Párterápia vagy párkapcsolati tanácsadás?

2017.10.07

Ha baj van a párkapcsolatoddal és segítséget keresel, mit írsz be a Google-ba? A legtöbben ilyenkor a párterápia szóra keresnek rá. Azt azonban kevesen tudják, mi a különbség a párterápia és a párkapcsolati tanácsadás között. 

A hétköznapi szóhasználatban általában hajlamosak vagyunk mindent terápiának tekinteni, amit pszichológus végez. Hivatalosan párterápiát kizárólag a Magyar Családterápiás Egyesület által képzett családterapeuták vagy családkonzulensek végezhetnek. Amikor ezen képzés hiányában pszichológus vagy szakpszichológus foglalkozik párokkal, azt párkapcsolati tanácsadásnak nevezzük. (Párkapcsolati tanácsadónak vagy coachnak nevezhetik magukat olyanok is, akiknek nincs pszichológus végzettségük.)

Házassági problémáid megoldásában segíthet a pszichológus
Házassági problémáid megoldásában segíthet a pszichológus

Miben segít a párterápia?

  • A párterápia segítségével javulhat kommunikációtok, megtanulhatjátok kezelni a konfliktusaitokat, könnyebben megérthetitek egymást.
  • Újra közelebb kerülhettek egymáshoz.
  • Felismerhetitek szexuális problémáitok okait, és megtalálhatjátok annak megoldását.
  • Még az olyan különösen megterhelő helyzeteken is túljuthattok, mint amilyenbe egy hűtlenség után kerül a házasság.
  • Megtanulhatjátok kifejezni saját szeretetigényeiteket és teljesíteni társatokét.
  • A különböző életszakasz-váltáshoz kapcsolódó (pl. gyermek születése, kirepülése) nehézségeket is feloldhatjátok.
  • Megoldhatjátok a családi szerepekkel vagy munkamegosztással kapcsolatos ellentéteiteket, stb.

A párterápia menete, lépései

A párterápián a (házas)pár mindkét tagja együtt vesz részt. A terápiát egy vagy két pszichológus vezeti. Amennyiben ketten vannak, előfordul, hogy egy nő és egy férfi szakember van jelen. Egy alkalom kb. 1,5-2 óra, a találkozások kéthetente követik egymást. A terápiás folyamat hosszát előre nem lehet meghatározni. Vannak olyan krízishelyzetek, amikor néhány alkalom elég a kívánt cél eléréséhez. Ha azonban nagyon megromlott a pár kapcsolata, akkor hosszabb időre lehet szükség.

Az első alkalom az ismerkedésről szól. A terapeuta megismeri a párt és a problémát mindkét fél nézőpontjából. Megfigyeli, hogy a felek hogyan kommunikálnak egymással, milyen az aktuális állapotuk. 

Az első alkalom végén a szakember javaslatot tesz a párterápia menetére, időtartamára. Általában otthon elvégzendő feladatokat is kaphatnak a párok. A feladatok megoldása, elvégzése nagyon fontos a terápia menete szempontjából. A későbbi alkalmakon ugyanis az otthon megoldott feladatokból, illetve az aktuális problémákból kiindulva dolgoznak a terapeutával.

Az alkalmak között eltelt időnek is fontos szerepe van, hiszen a pár akkor alkalmazza mindazt, amit a terápia során elsajátított.

A párterápia többféle módszerre épülhet: lehet megoldásközpontú, viselkedésterápiás, családterápiás megközelítésű, stb.

Több szakembernél online párterápiára is van lehetőség, ha például külföldön élsz vagy nehéz megoldanod a pszichológushoz való eljutást. Ilyenkor Skype-on, Messengeren vagy Viberen kommunikáltok egymással.

Párterápia - árak

A párterapeuták által megszabott árak igen széles határok között mozognak. Nem mindegy, hogy Budapesten vagy vidéken keresel szakembert. A pesti árak jóval magasabbak.

