Házassági problémák - III. rész

2017.11.25

A párkapcsolati állapotmérés eredményeit bemutató cikksorozat befejező részéhez értünk. Az elmúlt két hétben a leggyakoribb házassági problémákról olvashattál: az elhidegülésről, a veszekedésekről és a szexuális problémákról. Ezúttal a minőségi időről, a közös tervekről, célokról, szokásokról és más kapcsolaterősítő módszerekről fogok írni.

Töltsetek egymással minőségi időt!
Töltsetek egymással minőségi időt!

Egy párkapcsolatban nagyon fontos, hogy minőségi időt töltsetek egymással. Ez azt jelenti, hogy amikor együtt vagytok, akkor tényleg egymással foglalkozzatok, ne csak egymás mellett legyetek. A teszt eredményei azonban azt mutatták, hogy mindössze a párok 9%-ára jellemző, hogy tényleg egymásra figyelnének az együtt töltött időben. Ehelyett inkább dolgoznak, tévéznek, számítógépeznek, mobiloznak egymás társaságában.

Rátok is ez jellemző? Akkor tudatosan figyeljetek arra, hogy az együtt töltött idő kettőtökről szóljon, ne használjatok figyelemelterelőket! Arra hasznosítsátok ezt az időt, hogy jobban megismerjétek egymást.

Ezzel összefüggő, nagyon gyakori panasz a párkapcsolati tanácsadásokon a telefonos vagy számítógépes játékfüggőség is. Ilyenkor azt szoktam tanácsolni, hogy állítsatok fel olyan szabályrendszert, ami mindkettőtök számára elfogadható. Szabályozhatjátok például, hogy naponta mennyi időt lehet "kütyüvel" tölteni, vagy mikor, milyen helyzetekben (közös étkezések, randi) tilos annak használata.

Az együtt töltött minőségi időhöz szorosan kapcsolódik a romantika kérdése. A párok 74%-a panaszkodik arra, hogy már kikopott a romantika a kapcsolatukból. Általában a nők szokták azzal vádolni társukat, hogy egyáltalán nem romantikus. Te is mondtad már a párodnak, hogy "Igazán lehetnél kicsit romantikusabb!"? Az a baj, hogy ezzel nem igazán segítettél kedvesednek abban, hogy mit is szeretnél! Számodra mit jelent a romantika? Ha nem mondod el házastársadnak, honnan tudná? Ne várd, hogy gondolatolvasó legyen! Beszéljétek meg, írjatok listát, hogy ti mit tartotok romantikusnak, majd kezdjétek el a felsoroltakat teljesíteni! Ahogy sok minden a párkapcsolatban, ez is döntés kérdése! Hiányzik a romantika a kapcsolatodból? Akkor cselekedj és tedd romantikussá a házasságodat!

Hozd vissza a romantikát a kapcsolatba!
Hozd vissza a romantikát a kapcsolatba!

Szintén jó lehetőség a minőségi idő eltöltésére, ha a közös céljaitokról, terveitekről, álmaitokról beszélgettek. A párok 62%-a azonban egyáltalán nem, vagy csak részben ismeri társa jövőre vonatkozó elképzeléseit. Minél jobban ismered a másikat, annál könnyebb a konfliktusok esetén tolerálni a különbségeket, megérteni a másikat. Ezért rajta, beszélgessetek, beszélgessetek, beszélgessetek! (Beszélgess a boldog és intim párkapcsolatért!) Jelöljetek ki célokat, amelyek eléréséért közösen dolgozhattok. Ettől is mélyülni fog a kapcsolatotok.

A házaspárok 59%-ának azonban már közös programjaik sincsenek. Ez már nem is nevezhető együttélésnek, csak egymás mellett élésnek (A kitöltők 41%-a ki is mondja, hogy párhuzamos életet él a társa mellett). Legalább hetente egyszer tervezzetek valamilyen közös programot! Azt szoktunk mondani, hogy az ideális kapcsolat az lenne, ha naponta legalább fél órát, hetente egy randinyi időt, havonta egy napot és évente egy hetet kettesben töltenétek.

Egy párnak szüksége van arra, hogy legyenek közös szokásaik. Legyenek azok a hétköznapokkal vagy az ünnepekkel kapcsolatosak. Szokássá válhat a közös vacsora, kialakíthatjátok a karácsony vagy a születésnapok megünneplésének menetét, stb. A szokások keretet adnak az életeteknek, erősítik az összetartozás érzését. Már előre várhatjátok, örülhettek az ilyen alkalmaknak. A párok 33%-ának azonban nincsenek ilyen hagyományaik. Ha ti is közéjük tartoztok, teremtsetek közös szokásokat, hogy ezzel is erősítsétek kapcsolatotokat!

Alakítsatok ki közös szokásokat!
Alakítsatok ki közös szokásokat!

A cikksorozatban végigtekintettük azokat a problémákat, amelyekkel leggyakrabban fordulnak hozzám a párok. Volt belőlük bőven! De elkeseredésre semmi ok, ezek a gondok mind megoldhatók. Egyetlen feltétele van a kapcsolat helyrehozásának, az, hogy mindketten akarjátok.

Örvendetes változás, hogy egyre többen hajlandóak erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy pozitívan alakuljon a kapcsolatuk és nem a válás mellett döntenek. A hozzám fordulók 94%-ára ez jellemző. A társakat azonban még nem mindig sikerül bevonni, közülük csak 67% hajlandó az együttműködésre. Persze, ez abból is adódik, hogy a párok nem mindig egyformán elégedetlenek a kapcsolatukkal. Aki elégedett, az pedig miért akarna változtatni? Azonban ha a társad elégedetlen és nem akarod elveszíteni, itt az idő, hogy cselekedj! Kezdj el dolgozni a házasságodon! Ha egyedül nem megy, gyere, segítek!

Olvasd el a sorozat előző két részét is!

Házassági problémák - I. rész

A blog legfrissebb bejegyzései

Olvasd el az újdonságokat!

A hűtlenség utáni továbblépés fontos pontja a megbocsátás. Talán a legtöbb nehézséggel itt küzdenek a párok. Gyakran ezen bukik el az újjáépítési kísérlet: a megcsalt fél nem tud megbocsátani hűtlen párjának. Ha téged csaltak meg, valószínűleg azt gondolod, ha megbocsátasz, az olyan, mintha azt mondanád, semmi rosszat nem tett a másik. De nem erről...

Sokszor szembesülök azzal, hogy egy házaspár tagjai mennyire másként látják ugyanazt a kapcsolatot. Néha, mintha teljesen más világban élnének. A legnagyobb különbséget abban a korábban már bemutatott esetben tapasztaltam, amikor egy férj a felesége hűtlensége miatt fordult hozzám, aztán kiderült, hogy beteges, már-már paranoid féltékenységben...

Manapság nagy divatja van annak, hogy népszerű online médiumok egy-egy évforduló, születésnap kapcsán jelentős gondolatokat idéznek az adott személytől. Valami hasonló jutott eszembe nekem is, amikor elolvastam Esther Perel amerikai pszichoterapeuta legújabb könyvét, az Affért.