Párkeresési kalandok 40 felett

2018.01.20

- Csá, ismerkedünk?
- Csá, nem... - idézte legrövidebb internetes ismerkedési élményét egyik kedves barátnőm. 40 felett nem könnyű a párkeresés. Többnyire már túl vagy egy váláson, egy-két gyerek is a csomagod része. Ha még nem voltál házas, az is gyanús: vajon miért nem kellettél eddig senkinek?

40 felett is megtalálhatod az igazit
40 felett is megtalálhatod az igazit

Az idő múlásával beszűkülnek azok a helyek, ahol rátalálhatnál a párodra: többnyire csak az otthon, munkahely, gyerek háromszögben mozogsz. Persze, az Ízek, imák, szerelmek című film óta tudjuk, hogy bármikor, bárhol ránk találhat a szerelem. Például elüt egy autó, jön egy olyan jóképű férfi, mint Javier Bardem és megment. De mit tehetsz, ha nem vagy Julia Roberts és egyhamar Balira se jutsz el?

A legegyszerűbb lehetőség az ismerkedésre az internetes társkeresőkre való bejelentkezés. Ettől azonban nagyon sokan tartanak, olyan érzésük van, mintha a húspiacon lennének. Tény és való, hogy ez a mód nagyon messze van a hagyományos ismerkedéstől: sokkal gyorsabb, sokkal nyomulósabb, és persze tele van hazugsággal. Nagyon sok kishal akad a horgodra, mielőtt kifognád az aranyhalat (és most nem az anyagiakra gondolok).

Az internetes társkeresőkön ráadásul sokan nem is párt keresnek. Sok férfi nyíltan vállalja, hogy olcsóbb regisztrálni egy társkeresőn és ott randizgatni, mint prostituáltakhoz járni. Persze nemcsak a férfiak, hanem a nők között is sokan vannak, akik csak a szexre hajtanak. Egy kis gyakorlással azonban kiszűrhetők az eleve alkalmatlan jelöltek.

A neten nem mindenki társat keres
A neten nem mindenki társat keres

Óvakodj például attól, aki

 • már vagy tíz éve fent van az oldalon (képtelenség, hogy ha igazán akarta volna, ennyi idő alatt ne találta volna meg a párját)
 • nem társat, hanem anyát (vagy bejárónőt) keres magának
 • a végtelenségig levelezik, de találkozni nem akar (vajon mit rejteget?)
 • azonnal a szexuális szokásaidat kezdi firtatni
 • láthatóan nem friss a kép, amit kitett magáról
 • folyton a családjáról vagy az előző kapcsolatáról beszél (még nem zárta le azt a kapcsolatot, valójában nem nyitott, nem alkalmas egy újra)
 • most válik (az ilyen kapcsolatok 80%-a tönkremegy)
 • csak izgalmat, kalandot keres. Kiderül róla, hogy valójában házas, de szerinte ez csak formalitás, a kapcsolata már tönkrement, de a gyerekek miatt nem akarnak válni.


Bízz nyugodtan a megérzéseidben! Ha valaki nem szimpatikus, fogd rövidre a találkozót! A legrémisztőbb párkeresős sztorit Katitól hallottam. Elment randevúzni egy szimpatikus orvossal, Danival, akit a legnevesebb, agyonreklámozott társkeresőn ismert meg. Rendezett külső, udvarias modor, intelligencia... Akkor kezdte magát kissé kellemetlenül érezni, amikor Dani korábbi kapcsolata került szóba. A téma ugyanis órákon át kitartott. Kati leszűrte magában, hogy az a kapcsolat még nincs lezárva, feldolgozva, ezért a maga részéről ejtette is Danit a jelöltek közül. Néhány hónap múlva azonban szóhoz sem jutott a döbbenettől, amikor minden hírműsorból Dani társkeresőről ismert képe köszönt vissza. A férfi megölte a randin oly sokat emlegetett korábbi barátnőjét. Kati mai napig megborzong, ha eszébe jut, hogy egy gyilkossal randevúzott.