A költségeket befolyásolhatja a konzultációs alkalom hossza (50 perc - 120 perc), és a veletek foglalkozó pszichológusok száma is.

Debrecenben 8-15.000 Ft körüli árakra számíthatsz.

Vigyázz! Olyanok is vannak, akik pszichológus és párterapeuta végzettség nélkül hirdetnek párterápiát. Az olcsóbb ár vonzó lehet, viszont gondold át, hogy megéri-e azt a kockázatot, hogy olyan emberre bízod magad, akinek a munkája semmilyen módon nem ellenőrizhető, nem számonkérhető.

Mi a tapasztalat? Eredményes a párterápia?


A párterápia eredménye elsősorban rajtatok múlik. Ha igazán akarjátok a változást, végrehajtjátok azokat a feladatokat, amit a pszichológus kér, általában sikeres lesz a terápia.

Fontos! Attól, hogy a párterápia sikeres, nem feltétlenül marad együtt a pár. Van, amikor nincs más megoldás, csak a válás. Ilyenkor a terápia segíthet a döntés meghozatalában, a kapcsolat békés lezárásában. 
A párkapcsolati tanácsadás a megoldásra koncentrál
A párkapcsolati tanácsadás a megoldásra koncentrál

Miben más a párkapcsolati vagy házassági tanácsadás?

A párkapcsolati tanácsadás nem a problémák okának megkeresésére, hanem a megoldásra koncentrál. Ebben az esetben kevésbé foglalkozunk a múlttal, inkább a jövőre koncentrálunk. A párok elsajátíthatják azokat a módszereket, melyekkel sikeresen működtethetik kapcsolatukat.

Ebben az esetben minden héten találkozunk, egy-egy alkalom 50 perces. A tanácsadáson nemcsak a pár által elmondottak alapján állapítjuk meg azokat a területeket, amelyekkel foglalkozni kell, hanem teszteket is használunk kapcsolatuk erősségeinek és gyengeségeinek felmérésére.

A foglalkozásokon és otthon is különböző feladatokat kell megoldaniuk, hogy készségszintre fejlesszék a tanultakat. A probléma komolyságától függően akár 4-5 alkalom is elég lehet a változás eléréséhez.

A párkapcsolati tanácsadás akkor is megoldás lehet, ha a pár egyik tagja nem együttműködő! A változtatni akaró fél egyénileg is elsajátíthat olyan módszereket, mellyel javíthat kapcsolata állapotán!

Mit nyújthat számodra a párkapcsolati tanácsadás? Olvasd el itt: Miért válaszd a párkapcsolati tanácsadást?


Arról, hogy miért érdemes szakemberhez fordulni és nem a barátnőddel megbeszélni a párkapcsolati problémádat, itt olvashatsz: …kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Megpróbálnád otthon rendbe tenni a párkapcsolatodat? Néhány ötletet itt olvashatsz: Párterápia otthon

A blog legfrissebb bejegyzései

Olvasd el az újdonságokat!

A következő levelet egy párkapcsolati állapotmérés kiértékelése kapcsán kaptam. Írója hozzájárult ahhoz, hogy közzétegyem. Természetesen a neveket és azokat az adatokat, melyekből a család felismerhető lenne, megváltoztattam.

Akár tetszik, akár nem, egy éve mindannyiunk élete megváltozott. A koronavírus-járvány miatt bezártak az iskolák, több városban az óvodák és a bölcsődék is, egyre több munkáltató küldi haza dolgozóit, sok helyen állandóvá vált a home office. A kényszerű otthonmaradás, a karantén számtalan problémát vet fel, többek között hatással van a...

Az egyik kommentelőm szerint igen. Saját felmérésem alapján azt az eredményt kaptam, hogy a válaszadók 40%-a megcsalta már a párját. Fiatal kliensektől is egyre gyakrabban hallom, hogy nem olyan nagy dolog a hűtlenség, előbb-utóbb minden kapcsolatban megtörténik.