kérdésekben
 • Humorérzék

Elégítsd ki társad érzelmi szükségleteit

Valóban ez a legfontosabb, amit megtehetsz a boldogságodért. Az elhidegülés hátterében ugyanis legtöbbször az áll, hogy nem elégítitek ki egymás érzelmi szükségleteit, azaz nem mutatjátok ki vagy nem megfelelő módon mutatjátok ki szereteteteket. Ehhez először is fontos, hogy ismerjétek egymás szeretetnyelvét és azt használjátok érzelmeitek megmutatására. Ezen kívül konkrétan kérdezd meg társadtól és te is mondd el neki, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy érezd a szeretetét. Érzelmeidet mindennap ki kell mutatnod, nem elég azt hinni, hogy a másik úgyis tudja!

Akard megóvni, fenntartani a házasságod

Amikor összekötöd az életed a partnereddel, nagyon fontos döntést kell meghoznod: azt, hogy mindent megteszel azért, hogy a kapcsolatotok működjön. A jó házasság ugyanis tudatos döntés, akarat kérdése. Ha megvan benned ez az akarat, akkor ennek szellemében fogsz viselkedni. Sok bajtól, csábítástól óvhat meg ez a szándék. Egészen más hozzáállást feltételez például a konfliktusok esetén is: nem győzni akarsz, hanem azt a megoldást keresed, ami mindkettőtöknek a legjobb.

Beszélgess

A jó kommunikáció nagyon fontos a párkapcsolatban. Bár önmagában, csak beszélgetéssel nem lehet minden problémát megoldani, de ha rendszeres, tartalmas beszélgetéseket folytattok, nyíltan, egyenesen, őszintén kommunikáltok, azzal sok bajt megelőzhettek. A beszélgetés ne csak a családi élet szervezéséről szóljon, jussatok el az intim kommunikáció szintjére! Jó lenne, ha legalább napi fél órát tudnátok erre szánni. Azért is fontos a beszélgetés, hogy minél alaposabban ismerjétek egymást. Akit ugyanis ismersz, azt könnyebb szeretni, sokkal több dolgot elnézel neki.

Szánjatok legalább napi fél órát az intim beszélgetésre!
Szánjatok legalább napi fél órát az intim beszélgetésre!

Legyen saját lakásotok, háztartásotok

Fontos, hogy leváljatok a születési családotokról. Azzal, hogy összeházasodtok, egy új minőség, egy új család jön létre. Ettől kezdve ez, a "mi" kell, hogy a legfontosabb legyen. Ezt sokkal könnyebb egy külön háztartásban megvalósítani. Nagyon sok kapcsolatban jelent terhet az anyós/após kérdés. Még külön lakva is rengeteg probléma adódhat, hát még ha együtt laktok a szülőkkel. Meg kell tanulnotok önállóan dönteni, irányítani az életeteket. Nem lesz könnyű az összecsiszolódás időszaka, mivel ekkor kell megteremtenetek azokat a szabályokat, amelyeket Virginia Satir is említett.

Gondolkodjatok egyformán a házasságról

Jó esetben már az együttjárás, ismerkedés szakaszában kialakul egy közös eszményképetek a házasságról. Fontos, hogy megegyezzetek a kapcsolatotok alapelveiről, szabályairól, meghúzzátok a határokat. Nem kell, hogy mindenben egyetértsetek, de tudjatok közös, mindkettőtök számára elfogadható álláspontra jutni. Például a gyerekek kérdésében (mikor, hányat?), a házimunka megosztásában, anyagi kérdésekben, stb. Alapvető az is, hogy legyenek közös céljaitok! Mindezeket az alapokat sok-sok beszélgetés során lehet lefektetni.

Fogadd el a másikat

Nem írom azt, hogy feltétel nélkül. Szerintem nincs feltétel nélküli elfogadás - az inkább egyfajta igénytelenség. De igenis, el kell fogadnod a másikat. Olyan ember, aki tökéletesen megfelel minden elvárásodnak, nem létezik. Mindenkinek van több-kevesebb rossz tulajdonsága, ezekkel meg kell tanulnod együtt élni. Minél jobban szereted a másikat, minél inkább tisztában vagy a pozitívumaival, annál könnyebb lesz tolerálni a neked nem tetsző viselkedést. Ne ringasd magad abba a hitbe, hogy most még elviseled ezt a dolgot, aztán a házasság során majd megváltoztatod a társad. Nem fogod! Ha olyan tulajdonságai vannak partnerednek, amelyeket nem tudsz elviselni, nem tudnál velük együtt élni, akkor nem ő a megfelelő személy számodra!

Ne engedd, hogy a szexualitás kikopjon a kapcsolatból

Ma már egyre gyakrabban panaszkodnak néhány éves házasok is arra, hogy megromlott vagy egyáltalán nincs is szexuális életük. A szex minősége nem feltétlenül jelzi a házasság minőségét. Ennek ellenére törekedni kell a jó, mindkét felet kielégítő szexuális életre. A kulcskifejezés az, hogy mindkét felet kielégítő. Ugyanis nincsenek olyan számok, hogy mennyit kellene szeretkezni, mi számít jónak. A lényeg az, hogy amit csináltok, ahogy csináljátok, az mindkettőtöknek jó és elég legyen. Az intimitás és a szenvedély legjobban a szexualitáson keresztül tud megnyilvánulni, márpedig Sternberg szerint ezek nagyon fontosak a szerelemben. Sokszor csak az ismeretek hiánya okozza az elégedetlenséget, amin némi olvasással, tanulással, kísérletezéssel sokat lehet segíteni.

Az intimitás legjobban a szexben tud kifejeződni
Az intimitás legjobban a szexben tud kifejeződni

Hasonló értékrendű, világnézetű társat válassz

Ha két ember nagyon különböző, akkor kicsi az esély a boldogságra. Állandósulnak a konfliktusok, ami szakításhoz vezethet. Mivel az értékrendedet születési családodban, hosszú évek során sajátítottad el, nem érdemes abban bízni, hogy ez még változni fog. Jó, ha a legfontosabb (erkölcsi, társadalmi, anyagi) kérdésekben hasonló a véleményetek, álláspontotok. Ezért fontos, hogy már az ismerkedés szakaszában sokat beszélgessetek, alaposan megismerjétek egymást, egymás gondolatait, véleményét. Ha nagyon sok és nagy a különbség köztetek, el kellene gondolkodni arról, hogy tényleg a másik mellett van-e a helyed? A szerelem időszakában könnyű figyelmen kívül hagyni ezeket az eltéréseket, de mikor lehull a rózsaszín szemüveg, nagyon sok problémátok lesz.

Nem kell mindent véresen komolyan venni

A humorérzék minden helyzetben sokat segíthet. Viták során, konfliktushelyzetben sokszor javító szándékkal használhatod. Másrészt a közös nevetés is jót tesz a kapcsolatnak, fokozza az elégedettség érzését. Ha vannak közös poénjaitok, olyan dolgok, amiket csak ketten értetek, csak nektek vicces, az növelni fogja az egymás iránti kötődéseteket is.

Ahogy említettem, számtalan elképzelés, elmélet létezik arról, hogy mitől lesz jó egy házasság, párkapcsolat. Szerintem azonban egyetlen dolog van, ami nélkülözhetetlen: a tudatos döntés, hogy jó házasságban akarsz élni és ezért mindent megteszel. Jó munkát hozzá! Ha egyedül mégsem menne, gyere el vagy hívj fel, segítek!

A teszt forrása:

Gonda Zsuzsa: Férfi? Nő? Akadémiai Kiadó, Budapest, 1987.