Házassági problémák - III. rész

2017.11.25

A párkapcsolati állapotmérés eredményeit bemutató cikksorozat befejező részéhez értünk. Az elmúlt két hétben a leggyakoribb házassági problémákról olvashattál: az elhidegülésről, a veszekedésekről és a szexuális problémákról. Ezúttal a minőségi időről, a közös tervekről, célokról, szokásokról és más kapcsolaterősítő módszerekről fogok írni.

Töltsetek egymással minőségi időt!
Töltsetek egymással minőségi időt!

Egy párkapcsolatban nagyon fontos, hogy minőségi időt töltsetek egymással. Ez azt jelenti, hogy amikor együtt vagytok, akkor tényleg egymással foglalkozzatok, ne csak egymás mellett legyetek. A teszt eredményei azonban azt mutatták, hogy mindössze a párok 9%-ára jellemző, hogy tényleg egymásra figyelnének az együtt töltött időben. Ehelyett inkább dolgoznak, tévéznek, számítógépeznek, mobiloznak egymás társaságában.

Rátok is ez jellemző? Akkor tudatosan figyeljetek arra, hogy az együtt töltött idő kettőtökről szóljon, ne használjatok figyelemelterelőket! Arra hasznosítsátok ezt az időt, hogy jobban megismerjétek egymást.

Ezzel összefüggő, nagyon gyakori panasz a párkapcsolati tanácsadásokon a telefonos vagy számítógépes játékfüggőség is. Ilyenkor azt szoktam tanácsolni, hogy állítsatok fel olyan szabályrendszert, ami mindkettőtök számára elfogadható. Szabályozhatjátok például, hogy naponta mennyi időt lehet "kütyüvel" tölteni, vagy mikor, milyen helyzetekben (közös étkezések, randi) tilos annak használata.

Az együtt töltött minőségi időhöz szorosan kapcsolódik a romantika kérdése. A párok 74%-a panaszkodik arra, hogy már kikopott a romantika a kapcsolatukból. Általában a nők szokták azzal vádolni társukat, hogy egyáltalán nem romantikus. Te is mondtad már a párodnak, hogy "Igazán lehetnél kicsit romantikusabb!"? Az a baj, hogy ezzel nem igazán segítettél kedvesednek abban, hogy mit is szeretnél! Számodra mit jelent a romantika? Ha nem mondod el házastársadnak, honnan tudná? Ne várd, hogy gondolatolvasó legyen! Beszéljétek meg, írjatok listát, hogy ti mit tartotok romantikusnak, majd kezdjétek el a felsoroltakat teljesíteni! Ahogy sok minden a párkapcsolatban, ez is döntés kérdése! Hiányzik a romantika a kapcsolatodból? Akkor cselekedj és tedd romantikussá a házasságodat!

Hozd vissza a romantikát a kapcsolatba!
Hozd vissza a romantikát a kapcsolatba!

Szintén jó lehetőség a minőségi idő eltöltésére, ha a közös céljaitokról, terveitekről, álmaitokról beszélgettek. A párok 62%-a azonban egyáltalán nem, vagy csak részben ismeri társa jövőre vonatkozó elképzeléseit. Minél jobban ismered a másikat, annál könnyebb a konfliktusok esetén tolerálni a különbségeket, megérteni a másikat. Ezért rajta, beszélgessetek, beszélgessetek, beszélgessetek! (Beszélgess a boldog és intim párkapcsolatért!) Jelöljetek ki célokat, amelyek eléréséért közösen dolgozhattok. Ettől is mélyülni fog a kapcsolatotok.

A házaspárok 59%-ának azonban már közös programjaik sincsenek. Ez már nem is nevezhető együttélésnek, csak egymás mellett élésnek (A kitöltők 41%-a ki is mondja, hogy párhuzamos életet él a társa mellett). Legalább hetente egyszer tervezzetek valamilyen közös programot! Azt szoktunk mondani, hogy az ideális kapcsolat az lenne, ha naponta legalább fél órát, hetente egy randinyi időt, havonta egy napot és évente egy hetet kettesben töltenétek.

Egy párnak szüksége van arra, hogy legyenek közös szokásaik. Legyenek azok a hétköznapokkal vagy az ünnepekkel kapcsolatosak. Szokássá válhat a közös vacsora, kialakíthatjátok a karácsony vagy a születésnapok megünneplésének menetét, stb. A szokások keretet adnak az életeteknek, erősítik az összetartozás érzését. Már előre várhatjátok, örülhettek az ilyen alkalmaknak. A párok 33%-ának azonban nincsenek ilyen hagyományaik. Ha ti is közéjük tartoztok, teremtsetek közös szokásokat, hogy ezzel is erősítsétek kapcsolatotokat!

Alakítsatok ki közös szokásokat!
Alakítsatok ki közös szokásokat!

A cikksorozatban végigtekintettük azokat a problémákat, amelyekkel leggyakrabban fordulnak hozzám a párok. Volt belőlük bőven! De elkeseredésre semmi ok, ezek a gondok mind megoldhatók. Egyetlen feltétele van a kapcsolat helyrehozásának, az, hogy mindketten akarjátok.

Örvendetes változás, hogy egyre többen hajlandóak erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy pozitívan alakuljon a kapcsolatuk és nem a válás mellett döntenek. A hozzám fordulók 94%-ára ez jellemző. A társakat azonban még nem mindig sikerül bevonni, közülük csak 67% hajlandó az együttműködésre. Persze, ez abból is adódik, hogy a párok nem mindig egyformán elégedetlenek a kapcsolatukkal. Aki elégedett, az pedig miért akarna változtatni? Azonban ha a társad elégedetlen és nem akarod elveszíteni, itt az idő, hogy cselekedj! Kezdj el dolgozni a házasságodon! Ha egyedül nem megy, gyere, segítek!

Olvasd el a sorozat előző két részét is!

Házassági problémák - I. rész

A blog legfrissebb bejegyzései

Olvasd el az újdonságokat!

Biztos, hogy mindent jól tudsz a szexről? Bár felnőttekkel dolgozom, koruk, tapasztalataik és az elérhető információk mennyisége ellenére azt tapasztalom, hogy sokan ellentmondásos, negatív információkkal, tévhitekkel rendelkeznek a szexualitással kapcsolatban. Ezeknek a téves gondolatoknak a fő forrása a média. Hajlamos lehetsz azt gondolni, hogy...

Tehát nagyon fontos, hogy elkülönítsük azokat az eseteket, amikor mindketten egyformán ritkán (vagy egyáltalán nem) igénylitek a szeretkezést, de ez mindkettőtöknek elfogadott, kielégítő és nem okoz frusztrációt.

Elhidegültetek egymástól vagy éppen állandóan durván veszekedtek? Esetleg azt érzed, hogy a társad mindig csak kritizál, támad, semmi nem jó neki, amit csinálsz?
Mindhárom helyzetben segíthet az Érzelmekre Fókuszáló Terápia. A módszert Sue Johnson és munkatársai dolgozták ki. Az EFT-n alapuló Ölelj át! - program 7 lépésből áll, és a legrosszabb...