Sosem lehet tudni, ki az, akivel randizol
Sosem lehet tudni, ki az, akivel randizol

Emellett az olyan sztorik már szinte említésre sem méltóak, mindennaposak, mikor a 60 kilós hölgy helyett 100 kg és plusz 10 év érkezik a találkozóra, majd partneréről tudomást sem véve végigeszi az étlapot. Vagy amikor hónapok múlva derül ki a kedvesről, hogy gyermeke is van (nem a létezése a baj, hanem az, hogy eltitkolta).

Mielőtt tárkeresésbe kezdesz, nem árt néhány tanácsot megszívlelni:


 • Először saját magad kell "rendbeszedned" ahhoz, hogy megfelelő társat találj! Mindenki csak ugyanazon vagy alacsonyabb szinten álló személyt tud vonzani, mint amilyenen ő áll. Azaz, ha lelkileg, önbecsülés tekintetében rossz állapotban vagy, nem csoda, ha a hasonló férfiak/nők fognak megtalálni.
 • Nézz szembe a múltaddal! Gyermekkori élményeid, ahogy az Anyád tehet róla és az És az apád miről tehet? című cikkekben is leírtam, nagyban befolyásolják párkapcsolatod alakulását. Jó, ha tudatosítod magadban, milyen a kötődési stílusod, milyen mondatai, viselkedései voltak szüleidnek, melyek szinte beléd égtek! Fájdalmas lehet a szembesülés, de érdemes foglalkozni vele. Sokat segíthet, ha leülsz beszélgetni a szüleiddel.
 • Mozdulj ki a komfortzónádból! Menj emberek közé! A négy fal között senkivel sem fogsz megismerkedni. Sportolj, menj előadásokra, ülj be egy kávézóba... Ne állandóan csapatostul mozogj, mert kevés férfi mer kezdeményezni, ha 2-3 barátnővel vagy körülvéve.
 • Tudd, hogy mit akarsz! Érdemes leírnod magadnak, hogy mik az elvárásaid. Mi az, amiből tudsz engedni és mi az, amiből nem. Persze, lehet kompromisszumot kötni, engedni az elvárásokból, de nem mindegy, hogy mennyit. Ne azért válassz valakit, hogy ne légy egyedül! Azok a tulajdonságok, amelyek most nem tetszenek a másikban, később sem fognak. Ne számíts arra, hogy a házasságban majd megváltozik a társad! Ahogy Pál Feri mondja: "Jövő időben nem házasodunk meg!".
 • Ezúttal ne alkalmazd a "kutyaharapást szőrével" módszert! Ha nem gyászolod el az előző kapcsolatodat, nem dolgozod fel, oldod meg a problémáidat, akkor ezek a következő kapcsolatodat is befolyásolni fogják. Csak tiszta lappal kezdj új kapcsolatot!
 • Ne az igazit keresd, mert nem létezik. Számtalan potenciális igazi van, de csak te teheted, közös munkával tehetitek igazivá.
Bárkiből lehet az igazi
Bárkiből lehet az igazi
Ha ezekre a dolgokra odafigyelsz, sokkal jobb esélyekkel tudsz belekezdeni a társkeresésbe! Sok sikert hozzá!

A blog legfrissebb bejegyzései

Olvasd el az újdonságokat:

Biztos, hogy mindent jól tudsz a szexről? Bár felnőttekkel dolgozom, koruk, tapasztalataik és az elérhető információk mennyisége ellenére azt tapasztalom, hogy sokan ellentmondásos, negatív információkkal, tévhitekkel rendelkeznek a szexualitással kapcsolatban. Ezeknek a téves gondolatoknak a fő forrása a média. Hajlamos lehetsz azt gondolni, hogy...

Tehát nagyon fontos, hogy elkülönítsük azokat az eseteket, amikor mindketten egyformán ritkán (vagy egyáltalán nem) igénylitek a szeretkezést, de ez mindkettőtöknek elfogadott, kielégítő és nem okoz frusztrációt.

Elhidegültetek egymástól vagy éppen állandóan durván veszekedtek? Esetleg azt érzed, hogy a társad mindig csak kritizál, támad, semmi nem jó neki, amit csinálsz?
Mindhárom helyzetben segíthet az Érzelmekre Fókuszáló Terápia. A módszert Sue Johnson és munkatársai dolgozták ki. Az EFT-n alapuló Ölelj át! - program 7 lépésből áll, és a legrosszabb...