Párterápia otthon

2019.02.17


Úgy érzed, még nincs akkora baj a házasságoddal, párkapcsolatoddal, hogy pszichológushoz kellene fordulnod, de mégis szeretnél javítani a kapcsolatod állapotán? Szeretnéd, ha újra közelebb kerülnétek egymáshoz, intimebbé, kellemesebbé válna a viszonyotok? Akkor segíthet az otthoni "párterápia".

Ebben a cikkben olyan eszközöket, módszereket gyűjtöttem össze neked, amiket otthon is kipróbálhatsz a párkapcsolatod felfrissítése érdekében. Több olyan dolgot találhatsz a bejegyzésben, amit már korábban részletesen tárgyaltam, ezzel az írással a célom ugyanis az volt, hogy egy helyen találj meg minél többféle gyakorlatot, amit otthon is fel tudsz használni.


Természetesen a szó igazi értelmében nem párterápiáról van szó, de a javasolt feladatok között találsz olyanokat is, amelyeket a párterápiában, párkapcsolati tanácsadásban is használunk. Kezdjük azonban olyan eszközökkel, amelyeket az interneten is elérsz vagy megrendelhetsz.

Otthon, párterápia nélkül is sokat tehetsz a kapcsolatodért
Otthon, párterápia nélkül is sokat tehetsz a kapcsolatodért

Beszélgess a kapcsolat elmélyítéséért!

A kommunikáció és a másik minél alaposabb ismerete minden párkapcsolatban nagyon fontos. Ezt a két területet egyesítik a kérdezős, beszélgetős feladatok. Ha alaposan ismered a másikat, bármiről tudtok beszélgetni és nyugodtan megnyílhatsz a másik előtt, akkor nő a kapcsolatotok intimitása, mélysége. Elfogadóbbá, szeretetteljesebbé válhat a házasságotok. Sajnos ma a párok nagyon keveset beszélgetnek, az átlag mindössze heti fél óra. Ha ezt sikerülne napi fél órára növelned, már azzal nagyon sokat tennél a párkapcsolatodért.

A legnagyobb problémát az szokta jelenteni, hogy "de mégis miről beszélgessünk?" vagy "olyan nehéz elkezdeni". Ebben segít az alábbi két tipp:

36 kérdés

Ennek a feladatnak nagyon sok változata kering az interneten, korábban már én is írtam róla. A kérdéseket pszichológusok állították össze. A gyakorlat bizonyítottan nagyon sokat segít abban, hogy kapcsolatotok elmélyüljön, személyesebbé váljon.

Én ezt az oldalt szoktam ajánlani: 
https://hvg.hu/plazs/20150115_Szerelmes_akar_lenni_Valaszolja_meg_ezt_a  

Nem kell egyszerre mind a 36 kérdést végigcsinálni, több napra is jó szórakozást, témát jelenthetnek.

Párkapcsolati kártyák

Szintén egymás jobb megismerését segítik az Értsünk szót párkapcsolati kártyái. Ezt az interneten meg is tudod rendelni. A kártyákról ebben a cikkemben olvashatsz részletesen:
Párkapcsolati kártyák - próbáld ki te is!

Párkapcsolat-erősítő játék

Szintén beszélgetésindító, minőségi időtöltést biztosító kérdéseket tartalmazó tesztelős módszert mutattam be ebben az írásomban:
Párkapcsolat-erősítő játék

A rendszeres beszélgetés sokat javíthat a párkapcsolat állapotán
A rendszeres beszélgetés sokat javíthat a párkapcsolat állapotán

Törődj a társaddal!

A párkapcsolati problémák jelentős része arra vezethető vissza, hogy már nem érzed azt, hogy a társad szeret. A kapcsolatotok elején teljesen természetes volt, hogy folyamatosan éreztettétek egymással érzelmeiteket, törődéseteket. Ez idővel azonban nagyon sok kapcsolatból kikopik. Azt hiszitek, minek kimutatni, hisz a másik úgyis tudja. De ez nem így van. A szeretetedet mindennap ki kell mutatnod a társad felé. Ha csak ezt az apróságot megteszed, már nagyon sokat fogsz javítani a házasságod állapotán!

Párkapcsolat javító gyakorlat

Ez a feladat pont erre helyezi a hangsúlyt: gyűjtsd össze mindazt, amiből érzed/éreznéd, hogy szeret téged a társad és kérd, hogy teljesítse kéréseidet. Természetesen a gyakorlat mindkettőtökre vonatkozik, neked is teljesítened kell a párod szeretetigényeit.

A feladat részletes leírását itt olvashatod:
Törődj a társaddal! - kapcsolaterősítő gyakorlat 

De az is előfordulhat, hogy te úgy érzed, mindent megtettél azért, hogy kimutasd a szeretetedet, a kedvesed mégsem érzi azt. Ennek az lehet az oka, hogy nem a megfelelő módon mutattad ki az érzéseidet. Gary Chapman elméletéből tudjuk, hogy az emberek ötféle szeretetnyelvet beszélnek, és a házaspárok gyakran nem ugyanazt a nyelvet használják. Hogy minden rendben menjen, derítsétek ki egymás szeretetnyelvét a teszt segítségével.

Mondd el az érzéseidet!

Szintén óriási tévhit, mikor azt hiszed, hogy ha szeret a másik, tudja, kitalálja, mire gondolsz. Ez az illúzió is nagyon sok problémához vezethet. Igenis meg kell mondanod a társadnak, hogy mire gondolsz, mit szeretnél. Tudom, az érzelmekről nem mindenkinek könnyű beszélni, de muszáj.

Ebben segít ez a feladat: Mondd el az érzéseidet! 

Beszélj az érzéseidről!
Beszélj az érzéseidről!

Hangolódj a jó dolgokra!

Ha baj van egy párkapcsolatban, rosszul érzed magad, akkor hajlamos vagy csak a rossz dolgokat észrevenni. Pedig a jó dolgok, a pozitív élmények jelentik a kapcsolatotok erőforrását.

Szerezzetek élményeket!

Ahogy beszélgetési témákat nehéz találni, nem könnyű romantikázni vagy kapcsolaterősítő programokat szervezni sem.

Használd az alábbi tippeket:
20+1 tipp a romantikázáshoz
10 ötlet, hogy hogyan tölts minőségi időt a pároddal

Idézzétek fel a jó napokat!

Nemcsak a jelenben lehet szép emlékeket gyűjteni, hanem idézzétek fel azokat, amelyeket már begyűjtöttetek!

  • Vegyétek elő az esküvői albumotokat vagy videótokat, idézzétek fel a nászút eseményeit!
  • Gyűjtsétek össze a pozitív emlékeiteket, jó sztorijaitokat!
  • Keressetek külön-külön olyan fényképeket, amelyek fontosak számotokra, mutassátok meg egymásnak!

Azért is jó a pozitív dolgok összegyűjtése, mert ez jó bizonyíték arra, hogy voltak jó időszakok az életetekben. Ha egyszer már ment, akkor képesek vagytok rá, hogy újra megcsináljátok: vissza tudjátok hozni a boldogságot, elégedettséget a kapcsolatotokba.

Szerezzetek pozitív élményeket!
Szerezzetek pozitív élményeket!

Tisztázzátok a szerepeket!

Különösen a kapcsolat elején szokott gondot jelenteni a házimunka megosztása. Később a gyerek körüli teendők jelenthetnek feszültségforrást.

Érdemes lehet elkészíteni a szereptortátokat! Egy- egy kört osszatok fel arányosan aszerint, hogy mit gondoltok, milyen szerepeitek, feladataitok vannak (pl. anya/apa, férj/feleség, szerető, tanár, takarítónő, szerelő, stb.). Utána beszéljétek meg, hogy milyen felosztást tartanátok ideálisnak! Azt is lerajzolhatjátok, hogy hogyan látjátok egymás szerepeit, mert egyáltalán nem biztos, hogy mindketten reálisan ítélitek meg egymás feladatait.

Remélem, tudsz választani a feladatok közül, és segítenek abban, hogy jobbá tedd, felfrissítsd párkapcsolatodat. Ha úgy érzed, hogy ez már kevés, nem sikerül érdemleges változást elérned a házasságodban, akkor keress meg, szívesen segítek!